Οι λέξεις «Διάρροια» και «Δυσκοιλιότητα» είναι αυτές που αναζήτησαν περισσότερο οιΈλληνες κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού.
Αναλυτικότερα, τα συμπτώματα υγείας που αναζητήθηκαν περισσότερο στο Google στην Ελλάδα το 2020είναι:
- Διάρροια
- Δυσκοιλιότητα
- Συχνοουρία
- Ημικρανία
- Αϋπνία
- Ξηρό δέρμα
- Καούρα
- Κρυολόγημα
- Ζαλάδες
- Λιποθυμία
Σε όλο τον κόσμο, οι άνθρωποι στρέφονται στον «Δρ Google» για ασθένειες που συμπεριλαμβάνουν συμπτώματα όπως η διάρροια, το άγχος και ο ίλιγγος. Πρόκειται για τα τρία συμπτώματα που εμφανίζονται ως αυτά με τις περισσότερες αναζητήσεις στη διάσημη πλατφόρμα αναζήτησης με κατά μέσο όρο 909.000 μηνιαίες αναζητήσεις.
Στην πρώτη θέση εξακολουθεί να βρίσκεται η διάρροια που είναι "το νούμερο ένα" σύμπτωμα υγείας σε αναζητήσεις, ενώ είναι αυτό που έχουν αναζητήσει περισσότερο οι χρήστες και στις ακόλουθες χώρες: Αυστρία, Εσθονία, Γαλλία, Ελλάδα και ΗΠΑ.
Υπάρχουν επίσης μερικά συμπτώματα τα οποία οι ασθενείς μπορεί να νιώθουν λίγη ντροπή να συζητήσουν για αυτά με τον γιατρό τους και να στραφούν σε αυτόν για βοήθεια και συμβουλές. Ως εκ τούτου κατέχουν και εκείνα μία από τις πρώτες θέσεις της λίστας αυτής. Πρόκειται για αναζητήσεις όπως «κολπική φαγούρα» (214.400 αναζητήσεις) και «ανεστραμμένη θηλή» (178.930 αναζητήσεις).
Δεδομένης της πανδημίας του Covid-19 οι αναζητήσεις στην Google παγκοσμίως συμπεριλαμβάνουν και τις απώλειες γεύσης και μυρωδιάς, που έχουν αυξηθεί σε διεθνή βάση κατά 733%.
Ας δούμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της αναζήτησης των συμπτωμάτων ασθενειών στο Google, σύμφωνα με τον Δρ Chun Tang στο Pall Mall Medical.
Μειονεκτήματα - Γιατί μπορεί να αποβεί αναποτελεσματική η αναζήτηση των συμπτωμάτων στο Google;
Δυστυχώς, η αυτοδιάγνωση στο Διαδίκτυο μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει περισσότερο κακό παρά καλό.
Κίνδυνος παραπληροφόρησης από αναξιόπιστες ιστοσελίδες:
Πολλές φορές μπορεί οι χρήστες να καταλήξουν σε αναξιόπιστα sites, που παρέχουν ελλιπείς πληροφορίες, κακό αλγόριθμο και συνεπώς λάθος συμπεράσματα και λανθασμένες πληροφορίες και οδηγίες. Είναι σημαντικό οι ιστότοποι που χρησιμοποιούνται να βασίζονται σε επίσημα και επιστημονικά αποδεδειγμένα στοιχεία και να είναι καλής ποιότητας. Ακόμη, εξίσου σημαντικό είναι οι ιστοσελίδες αυτές να παραθέτουν τις πηγές τους, οι οποίες πρέπει να έχουν διασταυρωθεί, και να παρέχουν τις πληροφορίες βασισμένες σε στοιχεία, ώστε να είναι τεκμηριωμένα όλα όσα διαβάζουν οι χρήστες. Είναι λογικό να μην είναι πάντα εύκολο για το ευρύ κοινό να κατανοήσει ποιες ιστοσελίδες είναι καλής ποιότητας και ποιες όχι.
