Μπορεί μια τόσο συνηθισμένη φαρμακευτική αγωγή, όπως οι στατίνες που παίρνουν όσοι έχουν χοληστερίνη να προστατεύει σε περίπτωση νόσησης με COVID-19; Και τι συμβαίνει με τα φάρμακα για την υπέρταση;
Σε πρόσφατη δημοσίευση στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό ‘The New England Journal of Medicine’ παρουσιάζεται ηη μεγαλύτερη έως σήμερα διεθνής σειρά. Αυτή συμπεριέλαβε 8910 ασθενείς από 169 νοσοκομεία σε Ασία, Ευρώπη και Βόρεια Αμερική. Από τους ασθενείς της μελέτης, 515 (5,8%) απεβίωσαν κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους.
Οι καταστάσεις υγείας που αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου από COVID-19
Στην πολυπαραγοντική ανάλυση των δεδομένων οι παράγοντες που συσχετίστηκαν ανεξάρτητα με αυξημένο κίνδυνο θανάτου εντός του νοσοκομείου ήταν τα παρακάτω:
- Η ηλικία μεγαλύτερη από τα 65 έτη (θνησιμότητα 10% έναντι 4,9% για τους ασθενείς ≤65 ετών)
- Η στεφανιαία νόσος (10,2% έναντι 5,2% για τους ασθενείς χωρίς στεφανιαία νόσο)
- Η καρδιακή ανεπάρκεια (15,3% έναντι 5,6% για τους ασθενείς χωρίς γνωστή καρδιακή ανεπάρκεια)
- Η ύπαρξη καρδιακών αρρυθμιών (11,5% έναντι 5,6% για τους ασθενείς χωρίς ιστορικό αρρυθμίας)
- Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (14,2% έναντι 5,6% για τους ασθενείς χωρίς πνευμονική νόσο)
- και το κάπνισμα (9,4% έναντι 5,6% για τους πρώην καπνιστές ή μη καπνιστές).
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η διαπίστωση ότι οι ασθενείς που λάμβαναν θεραπεία με φάρμακα κατά της υπέρτασης (αναστολέα μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης) είχαν 67% μικρότερη πιθανότητα θανάτου. Ενώ, όσοι λάμβαναν αγωγή με στατίνη (φάρμακα για την αντιμετώπιση της αυξημένης χοληστερίνης) είχαν 65% μικρότερη πιθανότητα θανάτου.
Συμπερασματικά, η συγκεκριμένη μελέτη που συμπεριέλαβε πολύ μεγάλο αριθμό ασθενών επιβεβαίωσε πως τα υποκείμενα καρδιαγγειακά νοσήματα συσχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου μεταξύ των νοσηλευόμενων ασθενών με COVID-19. Επιπλέον, έχει ενδιαφέρον η παρατήρηση ότι οι ασθενείς που ελάμβαναν στατίνες κατά τη διάγνωση του COVID-19 είχαν μικρότερη πιθανότητα θανάτου.
Οι πληροφορίες προέρχονται από ανασκόπηση της πρόσφατης βιβλιογραφίας για την πρόγνωση της νόσου COVID-19. Πραγματοποιήθηκε από τους ιατρούς της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννης Ντάνασης, Μαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος.
Πηγή: Capital.gr
Διάβασε επίσης: Ερωτήσεις και απαντήσεις για την υπέρταση – Bonus: Πώς θα ρίξεις φυσικά την πίεσή σου
Διάβασε επίσης: Τι ώρα να παίρνεις τα φάρμακα για να είναι πιο αποτελεσματικά;
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr