Πόνος στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού: Τι σημαίνει;

Μην υποτιμάς τον πόνο στο μεγάλο δάχτυλο. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία θα σε βοηθήσουν να αποφύγεις σοβαρότερες επιπλοκές.

πόνος στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού istock

Έχεις παρατηρήσει πόνο στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού σου; Τα δάχτυλα των ποδιών παίζουν καθοριστικό ρόλο στη σταθερότητά σου. Η άρθρωση του μεγάλου δακτύλου σου μάλιστα είναι εντελώς υποτιμημένη. Όποτε κινείσαι, η κίνηση αυτή ξεκινά από τη βάση. Και τα μεγάλα δάχτυλα των ποδιών λειτουργούν σαν μοχλοί για να σε ωθήσουν προς τα εμπρός.

Για κίνηση χωρίς πόνο, χρειάζεσαι ένα σημαντικό εύρος κίνησης στην άρθρωση του μεγάλου δακτύλου σου. Και ενώ η δύναμή του είναι σημαντική για την ισχύ κάθε βήματος, η κινητικότητα είναι αυτό που συχνά μειώνεται πρώτα και προκαλεί προβλήματα. Διάφορα πράγματα, όπως η κληρονομικότητα, η ανατομία του ποδιού, τα πολύ στενά παπούτσια, η υπερβολική χρήση με συγκεκριμένα είδη άσκησης και η γήρανση σκληραίνουν την άρθρωση του μεγάλου δακτύλου (μια κατάσταση που ονομάζεται δύσκαμπτος μέγας δάκτυλος (hallux rigidus).

Χέρια, δάχτυλα και νύχια: Τι μπορεί να αποκαλύπτουν για την υγεία μας;

Γιατί η κινητικότητα του μεγάλου δακτύλου είναι τόσο σημαντική;

Το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού σου επηρεάζει σημαντικά το βάδισμα, επιτρέποντας την αποτελεσματική μεταφορά βάρους κατά το περπάτημα και το τρέξιμο και συμβάλλοντας σε πιο ομαλό και σταθερό βηματισμό. Χρειάζεσαι επίσης την κινητικότητα του μεγάλου δακτύλου του ποδιού για να διατηρήσεις αποτελεσματικά την ισορροπία σου χωρίς βοήθεια, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των πτώσεων. Και γενικότερα, οποιαδήποτε δραστηριότητα απαιτεί να λυγίσεις αυτήν την άρθρωση ή να σπρώξεις προς το πάτωμα, όπως το να ανέβεις τις σκάλες, να γονατίσεις, να πιάσεις κάτι σε ένα ψηλό ράφι, χρειάζεσαι την κινητικότητα του μεγάλου ποδιού για όλα αυτά.

Ένα άκαμπτο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα και να κάνει δύσκολο ή επώδυνο το περπάτημα, την πολύωρη ορθοστασία ή το ανέβασμα από τις σκάλες. Μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα στο σπριντ ή το άλμα,

Με την πάροδο του χρόνου, το να έχεις ένα άκαμπτο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού μπορεί ακόμη και να αλλάξει τον τρόπο που περπατάς, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε καταπόνηση σε άλλες περιοχές του σώματός σου, προκαλώντας πόνο στο ισχίο, στα γόνατα και τη μέση μακροπρόθεσμα.

