Φλεγμονή στο έντερο: Αυτοί είναι οι 5 βασικοί λόγοι

Η φλεγμονή στο έντερο είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα και τα αίτια για το πρόβλημα μπορεί να περνάνε συχνά απαρατήρητα στην καθημερινότητά μας.

Υγιές έντερο και πεπτικό - καρκίνος του εντέρου istock

Πολλοί άνθρωποι, κάθε ηλικίας, υποφέρουν από φλεγμονή στο έντερο με όλες τις επακόλουθες συνέπειες. Γι' αυτό και ο "δεύτερος εγκέφαλος" του οργανισμού μας,  όπως πλέον αποκαλείται από πολλούς, και η υγεία του, βρίσκονται  στο επίκεντρο των ερευνητών. Μια νέα μελέτη σχετικά με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου στα παιδιά, ίσως δίνει και σ΄εμάς τους ενήλικες απαντήσεις σχετικά με την υγεία του εντέρου. 

Η μελέτη

Η μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο Digestive Disease Week το 2023 εντόπισε μια σειρά παραγόντων κινδύνου που συμβάλουν στον αυξανόμενο αριθμό παιδιατρικών περιπτώσεων φλεγμονώδους νόσου του εντέρου (IBD). Οι τρεις κύριοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν την πρώιμη έκθεση σε αντιβιοτικά, τη δυτική διατροφή και την υψηλότερη κοινωνικοοικονομική κατάσταση. 

Όπως εξήγησε ο Dr. Simon Mathews, MD, επίκουρος καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins και ασκούμενος γαστρεντερολόγος, είναι σημαντικό να εντοπίσουμε τις σημαντικότερες αιτίες φλεγμονής του εντέρου στον ενήλικο πληθυσμό και τη σημασία της ευαισθητοποίησης για τις αιτίες αυτές. 

Διαβάστε Επίσης

Οι πιο πιθανές αιτίες για τη φλεγμονή στο έντερο

Λοίμωξη

Όπως μπορεί κανείς να υποθέσει, η λοίμωξη (γαστρεντερίτιδα) μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη φλεγμονή του εντέρου. Είτε προκαλείται από ιούς είτε από βακτήρια, η λοίμωξη μπορεί να εκδηλωθεί με μια σειρά συμπτωμάτων όπως ναυτία, έμετος και διάρροια, καθένα από τα οποία μπορεί να μας βοηθήσει να εντοπίσουμε πού μπορεί να προκύπτει η λοίμωξη. "Ανάλογα με τα συμπτώματά σας, μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε", λέει ο Dr. Mathews. "Η παρουσία ανώτερων συμπτωμάτων, όπως η ναυτία ή ο εμετός, σημαίνει ότι είναι πιθανότατα η εστία είναι πιο ψηλά στο γαστρεντερικό σύστημα, σε αντίθεση με τη διάρροια, η οποία θα βρίσκεται χαμηλότερα".

Αυτοάνοσα νοσήματα

Τα αυτοάνοσα νοσήματα είναι περίπλοκα. Όπως ορίζεται από το Johns Hopkins Medicine, "τα αυτοάνοσα νοσήματα συμβαίνουν όταν το φυσικό αμυντικό σύστημα του οργανισμού δεν μπορεί να ξεχωρίσει τα δικά σας κύτταρα από τα ξένα, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να επιτίθεται λανθασμένα στα φυσιολογικά κύτταρα". 

Διαβάστε Επίσης

Η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD), όπως αναφέρεται στην παιδιατρική μελέτη, είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για δύο αυτοάνοσες καταστάσεις, οι οποίες είναι η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα. Σύμφωνα με τον Dr. Mathews, "το πώς ξεκινάει [η IBD] και ο ακριβής μηχανισμός για το γιατί κάποιος παθαίνει IBD δεν είναι ακόμη γνωστός". Αυτό που έχει προσδιοριστεί ωστόσο μέσα από μελέτες είναι οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο. Όσον αφορά συγκεκριμένα στα παιδιά, σύμφωνα με τη μελέτη που προαναφέραμε, αυτοί οι παράγοντες είναι: η πρώιμη έκθεση σε αντιβιοτικά, η κατανάλωση της τυπικής δυτικής διατροφής και η υψηλότερη κοινωνικοοικονομική κατάσταση παραδόξως.

Το κάπνισμα, η λιπαρή διατροφή και τα αντιβιοτικά είναι επιπλέον παράγοντες κινδύνου για τους ενήλικες. Στην ομπρέλα των αυτοάνοσων παθήσεων εμπίπτουν επίσης γενετικά αίτια, όπως η κοιλιοκάκη, η οποία σχετίζεται με την πρόσληψη γλουτένης (μπορεί εύκολα να εντοπιστεί με τις κατάλληλες εξετάσεις αίματος).

Διαβάστε Επίσης

Αλλεργίες σε τρόφιμα

Είναι γνωστό πως η έκθεση σε γνωστά αλλεργιογόνα μπορεί να εκδηλωθεί με φλεγμονή σε ορατά μέρη του σώματος, όπως το δέρμα ή τα μάτια... σκεφτείτε την κνίδωση ή τα κόκκινα μάτια με φαγούρα. Όμως και το έντερο μπορεί να αντιδράσει στην πρόσληψη αλλεργιογόνων στα τρόφιμά μας. Τα συνήθη συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν κοιλιακές κράμπες, ναυτία, εμετό και διάρροια, τα οποία είναι σημαντικό να προσέξετε. Γι' αυτό θα πρέπει να παρατηρούμε αν αυτά τα συμπτώματα συνδέονται με την κατανάλωση κάποιου συγκεκριμένου τροφίμου και σε συνεννόηση με τον γιατρό μας να συζητήσουμε το ενδεχόμενο να το απαλείψουμε από τη διατροφή μας.

Φάρμακα

Τόσο τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα όσο και τα νέα συνταγογραφούμενα φάρμακα μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στη φλεγμονή. "Φάρμακα συνηθισμένα, όπως η ιμπουπροφαίνη, μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμό και φλεγμονή στο έντερο", σημείωσε ο Dr. Mathews. Το ίδιο ισχύει και με πιο ειδικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται στις χημειοθεραπείες ή στις θεραπείες αναστολής του ανοσοποιητικού συστήματος, οι οποίες αφορούν επίσης τον καρκίνο και μπορούν να προκαλέσουν παρενέργειες στο γαστρεντερικό σύστημα. Ο γιατρός τόνισε πως "οι παρενέργειες από τα φάρμακα είναι πολύ συχνές, αλλά οι άνθρωποι δεν συνδέουν συχνά τα συμπτώματα και τα νέα φάρμακα". Συνέστησε στους ανθρώπους να δίνουν προσοχή στο σώμα τους όταν χρησιμοποιούν ένα νέο φάρμακο.

Διατροφικές συνήθειες

"Κακή διατροφή σημαίνει διατροφή, όπως μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένα και λιπαρά τρόφιμα (τηγανητά) μπορεί να προκαλέσει διαταραχή στη φυσική ισορροπία του εντέρου και του μικροβιώματος του, μια ισορροπία μεταξύ καλών και κακών βακτηρίων και ιών που στις περισσότερες περιπτώσεις ζουν αρμονικά μέσα στο σώμα μας", δήλωσε ο Dr Mathews. Όταν το μικροβίωμα βγαίνει εκτός ισορροπίας, μπορεί τελικά να προκαλέσει μεγαλύτερη διαπερατότητα στο προστατευτικό τοίχωμα του εντέρου, κάτι που μπορεί να επιτρέψει την είσοδο επιβλαβών στοιχείων στο όργανο.

Ο Dr. Mathews τόνισε πως οι περισσότεροι άνθρωποι "δεν είναι πιθανό να νοσηλευτούν για φλεγμονή που προκαλείται από κακή διατροφή. Ωστόσο, μπορούν να συμβάλλουν στην πρόκληση μιας χρόνιας φλεγμονής".

Διαβάστε Επίσης

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i