Το ήξερες ότι το ρόδι επηρεάζει θετικά την ανδρική γονιμότητα αλλά και την ποσότητα της τεστοστερόνης στο αίμα των ανδρών; Το συμπέρασμα αυτό ανέφεραν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο King Faisal της Σαουδικής Αραβίας σε μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Asian Pacific Journal of TropicalBiomedicine.
Πολύτιμο το ρόδι για την ανδρική γονιμότητα
Το ρόδι περιέχει συστατικά που, τουλάχιστον σε μελέτες σε ζώα, φαίνεται πως ενισχύουν τα επίπεδα της τεστοστερόνης. Οι ουσίες που βρίσκονται στο ρόδι, όπως η βιταμίνη C, το ελλαγικό οξύ και οι πουνικαλαγίνες, πιθανότατα διεγείρουν τη συγκέντρωση των ενδογενών αντιοξειδωτικών στους όρχεις, με αποτέλεσμα την αύξηση της σύνθεσης του σπέρματος αλλά και της τεστοστερόνης.
Οι ερευνητές θέλησαν να επιβεβαιώσουν εάν το ρόδι θα μπορούσε πραγματικά να ενισχύσει την παραγωγή του σπέρματος και της τεστοστερόνης. Έκαναν, έτσι, ένα πείραμα με περισσότερα ποντίκια, στα οποία έδιναν από το στόμα μία δόση ελαιολάδου, λάδι από μαύρο κύμινο ή εκχύλισμα ροδιού, επί έξι εβδομάδες. Υπήρχε και μία ομάδα ελέγχου όπου δεν έπαιρναν τίποτε. Οι ερευνητές παρασκεύασαν το εκχύλισμα ροδιού χρησιμοποιώντας αιθυλική αλκοόλη.
Διάβασε επίσης: Ανδρική υπογονιμότητα: Σπερμοδιάγραμμα και οι άλλες απαραίτητες εξετάσεις
Διάβασε επίσης: 7 είδη yoga: Θες αδυνάτισμα, γονιμότητα ή αντοχή; Διάλεξε το σωστό για σένα
Το αντίστοιχο για ανθρώπους της δόσης που χρησιμοποίησαν θα ήταν 1000 - 1500 mg εκχύλισμα τη μέρα. Παρότι η επίδραση του συμπληρώματος στα επίπεδα της τεστοστερόνης δεν ήταν σημαντική, δεν ήταν ούτε και αμελητέα. Το εκχύλισμα ροδιού έδωσε τα καλύτερα αποτελέσματα και ενίσχυσε τη συγκέντρωση της τεστοστερόνης κατά 22%. Και τα τρία συστατικά, το ελαιόλαδο, το λάδι από μαύρο κύμινο και το ρόδι, βελτίωσαν την ποιότητα του σπέρματος των αρουραίων. Και πάλι όμως το ρόδι είχε το καλύτερο αποτέλεσμα.
Όπως έχουν δείξει και άλλες μελέτες, το ρόδι μείωσε τη συγκέντρωση της μαλονδιαλδεΰδης (MDA) στο αίμα. Όσο πιο χαμηλή είναι αυτή η ουσία, τόσο μικρότερες βλάβες προκαλούνται από επιθετικά μόρια στις κυτταρικές μεμβράνες. Πιθανότατα αυτός είναι ο λόγος που το ρόδι ενίσχυσε την παραγωγή των ενδογενών αντιοξειδωτικών όπως η γλουταθειόνη, υπεροξειδάση γλουταθειόνης και καταλάση.
«Το ελαιόλαδο, το λάδι από μαύρο κύμινο και το εκχύλισμα ροδιού θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια για την ανδρική υπογονιμότητα που προκύπτει από την υπερβολική συγκέντρωση οξειδωτικών ελευθέρων ριζών στους ιστούς των όρχεων η οποία επηρεάζει την ποιότητα και την κινητικότητα του σπέρματος» κατέληξαν οι ερευνητές.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr