Νιώθεις ότι δεν ξεκουράζεσαι όταν κοιμάσαι; Καρδιολόγος δίνει tips για ποιοτικό ύπνο

Απλές συμβουλές για να βελτιώσεις την ποιότητα του ύπνου σου και να ξυπνάς πραγματικά ξεκούραστη.

ποιοτικό ύπνο iStock

Ο καλός ύπνος δεν έχει να κάνει μόνο με το πόσες ώρες περνάμε στο κρεβάτι αλλά με την ποιότητα και την αίσθηση ξεκούρασης που νιώθουμε όταν ξυπνάμε. Ο καρδιολόγος Dr. Virend Somers, ο οποίος ειδικεύεται στις διαταραχές ύπνου, εξηγεί στο medicalxpress ότι ο καθένας χρειάζεται διαφορετικό αριθμό ωρών ύπνου, συνήθως κάπου μεταξύ πέντε και οκτώ ωρών, αλλά το σημαντικότερο είναι το πόσο "αναζωογονητικός" είναι ο ύπνος που κάνουμε.

Για να μας βοηθήσει να κοιμόμαστε καλύτερα, ο Dr. Somers προσφέρει κάποιες χρήσιμες συμβουλές που μπορούν να μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε πιο ποιοτικό ύπνο, ανεξάρτητα από το αν μπορούμε να αφιερώσουμε πέντε ή οκτώ ώρες στη διαδικασία αυτή.

Γιατί χρειαζόμαστε τον ύπνο;

Ο ύπνος δεν είναι απλώς μια φυσική ανάγκη. Πρόκειται για μια διαδικασία απαραίτητη για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου και του σώματος. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, το σώμα ανανεώνεται, οι πληροφορίες που αποκτήσαμε μέσα στην ημέρα "αποθηκεύονται", και τα επίπεδα ενέργειάς μας αναπληρώνονται. Με βάση τις δηλώσεις του Dr. Somers, η έλλειψη ποιοτικού ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας, επηρεάζοντας την καρδιά μας αλλά και την καθημερινή μας διάθεση και αποδοτικότητα. Η ποιότητα, λοιπόν, του ύπνου είναι αναγκαία. 

1. Απόλυτο σκοτάδι στο δωμάτιο

Μια από τις πρώτες συμβουλές που προτείνει ο Dr. Somers είναι να διατηρούμε το υπνοδωμάτιό μας σε πλήρες σκοτάδι. Το φως, ειδικά το τεχνητό φως από οθόνες και ηλεκτρονικές συσκευές, μπορεί να διαταράξει τη μελατονίνη, την ορμόνη που ρυθμίζει τον κύκλο του ύπνου. Έτσι, ακόμα και αν κοιμάσαι αρκετές ώρες, μπορεί να μην αισθάνεσαι ξεκούραστη.

"Στο υπνοδωμάτιο θέλεις απόλυτο σκοτάδι", εξηγεί ο Dr. Somers. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποφύγεις κάθε μορφή τεχνητού φωτός: κλείσε την τηλεόραση, τον υπολογιστή, και το κινητό σου. Ακόμη και τα μικρά φωτάκια από ρολόγια ή φορτιστές μπορεί να επηρεάσουν τον ύπνο σου χωρίς να το συνειδητοποιείς.

2. Λιγότερα "ερεθίσματα" πριν τον ύπνο

Η επόμενη συμβουλή του Dr. Somers αφορά τη μείωση των διεγέρσεων πριν από τον ύπνο. Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουν πολλοί είναι ότι προσπαθούν να χαλαρώσουν με το να βλέπουν τηλεόραση ή να χαζεύουν το κινητό τους, αλλά αυτό συχνά τους κρατάει ξύπνιους για περισσότερο χρόνο.

"Απόφυγε τα φώτα, απόφυγε να κοιτάς το κινητό σου γιατί το φως αυτό επηρεάζει τη μελατονίνη", προειδοποιεί ο γιατρός. Μειώνοντας την έκθεση σε δυνατά φώτα και ηλεκτρονικές συσκευές πριν από τον ύπνο, μπορείς να βοηθήσεις το σώμα σου να προετοιμαστεί καλύτερα για ύπνο. Το φως από τις οθόνες μιμείται το φως της ημέρας, καθυστερώντας την έναρξη της φυσικής διαδικασίας ύπνου.

3. Λιγότερο αλκοόλ και άσκηση πριν τον ύπνο

Ενώ η άσκηση γενικά βοηθάει στον καλύτερο ύπνο, αν γίνεται πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου, μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Ο Dr. Somers προτείνει να σταματάς την άσκηση τουλάχιστον δύο ώρες πριν κοιμηθείς, καθώς η αυξημένη ενεργητικότητα μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σου. Παρόμοια, η κατανάλωση αλκοόλ κοντά στην ώρα του ύπνου μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι υπνηλία, αλλά δυσκολεύει τη μετάβαση σε βαθύ ύπνο, που είναι απαραίτητος για να ξεκουραστεί το σώμα και ο εγκέφαλος.

4. Διατήρησε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου

Το να έχεις μια σταθερή ρουτίνα ύπνου είναι εξίσου σημαντικό. Ο Dr. Somers συνιστά να κοιμάσαι και να ξυπνάς την ίδια ώρα κάθε μέρα, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα. Η σταθερή ώρα ύπνου βοηθά στη ρύθμιση του βιολογικού σου ρολογιού, γνωστού και ως κιρκάδιος ρυθμός, και κάνει ευκολότερη την προετοιμασία του σώματος για ύπνο. Αυτό είναι ιδιαίτερα βοηθητικό αν δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς ή να ξυπνήσεις σε σταθερές ώρες.

Η "υγιεινή ύπνου" ως συνήθεια

Η "υγιεινή ύπνου" είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει όλες τις συνήθειες που προωθούν την καλή ποιότητα ύπνου. Στην πράξη, η σωστή υγιεινή ύπνου βοηθά όχι μόνο στην αίσθηση ξεκούρασης αλλά και στην καλή υγεία και διάθεση. Ακολουθώντας τις συμβουλές του Dr. Somers, μπορείς να δημιουργήσεις ένα πιο ήρεμο και φιλικό περιβάλλον ύπνου, που θα σε βοηθήσει να αναπληρώνεις ενέργεια και να ξεκινάς τη μέρα σου με καλύτερη διάθεση. 

Διάβασε επίσης: 

Μαγνήσιο, mouth-taping κ.α.: Ποιες νέες τάσεις ύπνου πραγματικά δουλεύουν;

Μελατονίνη: 6 φυσικές πηγές της για καλύτερο ύπνο

Πρόβλημα ύπνου: Μπορεί η τελευταία (και παράξενη) τάση του TikTok να σε βοηθήσει να κοιμηθείς "σαν μωρό";

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i