Συμβουλές για την ακμή: Καθαρή επιδερμίδα χωρίς σπυράκια με τις συμβουλές του δερματολόγου

Εάν υποφέρεις κι εσύ από ακμή, ήρθε η ώρα να την αποχαιρετίσεις, με τις συμβουλές του δερματολόγου!

Συμβουλές για την ακμή

Συνεργάστηκε ο Φώτης Νούλας, δερματολόγος.

Υπολογίζεται ότι 103 εκατομμύρια άνθρωποι στο δυτικό κόσμο αντιμετωπίζουν προβλήματα με σπυράκια. Ωστόσο, υπάρχει ελπίδα να απαλλαγείς από αυτά οριστικά, αρκεί να αναγνωρίσεις τους παράγοντες που τα προκαλούν και να υιοθετήσεις μερικές συνήθειες που θα σε ωφελήσουν συνολικά. Ο δερματολόγος Φώτης Νούλας ρίχνει φως στις απορίες μας και μας δίνει τις πολύτιμες συμβουλές του.

Τι συμβαίνει με την ακμή

Οι σμηγματογόνοι αδένες, οι οποίοι βρίσκονται προσκολλημένοι στα τριχοθυλάκια του δέρματος σαν μικρά σφουγγαράκια, είναι υπεύθυνοι για την παραγωγή λιπαρότητας.

  • «Σε κανονικές συνθήκες τα κύτταρα που περιβάλλουν τα τριχοθυλάκια αποβάλλονται σε τακτά διαστήματα, με αποτέλεσμα η λιπαρότητα να περνάει στην επιφάνεια της επιδερμίδας» εξηγεί ο ειδικός. Πολλές φορές, όμως, οι σμηγματογόνοι αδένες παράγουν υπερβολική ποσότητα λιπαρότητας αναστέλλοντας αυτή τη διαδικασία και φράσσοντας τους πόρους. Σε αυτή την περίπτωση προκαλείται φλεγμονή που εμφανίζεται με τη μορφή σπυριών, δηλαδή ακμή.

Διάβασε επίσης: Tι προσφέρουν οι βιταμίνες στο δέρμα σου; Ποια να διαλέξεις για κάθε περίπτωση; (αντιγήρανση, ακμή κ.ά.)

Οι αιτίες της ακμής

Για να καταπολεμήσεις την ακμή, θα πρέπει να γνωρίζεις τους παράγοντες που την προκαλούν:

  • Η αυξημένη δραστηριότητα των σμηγματογόνων αδένων, που συνήθως είναι αποτέλεσμα γενετικής προδιάθεσης.
  • Οι ορμονικές διακυμάνσεις. Έχεις παρατηρήσει ότι τις εποχές που αντιμετωπίζεις έντονο στρες εμφανίζεις περισσότερα σπυράκια; Το ίδιο συμβαίνει πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου σου. Αυτό συμβαίνει γιατί διαταράσσονται τα επίπεδα των ορμονών σου.
  • Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες. Το νέφος και η σκόνη επιβαρύνουν την κατάσταση, ειδικά αν δεν καθαρίζεις σχολαστικά την επιδερμίδα σου. Το ίδιο συμβαίνει με τον ιδρώτα και τη ζέστη.

Οι απλές λύσεις για την ακμή

Με αυτές τις μικρές, αλλά σημαντικές συμβουλές μπορείς να βελτιώσεις αισθητά την όψη της επιδερμίδας σου, ακόμη και να απαλλαγείς από το πρόβλημα.

  • Η επιδερμίδα σου χρειάζεται σχολαστικό καθαρισμό δύο φορές την ημέρα. Επίλεξε ένα ήπιο προϊόν που καθαρίζει σε βάθος, χωρίς να ξηραίνει το δέρμα. Αναζήτησε ένα ειδικά για λιπαρές επιδερμίδες με ατέλειες ή καθαριστικά που περιέχουν θυμάρι και φασκόμηλο. Τα εκχυλίσματα θυμαριού και φασκόμηλου έχουν αντιμικροβιακή δράση και προστατεύουν από μολύνσεις και ερεθισμούς.
  • Κάνε απολέπιση μία φορά την εβδομάδα. Κατάλληλα είναι τα προϊόντα με σαλικυλικό οξύ που απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα και αποφράσσουν τους πόρους. Εναλλακτικά, κάνε μια μάσκα για βαθύ καθαρισμό με ροζ άργιλο η οποία απορροφά το σμήγμα.
  • Μην ξεχνάς την ενυδάτωση. Μπορεί να σου φαίνεται περίεργο, αλλά η ενυδάτωση είναι απαραίτητη ακόμη και στις πιο λιπαρές επιδερμίδες. Απλώς πρέπει να επιλέξεις ένα ελαφρύ ενυδατικό προϊόν για μην μπλοκάρεις τους πόρους. Προτίμησε μια κρέμα με ρυθμιστικούς παράγοντες, όπως η κανέλα και ο ψευδάργυρος, που ελέγχουν την έκκριση σμήγματος.
  • Καταπολέμησε τα σπυράκια τοπικά. Για να βοηθήσεις την κατάσταση, άπλωσε πάνω στα σπυράκια ένα ειδικό προϊόν με καταπραϋντική δράση, που θα προμηθευτείς από φαρμακείο. Αυτά τα προϊόντα προστατεύουν από τις μολύνσεις, ελέγχουν την έκκριση λιπαρότητας και μειώνουν τις ατέλειες.

Η γνώμη του ειδικού

Εάν, παρ' όλες τις προσπάθειές σου, τα σπυράκια επιμένουν, θα πρέπει να επισκεφτείς το δερματολόγο σου για να σου συστήσει φαρμακευτική αγωγή με ειδικά αντιβιοτικά και χρήση ειδικών κερατολυτικών κρεμών. Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις ο δερματολόγος συστήνει θεραπεία με ισοτρετινοΐνη. «Πρόκειται για μια αποτελεσματική θεραπεία που γίνεται αφού έχουν προηγηθεί εξετάσεις αίματος και πάντα με τη στενή παρακολούθηση του γιατρού» αναφέρει ο Φώτης Νούλας.

Το συμπέρασμα: «Η ακμή θεραπεύεται σε όλες τις περιπτώσεις, χρειάζεται όμως επίμονη θεραπεία η οποία διαρκεί αρκετούς μήνες» επισημαίνει ο ειδικός.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i