Ποια προβλήματα σχετίζονται με το μεγάλο δάχτυλο και τι προκαλεί πόνο; 

  • Κάλος: Ονομάζεται και τύλος, είναι μια σκληρή πάχυνση του δέρματος (υπερκεράτωση) που μπορεί να προκαλέσει πόνο, ιδιαίτερα όταν ασκείται πίεση στην περιοχή. Συνήθως στην άκρη του μεγάλου δαχτύλου, λόγω τριβής από τα παπούτσια.
  • Βλαισός μέγας δάκτυλος (κότσι): Είναι η πιο κοινή αιτία πόνου στο μεγάλο δάχτυλο. Προκαλείται από την εκτροπή του μεγάλου δακτύλου προς τα έξω, πιέζοντας τα άλλα δάχτυλα και προκαλώντας φλεγμονή και πόνο.
  • Αρθρίτιδα: Η αρθρίτιδα μπορεί να επηρεάσει τη βάση της άρθρωσης του μεγάλου δαχτύλου, προκαλώντας πόνο, οίδημα και δυσκαμψία. Υπάρχουν διάφορα είδη αρθρίτιδας, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ουρική αρθρίτιδα και η οστεοαρθρίτιδα. 
  • Είσφρυση όνυχος: Εάν το νύχι του μεγάλου δακτύλου μεγαλώνει προς τα μέσα, μπορεί να προκαλέσει πόνο, ερυθρότητα και φλεγμονή.
  • Τραυματισμός: Ένας τραυματισμός στο μεγάλο δάκτυλο, όπως μια κάκωση ή μια διάστρεμμα, μπορεί να προκαλέσει πόνο και οίδημα.
  • Οστεόφυτα: Ο κόσμος συχνά τα λέει άλατα. Τα οστεόφυτα είναι μικρά εξογκώματα που σχηματίζονται στις άκρες των οστών και στις αρθρώσεις, με την πάροδο του χρόνου, συνήθως άνω των 50 ετών. Αποτελούν μέρος της φυσιολογικής φθοράς των οστών. Εκτός από τον χρόνο, άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο στο σχηματισμό οστεοφύτων είναι η μηχανική αστάθεια, (η αδυναμία δηλαδή σωστής στήριξης του σκελετού) καθώς και κάποια σπάνια νοσήματα.
  • Νεύρωμα Μόρτον: Είναι ένας καλοήθης όγκος που αναπτύσσεται σε ένα νεύρο μεταξύ των ποδιών και μπορεί να προκαλέσει πόνο που ακτινοβολεί στο μεγάλο δάχτυλο.
  • Φλεγμονή των τενόντων: Η επαναλαμβανόμενη δραστηριότητα μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στους τένοντες του μεγάλου δακτύλου, με αποτέλεσμα πόνο και οίδημα.

Πώς να βελτιώσεις την κινητικότητα του μεγάλου δακτύλου

Το τακτικό περπάτημα μπορεί να είναι μια εξαιρετική άσκηση κινητικότητας για τα μεγάλα δάχτυλα των ποδιών σου, αρκεί να φοράς υποστηρικτικά παπούτσια με αρκετά φαρδύ άνοιγμα στα δάχτυλα. Η κάμψη του ποδιού που συμβαίνει σε έναν τυπικό διασκελισμό κάμπτει φυσικά το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού προς τα πίσω.

Εάν αντιμετωπίζεις πόνο ή δυσφορία στο μεγάλο δάχτυλο, είναι σημαντικό να συμβουλευτείς έναν ποδίατρο. Ο ποδίατρος μπορεί να διαγνώσει το πρόβλημα και να σου προτείνει την κατάλληλη θεραπεία, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει:

  • Φυσιοθεραπεία: Για τη βελτίωση της κινητικότητας και τη μείωση του πόνου.
  • Πάτους: Για τη στήριξη του ποδιού και τη διόρθωση παραμορφώσεων.
  • Φάρμακα: Για τη μείωση της φλεγμονής και του πόνου. Ανακουφιστικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως η ιβουπροφαίνη μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του πρηξίματος και στην ανακούφιση από τον πόνο. Η εφαρμογή παγοθεραπείας, μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και του ελέγχου των συμπτωμάτων για μικρό χρονικό διάστημα.
  • Εγχείρηση: Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για τη διόρθωση της παραμόρφωσης.

Τι αποκαλύπτουν τα δάκτυλα των ποδιών σου για την υγεία σου;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i