Αναπληρώνεις τον ύπνο σου το Σαββατοκύριακο; Αν όχι, αυτός είναι ένας λόγος για να αλλάξεις γνώμη

Μπορεί κάποιοι να θεωρούν "πέταμα χρόνου" την πολλή χαλάρωση τα Σαββατοκύριακα. Όμως, η αναπλήρωση του ύπνου στο τέλος της εβδομάδας μπορεί να σε γλιτώσει από σοβαρό πρόβλημα υγείας, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Αναπληρώνεις τον ύπνου σου το Σαββατοκύριακο; iStock

Είναι πολύ συνηθισμένο να προσπαθούμε να "προλάβουμε" τον ύπνο που χάσαμε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας με τον ύπνο τα σαββατοκύριακα. Σίγουρα, έχουμε όλοι ακούσει την προτροπή να ξεκουράσουμε τον εαυτό μας όταν έχουμε τον χρόνο, αλλά μήπως υπάρχει κάτι περισσότερο από μια ισχυρή δόση ξεκούρασης που κρύβεται πίσω από αυτή τη συνήθεια;

Μια πρόσφατη μελέτη που παρουσιάστηκε από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρδιολογίας (ESC) αποκαλύπτει ότι η αναπλήρωση του ύπνου τα Σαββατοκύριακα μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για την καρδιοαγγειακή μας υγεία. Συγκεκριμένα, η μελέτη δείχνει ότι η πρόσθετη ξεκούραση το Σαββατοκύριακο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιοπαθειών κατά 20%.

Τι έδειξε η μελέτη

Η έρευνα, που διεξήχθη από το Εθνικό Κέντρο Καρδιοαγγειακών Παθήσεων της Κίνας και περιλάμβανε σχεδόν 91.000 συμμετέχοντες, αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται περισσότερο τα Σαββατοκύριακα έχουν μειωμένο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιοαγγειακές παθήσεις τα επόμενα 14 χρόνια. Ειδικότερα, η ομάδα που κοιμόταν περισσότερο το Σαββατοκύριακο είχε 19% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι για εκείνους που συνήθως κοιμούνται λιγότερο κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, η αναπλήρωση του ύπνου τα Σαββατοκύριακα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας κατά 20%, συγκριτικά με εκείνους που δεν κάνουν επιπλέον ύπνο το Σαββατοκύριακο.

Γιατί είναι σημαντικό; 

Αν και η ιδέα της αναπλήρωσης του ύπνου τα Σαββατοκύριακα έχει επικριθεί στο παρελθόν, οι νέες ανακαλύψεις υποδηλώνουν ότι αυτή η συνήθεια μπορεί να είναι πιο επωφελής για την υγεία από όσο νομίζαμε. Ενώ οι προηγούμενες μελέτες υποστήριζαν ότι η αναπλήρωση δεν μπορούσε να εξουδετερώσει πλήρως τις αρνητικές συνέπειες της έλλειψης ύπνου κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, η νέα έρευνα προτείνει ότι μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη για την καρδιοαγγειακή υγεία.

Ωστόσο, η μελέτη έχει κάποιους περιορισμούς. Περισσότερο από το 75% των συμμετεχόντων δεν ανέφεραν ότι κοιμόντουσαν λιγότερο από επτά ώρες τη νύχτα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, κάτι που περιορίζει τη γενίκευση των ευρημάτων για όλους τους ανθρώπους. Επίσης, η μελέτη βασίστηκε σε αυτοαναφερόμενα δεδομένα, που μπορεί να μην είναι πάντα ακριβή, και δεν ανέφερε άλλους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την καρδιοαγγειακή υγεία, όπως η θεραπεία για υπέρταση ή η χρήση καπνού.

Η αναπλήρωση του ύπνου το Σαββατοκύριακο μπορεί να είναι περισσότερο από απλά μια ευχάριστη συνήθεια. Εάν νιώθεις ότι η καθημερινή σου ζωή σου στερεί τον επαρκή ύπνο, ίσως είναι καιρός να δώσεις περισσότερη σημασία στη διάρκεια και στην ποιότητα του ύπνου σου, ειδικά τα Σαββατοκύριακα. Είναι σημαντικό, βέβαια, να θυμάσαι ότι η υγιής συνήθεια ύπνου περιλαμβάνει την εξασφάλιση επαρκούς και σταθερού ύπνου σε καθημερινή βάση. 

Διάβασε επίσης: 

Ταινία... στο στόμα; Η δημοφιλής τάση που υπόσχεται ποιοτικό ύπνο - πόσο ασφαλής είναι;

6 tips για να έχεις ένα υπέροχο σαββατοκύριακο

3 ιδέες για να απογειώσεις το ΣουΚου σου! Τις συστήνει η νευροεπιστήμη

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i