6 τρόποι για να καταπολεμήσεις τις εξάρσεις του δέρματος με τροφές

Και συγκεκριμένα στις εξάρσεις του δέρματος που προκαλούνται από την ψωρίαση.

ψωρίαση istock

Η διατροφή από μόνη της δεν μπορεί να θεραπεύσει την ψωρίαση σου. Ωστόσο, οι έρευνες, που έχουν δημοσιευτεί στο healthcentral.com, δείχνουν ότι η εξάλειψη ή η προσθήκη ορισμένων τροφών μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση των συμπτωμάτων της ψωρίασης, που αναζωπυρώνονται πού και πού και δημιουργούνται παχιά, φολιδωτά μπαλώματα ή κηλίδες στο δέρμα σου, που συχνά συνοδεύονται από κνησμό.

Η πιστοποιημένη από το συμβούλιο δερματολόγος Debra Jaliman, M.D., η οποία διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στη Νέα Υόρκη και διδάσκει δερματολογία στην Ιατρική Σχολή Mount Sinai για πάνω από 25 χρόνια, έχει δει ορισμένους από τους ασθενείς της να παρουσιάζουν αλλαγές στο δέρμα τους μετά από διατροφικές αλλαγές. Και η εγγεγραμμένη διαιτολόγος-διατροφολόγος με έδρα το Σιάτλ Ginger Hultin, συγγραφέας του Anti-Inflammatory Diet Meal Prep, μπορεί επίσης να εγγυηθεί για τη σημασία της διατροφής σε ασθενείς με ψωρίαση. "Είχα πράγματι μεγάλη επιτυχία με τους πελάτες μου να έχουν μείωση των συμπτωμάτων της ψωρίασης μέσω των διατροφικών αλλαγών που εφαρμόζουμε μαζί", λέει.

Ποια φαγητά σχετίζονται με την ψωρίαση;

#1. Ζάχαρη

Αν και δεν υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της πρόσληψης ζάχαρης και της ψωρίασης, οι μελέτες λένε ότι η κατανάλωση πάρα πολλών επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία, μεταβολικό σύνδρομο και ένα ευρύ φάσμα χρόνιων παθήσεων της υγείας, οι οποίες με τη σειρά τους μπορούν να αυξήσουν τη φλεγμονή στο σώμα και να πυροδοτήσουν εξάρσεις ψωρίασης.

#2. Γαλακτοκομικά

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα, το τυρί, το γιαούρτι, το κεφίρ, το παγωτό και το βούτυρο περιέχουν ένα φυσικό σάκχαρο που ονομάζεται λακτόζη, μια πρωτεΐνη που ονομάζεται καζεΐνη και ένα πολυακόρεστο λιπαρό οξύ που ονομάζεται αραχιδονικό οξύ. Αυτά τα συστατικά είναι δύσκολο να τα χωνέψεις, λέει η Hultin, αλλά δεν υπάρχει αποδεδειγμένη σχέση μεταξύ γαλακτοκομικών προϊόντων και ψωρίασης. Μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο Indian Journal of Clinical Dermatology διαπίστωσε ότι το αραχιδονικό οξύ που υπάρχει στα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να επιδεινώσει την εσωτερική επένδυση του εντερικού σωλήνα και να επιδεινώσει τα συμπτώματα της ψωρίασης, αλλά τελικά οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτή η σχέση δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί χωρίς περαιτέρω μελέτες μεγάλης κλίμακας.

#3. Γλουτένη

Το Εθνικό Ίδρυμα Ψωρίασης (NPF) λέει ότι μια δίαιτα χωρίς γλουτένη μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τα συμπτώματα της ψωρίασης - αν είσαι ευαίσθητη στη γλουτένη. Όπως και τα γαλακτοκομικά, η γλουτένη δεν είναι εγγενώς προφλεγμονώδης, ωστόσο η Hultin διαπίστωσε ότι η γλουτένη είναι μια άλλη κοινή τροφή που πυροδοτεί την ψωρίαση.

#4. Σόγια

Η σόγια και το σογιέλαιο περιέχουν υψηλά επίπεδα ωμέγα-6 λιπαρών οξέων, τα οποία έχουν κατηγορηθεί ότι αναζωπυρώνουν τη φλεγμονή. Ωστόσο, μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Prostaglandins, Leukotrienes & Essential Fatty Acids, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η σχέση μεταξύ των ωμέγα-6 λιπαρών οξέων και της φλεγμονής είναι πολύπλοκη και δεν έχει ακόμη κατανοηθεί επαρκώς, οπότε απαιτούνται πολύ περισσότερες έρευνες.

#5. Δίαιτα "απομάκρυνσης"

Είναι ο τρόπος με τον οποίο περιορίζεις τους εκλυτικούς παράγοντες με τη χρήση μιας δίαιτας εξάλειψης - κόβοντας ένα-ένα τα τρόφιμα για να δεις αν η μη κατανάλωσή τους έχει αντίκτυπο στα συμπτώματά τους, και στη συνέχεια τα επαναφέρεις σταδιακά για να δεις αν αυτό πυροδοτεί την ψωρίαση. Υπάρχει μεγάλη προσοχή γύρω από τις δίαιτες απομάκρυνσης γενικά, είτε έχεις ψωριασική νόσο είτε όχι. "Οι δίαιτες απομάκρυνσης είναι δύσκολες και πρέπει να γίνονται σωστά", λέει η Hultin. "Είναι ζωτικής σημασίας να συνεργαστείς με έναν επαγγελματία ιατρό, όπως ένας εγγεγραμμένος διαιτολόγος-διατροφολόγος, ώστε να το κάνεις σωστά και να μην αφήσεις τη διατροφή σου να υποστεί πλήγμα κατά τη διαδικασία".

#6. Πρόσθεσε αντιφλεγμονώδη τρόφιμα

Η Dr. Jaliman συστήνει πάντα αντιφλεγμονώδεις τροφές στους ασθενείς της με ψωρίαση που επιθυμούν να διερευνήσουν πώς οι διατροφικές αλλαγές θα μπορούσαν να βελτιώσουν τα συμπτώματά τους. "Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, οι σαρδέλες, η ρέγκα και το σκουμπρί, είναι γνωστά για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους και πολύ ευεργετικά για την ψωρίαση", λέει. Η συμβουλή αυτή υποστηρίζεται από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, η οποία συνιστά -ανεξάρτητα από την ψωρίαση ή οποιαδήποτε άλλη κατάσταση υγείας- να τρως δύο μερίδες ψάρι (ιδιαίτερα λιπαρά ψάρια) την εβδομάδα.

H Dr. Jaliman συνιστά επίσης μια μεσογειακή διατροφή, η οποία είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και υψηλή σε τρόφιμα που μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής γενικά, όπως τα ψάρια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φρούτα και τα λαχανικά, το ελαιόλαδο και τα όσπρια. Ωστόσο, όπως συμβαίνει με όλες τις δίαιτες, η έρευνα είναι περιορισμένη σχετικά με το πώς ακριβώς η μεσογειακή διατροφή μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα της ψωρίασης.

Διάβασε επίσης:

Ποιες δερματικές παθήσεις επιδεινώνει ο ήλιος; Τι απαντά ο δερματολόγος

Άλατα Epsom: 4 ευεργετικές χρήσεις και μία προς αποφυγήν!

Το κοινό πρόβλημα υγείας που εμφανίζεται στα άτομα με συμπτώματα ψωρίασης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i