Ελλιπής κατανόηση από ιστοσελίδες που απευθύνονται σε επιστήμονες («υπερβολικά ιατρικές ιστοσελίδες»):
Οι ιστότοποι που είναι γραμμένοι για ιατρούς ή γενικά ιατρικό προσωπικό απευθύνονται σε ανθρώπους που πληρούν κάποιες προϋποθέσεις: Οι συντάκτες υποθέτουν ότι υπάρχει κάποια επιστημονική γνώση, εκπαίδευση και εμπειρία σε όσους τους διαβάζουν. Έτσι, είναι ιστοσελίδες που μπορούν να φανούν χρήσιμες μόνο για τους ειδικούς και τους εκπαιδευόμενους, ενώ σε άλλη περίπτωση μπορεί να προκαλέσουν μεγαλύτερη σύγχυση και φόβο στους μη ιατρικά εκπαιδευμένους.
Πλεονεκτήματα - Γιατί μπορεί να είναι καλή η αναζήτηση των συμπτωμάτων στο Google;
Παροχή βοήθειας για τη λήψη αποφάσεων
Οι πληροφορίες που διαβάζουν οι ασθενείς, τους βοηθούν να αποφασίσουν πώς θα διαχειριστούν τα συμπτώματά τους: Αν θα τα αντιμετωπίσουν μόνοι τους, αν θα απευθυνθούν σε γιατρό ή αν θα επισκεφθούν κάποια κλινική. Αποτελούν μία βοήθεια και με βάση τις πληροφορίες αυτές που διαβάζουν και τις απαντήσεις που δίδονται στις ερωτήσεις τους στο Διαδίκτυο, αποφασίζουν πώς θα κινηθούν. Αξίζει να έχουμε κατά νου ότι, ενώ οι πληροφορίες που βρίσκουμε στο διαδίκτυο για να μάθουμε περισσότερα για τα συμπτώματα που μας ενδιαφέρουν μπορεί να είναι χρήσιμα ως συμπληρωματικά στοιχεία της απόφασής μας, αλλά όχι ως υποκατάστατο της εκτίμησης και διαλογής για τον καθορισμό της προτεραιότητας αντιμετώπισης.
Αξιοποίηση ποιοτικών πληροφοριών
Οι τεκμηριωμένες, βασισμένες σε στοιχεία, ποιοτικές και αξιόπιστες πηγές πληροφοριών θα βοηθήσουν τους ασθενείς να συλλέξουν πληροφορίες για όσα χρειάζεται να γνωρίζουν για αυτο-φροντίδα και καθοδήγηση. Ακόμη, μπορούν να τα διαβάσουν με την άνεσή τους στον δικό τους χρόνο και να μην τα δουν με βιαστική σκοπιά.
Συμβουλές για όσους αναζητούν στο Google συμπτώματα υγείας
- Χρησιμοποιείτε μόνο αναγνωρισμένους και αξιόπιστους ιστότοπους.
- Βεβαιωθείτε ότι οι πληροφορίες δεν είναι ξεπερασμένες (πολύ παλιές) ή άσχετες με εσάς γεωγραφικά.
- Βεβαιωθείτε ότι οι πληροφορίες που αφορούν ήπια συμπτώματα έχουν γραφτεί με σύμβουλο κάποιον επαγγελματία του χώρου της υγείας ή κάποιον φαρμακοποιό, ενώ όσες αφορούν τα επίμονα και σοβαρά συμπτώματα με σύμβουλο κάποιον γιατρό ή νοσοκόμα.
- Ο «Δρ Google» είναι εκεί για να λειτουργήσει επικουρικά και να βοηθήσει, αλλά δεν πρέπει να αντικαταστήσει το γιατρό σας.
- Χρησιμοποιήστε μια ποικιλία ιστοσελίδων για να έχετε και διαφορετικές οπτικές των πραγμάτων και να κατανοήσετε καλύτερα τις πληροφορίες, αλλά μιλήστε με έναν γιατρό για περαιτέρω διευκρινίσεις.
- Το Google είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για να αξιοποιήσετε πριν επισκεφτείτε τον γιατρό σας ή πριν πάτε για εξετάσεις ή επεμβάσεις. Κάντε μία ανάγνωση στις ιστοσελίδες πριν από το ραντεβού σας, ώστε να έχετε έτοιμες και κάποιες ερωτήσεις που πρέπει να διατυπώσετε την ημέρα εκείνη του ραντεβού.
Διάβασε επίσης: Διάρροια στην περίοδο ή δυσκοιλιότητα: Γιατί συμβαίνει;
Διάβασε επίσης: Τι αποκαλύπτει για την υγεία σου η περίοδός σου
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr