9 tips για να φτιάξεις ασφαλή σπιτικά καλλυντικά

Φτιάξε τα δικά σου σπιτικά καλλυντικά, φροντίζοντας όμως ώστε να μην διακινδυνεύσεις την υγεία της επιδερμίδας σου!

woman-cosmetologist-cosmetics-testing-natural-organic-cosmetics-serum-picture-id1164263699

Στα μηνύματα αναγνωστριών που συχνά-πυκνά λαμβάνω σαν beauty editor, μεγάλη μερίδα καταλαμβάνουν οι απορίες αναφορικά με την ασφάλεια που παρέχουν τα αυτοσχέδια σπιτικά καλλυντικά. Αυτό που με σιγουριά μπορώ να πω είναι πως τα μείγματα που φτιάχνεις με τα χέρια σου αποτελούν σαφώς μια πιο υγιεινή εναλλακτική της φροντίδας της επιδερμίδας σου, αρκεί βέβαια να έχεις προνοήσει για το επίπεδο ασφάλειας που μπορούν να σου παρέχουν. Και γι’ αυτό το «πλάνο» υπάρχουν αρκετές οδηγίες που βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση:

Οι κανόνες που πρέπει να ακολουθείς όταν φτιάχνεις σπιτικά καλλυντικά

  1. Επειδή οι μολύνσεις καραδοκούν φρόντισε τα δάχτυλά σου να είναι καθαρά και στεγνά όταν απλώνεις τη λοσιόν, το balm χειλιών και τις κρέμες προσώπου.
  2. Ελαχιστοποίησε τον κίνδυνο επιλέγοντας προσεκτικά το υλικό με το οποίο θα συσκευάσεις το μείγμα σου: οι μικρές φαρμακευτικές φιάλες με dispenser είναι καλύτερες από τα μπουκαλάκια με ανοιχτό στόμιο.
  3. Αν χρησιμοποιήσεις κάποιο παλαιότερο μπουκαλάκι, φρόντισε να το ξεπλύνεις καλά, να το αποστειρώσεις και να το στεγνώσεις εντελώς πριν το γεμίσεις με το υλικό σου.
  4. Διατήρησε τα βαζάκια σου σε κλειστά, σκοτεινά ντουλάπια (και κατά προτίμηση όχι στο μπάνιο: τα  βακτήρια αναπτύσσονται και πολλαπλασιάζονται σε υγρό περιβάλλον).
  5. Η άμεση επαφή με το θερμό φως του ήλιου και την UV ακτινοβολία, η ζέστη και η υγρασία, είναι επιβλαβείς παράγοντες για τα ευαίσθητα συστατικά ενός αγνού καλλυντικού.
  6. Αν παρασκευάσεις καλλυντικά που ψεκάζονται, αραιωσέ τα συστατικά με αποσταγμένο νερό.
  7. Μην ετοιμάζεις μείγματα για να περάσεις ένα μήνα. Προτίμησε να παρασκευάζεις μικρές ποσότητες, που διαρκούν για μια βδομάδα.
  8. Η πιο σοφή λύση είναι να αποθηκεύεις τα βαζάκια σου στο ψυγείο.
  9. Επόμενη καλύτερη ιδέα είναι να προσθέσεις στις συνθέσεις σου μερικά αγνά, φυτικά συντηρητικά:

Για να  είσαι 100% σίγουρη για την διατήρηση των μειγμάτων σου  και απολύτως διασφαλισμένη ότι δεν καταστρέφεις το περιβάλλον, δες τις επιλογές σου:

  • Αντιοξειδωτικά: Μολονότι όλα τα αιθέρια έλαια δρουν από μόνα τους ως φυσικά συντηρητικά, εντούτοις, επειδή δεν βρίσκονται σε μεγάλη συγκέντρωση μέσα σε ένα σκευασμά σου, δεν τα προστατεύουν επαρκώς. Συνεπώς χρειάζεσαι κάτι παραπάνω, όπως είναι η βιταμίνη Ε, που περιέχει γ-τοκοφερόλη, ένα αγνό αλλά πανίσχυρο βιολογικό αντιοξειδωτικό. Ομοίως και η καρνοσόλη που υπάρχει στο το έλαιο δενδρολίβανου. Οι κρέμες χειλιών και χεριών, τα scrubs και κάθε άλλο προϊόν που θα φτιάξεις με έλαια, συντηρούνται ιδανικά με αυτές τις αντιοξειδωτικές προσμίξεις, αρκεί να δείξεις προσοχή στη δοσολογία: συνήθως τα «συντηρητικά» εκχυλίσματα πρέπει να είναι 0,2 έως 0,5% του συνόλου του μείγματος.

  • Αντιμικροβιακά: Συνηθέστερο είναι το λάδι ινδικής καρύδας επειδή περιέχει λιπίδια, μαζί με λαουρικό, καπρικό και καπρυλικό οξύ, τα οποία έχουν δραστικές αντιμυκητιακές ιδιότητες. Επίσης αποτελεσματικό και ειδικά για φόρμουλες που σχετίζονται με προϊόντα  φροντίδας της επιδερμίδας, είναι το εκχύλισμα από σπόρους γκρέιπφρουτ.

Δες εδώ ποια είναι τα πιο δημοφιλή αιθέρια έλαια που χρησιμοιποιούνται για να παρασκευαστούν σπιτικά καλλυντικά!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i