Ποιου είδους εγκυμοσύνες μπορεί να είναι πιο επικίνδυνες για τις γυναίκες και τα μωρά;

Υπάρχουν συγκεκριμένες περιπτώσεις εγκυμοσύνης που κρύβουν ακόμη περισσότερους κινδύνους για τη μητέρα και το μωρό.

Εγκυμοσύνη iStock

Η εγκυμοσύνη είναι μια μοναδική εμπειρία, αλλά δεν παύει να έχει τους κινδύνους της. Κάθε έγκυος γυναίκα γνωρίζει ότι το σώμα της περνάει πολλές αλλαγές και ότι μπορεί να αντιμετωπίσει διάφορες δυσκολίες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Ωστόσο, υπάρχουν συγκεκριμένες περιπτώσεις εγκυμοσύνης που μπορεί να κρύβουν ακόμη περισσότερους κινδύνους για τη μητέρα και το μωρό. Μία από αυτές είναι η παρένθετη μητρότητα, που τελευταία αποκτά ολοένα και περισσότερη δημοτικότητα. Μια νέα έρευνα μας λέει, λοιπόν, ότι η παρένθετη μητρότητα μπορεί να είναι πιο επικίνδυνη για τις γυναίκες και τα μωρά τους. 

Τι είναι η παρένθετη μητρότητα;

Παρένθετη μητρότητα είναι όταν μια γυναίκα (η παρένθετη μητέρα) κυοφορεί και γεννά ένα μωρό για κάποιον άλλον ή ένα ζευγάρι. Το μωρό συλλαμβάνεται με το ωάριο άλλης γυναίκας και μεταφέρεται στη μήτρα της παρένθετης μητέρας. Αυτή είναι η πιο συνηθισμένη μορφή παρένθετης μητρότητας.

Η έρευνα που μας απασχολεί

Μια νέα μελέτη από τον Καναδά αποκάλυψε ότι οι γυναίκες που συμφωνούν να γίνουν παρένθετες μητέρες αντιμετωπίζουν διπλάσιους έως τριπλάσιους κινδύνους για προβλήματα υγείας σε σχέση με άλλες εγκύους. Αυτά τα προβλήματα περιλαμβάνουν αιμορραγίες μετά τον τοκετό, προεκλαμψία (μια σοβαρή κατάσταση που προκαλεί υψηλή πίεση) και πρόωρους τοκετούς.

Η μελέτη αυτή δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Annals of Internal Medicine και εξέτασε 863.017 γυναίκες που γέννησαν ένα μωρό μεταξύ 2012 και 2021. Διαπίστωσε ότι οι παρένθετες μητέρες παρουσίασαν σοβαρές επιπλοκές σε ποσοστό 7,8%, σε σύγκριση με 2,3% για τις φυσιολογικές εγκυμοσύνες και 4,3% για εκείνες που έμειναν έγκυες μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Γιατί είναι υψηλότερος ο κίνδυνος;

Αυτό που προκύπτει από την έρευνα είναι ότι ο κίνδυνος μπορεί να σχετίζεται με το γεγονός ότι το μωρό δεν είναι γενετικά και βιολογικά συνδεδεμένο με την παρένθετη μητέρα. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το ανοσοποιητικό σύστημα της γυναίκας αλλάζει, για να μην απορρίψει το μωρό. Όμως, αν το μωρό έχει διαφορετικό γενετικό υλικό, αυτό μπορεί να επηρεάσει την ανοσοποιητική αντίδραση και να οδηγήσει σε επιπλοκές.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η μελέτη αυτή δεν περιλάμβανε γυναίκες με δίδυμα ή τρίδυμα, όπου οι κίνδυνοι είναι ακόμη πιο αυξημένοι. Επίσης, ο αριθμός των γυναικών που συμμετείχαν ως παρένθετες μητέρες ήταν σχετικά μικρός, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχουν στατιστικά σφάλματα.

Ηθικά και κοινωνικά ζητήματα

Με την αύξηση του αριθμού των εγκυμοσύνων μέσω παρένθετης μητρότητας, υπάρχει μεγάλη συζήτηση γύρω από τις ηθικές πτυχές αυτής της διαδικασίας. Στην Αυστραλία, η παρένθετη μητρότητα είναι μία αλτρουιστική πράξη, που σημαίνει ότι οι γυναίκες δεν πληρώνονται για να γίνουν παρένθετες μητέρες. Ωστόσο, σε άλλες χώρες, επιτρέπεται η εμπορική παρένθετη μητρότητα, κάτι που έχει προκαλέσει ανησυχίες για την εκμετάλλευση γυναικών.

Είναι σημαντικό οι γυναίκες που σκέφτονται να γίνουν παρένθετες μητέρες να είναι ενημερωμένες για τους κινδύνους και τις πιθανές επιπλοκές. Η έρευνα δείχνει ότι οι κίνδυνοι είναι αυξημένοι, και αυτό θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Σίγουρα, μακροπρόθεσμα, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να καταλάβουμε όλες τις επιπτώσεις της παρένθετης μητρότητας στην υγεία των γυναικών και των μωρών τους.

Διάβασε επίσης: 

7 αλήθειες για τη γονιμότητα και οι συμβουλές που πρέπει να γνωρίζεις σε κάθε ηλικία

9 έξυπνοι τρόποι να αυξήσεις τη γονιμότητα σου φυσικά

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i