Είναι το πρησμένο στήθος σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης;

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τον νέο κύκλο στη ζωή σου.

πρησμένο στήθος iStock

Το γνωρίζεις σαν σύμπτωμα γιατί το ένιωθες κάθε φορά που περίμενες περίοδο ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σου. Ωστόσο, το πρησμένο στήθος μπορεί να αποτελεί και σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης, αν πλησιάζεις να μπεις στον νέο αυτό κύκλο της ζωής σου.

Διαβάστε Επίσης

Τι σημαίνει το ότι πλησιάζεις στην εμμηνόπαυση;

Όταν ο οργανισμός σου ετοιμάζεται να "εγκαινιάσει" το νέο αυτό στάδιο, η έμμηνος ρύση κάθε μήνα σταματά ή συνήθως αρχίζει να γίνεται πιο απρόβλεπτη. Αυτό συμβαίνει γιατί το σώμα σου πλέον δεν παράγει τόσα οιστρογόνα και προγεστερόνη όπως πριν, συνεπώς παρατηρείται μία αστάθεια στον κύκλο. Δεν πρόκειται για ένα ξαφνικό πέρασμα, παρά για μία σταδιακή διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει από 4 έως 12 χρόνια. Η περίοδος αυτή ονομάζεται περιεμμηνόπαυση και αναφέρεται στη διάρκεια που η περίοδός σου αποκτά μία ανώμαλη ροή. Πιο συγκεκριμένα, θεωρείσαι πως έχεις μπει στην εμμηνόπαυση όταν η περίοδος έχει σταματήσει να σου έρχεται για έναν ολόκληρο χρόνο.

Συμπτώματα εμμηνόπαυσης

Όπως προαναφέρθηκε, το πρησμένο στήθος αποτελεί ένα από τα συμπτώματα που συνδέεται με την περίοδο της περιεμμηνόπαυσης, που στην ουσία σε ειδοποιεί για τη νέα κατάσταση που θα λάβει χώρα. Δεν σημαίνει πως το εμφανίζουν όλες οι γυναίκες και μάλιστα μπορεί να επηρεάσει το ένα στήθος από τα δύο προκαλώντας την αίσθηση καψίματος ή πόνου. Πέρα όμως την ευαισθησία στο στήθος τα υπόλοιπα συμπτώματα που προμηνύουν τα πρώτα στάδια της εμμηνόπαυσης είναι:

  • αστάθεια περιόδου
  • εξάψεις 
  • κολπική ξηρότητα 
  • ιδρώτας τη νύχτα
  • απώλεια της λίμπιντο
  • δυσκολία στον ύπνο
  • αλλαγές στη διάθεση

Αντιμετώπιση του πόνου

Αν λοιπόν αντιμετωπίσεις ευαισθησία στο στήθος, που αποτελεί αποδεδειγμένα σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης, οφείλεις να συμβουλευθείς τον γιατρό σου για το τι μπορείς να κάνεις για να ανακουφιστείς από τη δυσάρεστη κατάσταση. Αρχικά, μπορείς να τον ρωτήσεις αν υπάρχει κάποια φαρμακευτική αγωγή που μπορεί να σου προτείνει για να αντιμετωπίσεις το σύμπτωμα, αν πράγματι σου προκαλεί μεγάλη αδιαθεσία. Αν πάλι προτιμάς έναν πιο φυσικό τρόπο, μπορείς να τον ρωτήσεις αν υπάρχει κάποια εναλλακτική, που σχετίζεται με τις βιταμίνες. Για παράδειγμα πολλές γυναίκες αναφέρουν πως η βιταμίνη Β και Ε, όπως και τα ωμέγα-3 λιπαρά τούς έχουν βοηθήσει στην ανακούφιση τέτοιων συμπτωμάτων, χωρίς ωστόσο να υπάρχει επίσημη έρευνα που να υποστηρίζει την παραπάνω άποψη. Σε κάθε περίπτωση οφείλεις να ζητήσεις την άποψη του γιατρού σου, ώστε να προχωρήσεις σε μία τέτοια "θεραπεία". Από την άλλη, μπορείς να κάνεις αλλαγές στην καθημερινότητά σου, όπως το να φοράς περισσότερες ώρες μέσα στην ημέρα αθλητικά σουτιέν, να κάνεις περισσότερα ζεστά ντους αλλά και να περιορίσεις την καφεΐνη. 

Αν δεν μιλάμε για εμμηνόπαυση

Αν σιγουρευτείς πως δεν πρόκειται για εμμηνόπαυση, οφείλεις να αναζητήσεις την αιτία του πρηξίματος. Για παράδειγμα μπορεί να πρόκειται για κάποια μόλυνση, κάποια κύστη ή μπορεί απλά να οφείλεται σε αύξηση του βάρους σου. Για οποιαδήποτε αλλαγή στο σώμα σου, οφείλεις να συμβουλευθείς τον γιατρό σου, ο οποίος είναι καταρτισμένος να κάνει τη σωστή διάγνωση της κατάστασής σου.

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i