Η εμπιστοσύνη σε μία σχέση είναι το Α και το Ω και όταν αυτή δεν υπάρχει, είναι σαν να προσπαθείς να χτίσεις έναν πύργο στην άμμο. "Αν δεν έχεις εμπιστοσύνη, δεν έχεις τίποτα. Δεν υπάρχει τίποτα να χτίσεις", εξηγεί ο ψυχολόγος Les Parrot. Ωστόσο, όταν αυτή σπάσει, τι γίνεται με τη σχέση; Υπάρχει τρόπος επανάκτησης της ασφάλειας ή μιλάμε για μια χαμένη υπόθεση;
Αρχικά, σημαντικό ρόλο παίζουν οι πράξεις που έχουν προηγηθεί, που οδήγησαν στη ρήξη. Ειδικότερα, υπάρχουν οι άμεσοι και προφανείς λόγοι, όπως η απιστία, αναφέρει η Deb Laino, θεραπεύτρια με εξειδίκευση στις σχέσεις. Όμως, υπάρχουν και οι πιο υπόγειοι τρόποι, όπως τα μικρά ψέματα και γενικότερα η έλλειψη αλήθειας και αξιοπιστίας. "Η εμπιστοσύνη σπάει όταν οι πράξεις σου δεν συνάδουν με τα λόγια σου", επισημαίνει η σύμβουλος σχέσεων, Samantha Burns.
Και όταν αυτό συμβεί, δεν σημαίνει πως η σχέση τελειώνει, δεδομένου ότι υπάρχουν ελπίδες σωτηρίας. Σύμφωνα με τον Parrot, για πολλά ζευγάρια αυτή η συνθήκη μπορεί να λειτουργήσει θετικά, βελτιώνοντας τη σχέση τους και καταλήγοντας να γίνουν δυνατότεροι από πριν.
Η διαδικασία δεν είναι εύκολη και σίγουρα απαιτεί χρόνο και προσπάθεια, παρόλα αυτά, αν θεωρείς πως αυτό που έχεις αξίζει μία προσπάθεια, τότε μπορείς να δώσεις μία ευκαιρία.
5 βήματα για την επανάκτηση της εμπιστοσύνης
1. Από εδώ και στο εξής θα πρέπει να είσαι απόλυτα ειλικρινής, δίνοντας κάθε πληροφορία στο άλλο σου μισό. Αν και αρκετοί πιστεύουν πως είναι καλύτερο να κρατήσουν κάποιες πληροφορίες για μην πληγώσουν περαιτέρω τον / τη σύντροφό τους, η αλήθεια είναι, όπως επιβεβαιώνει ο Les Parrot, πως με αυτό τον τρόπο κάνουν μεγαλύτερη ζημιά, καθώς κάποια στιγμή η αλήθεια θα βγει στο φως. Χρειάζεται, λοιπόν, συζήτηση και παράθεση όλων των στοιχείων και των συναισθημάτων και των δύο. "Αν υπάρχει πρόβλημα με την εμπιστοσύνη, δεν είναι θέμα του ενός. Γίνεται πρόβλημα της σχέση. Συνεπώς και οι δύο πρέπει να επενδύσουν σε αυτή", εξηγεί ο Laino.
2. Η συγγνώμη πρέπει να προέλθει από αυτόν που έσφαλλε και μάλιστα να το κάνει ειλικρινά. Σε αυτή πρέπει να αναλαμβάνει την ευθύνη για τις πράξεις του, προκειμένου να βρει τον τρόπο να διορθώσει το λάθος του και τα ψέματα με την αλήθεια. Καλό είναι η συγγνώμη να είναι ανοιχτή προς την αλήθεια και το άτομο που έκανε το λάθος να δεχθεί ερωτήσεις. Ωστόσο, εσύ που προδόθηκες, πρέπει να γνωρίζεις πως ο/η σύντροφός σου μπορεί να μην έχει όλες τις απαντήσεις στις ερωτήσεις σου.
3. Σίγουρα η αλήθεια πονάει, ωστόσο από όποια πλευρά και να είσαι πρέπει να προσπαθήσεις να καταλάβεις τον άλλο. "Είναι δελεαστικό το να αμυνθείς. Όμως από το να κρατήσεις αμυντική στάση, και οι δύο θα πρέπει να την αφήσουν στην άκρη και πραγματικά να δουλέψουν στο να καταλάβουν την οπτική του άλλου. Και αυτό καταλήγει στην ενσυναίσθηση", επισημαίνει ο Parrot. Αυτό για να γίνει θα πρέπει μέσα από τη συζήτηση ο προδομένος να καταλάβει τους λόγους που οδήγησαν στον/στη σύντροφο να πράξει έτσι. "Οι άνθρωποι που έσπασαν την εμπιστοσύνη συμπεριφέρονται σχεδόν πάντα έτσι εξαιτίας κάποιου πόνου, ή κάποιου προβλήματος που αντιμετωπίζουν. Θα βοηθήσει αν προσπαθήσεις να καταλάβεις γιατί το έκανε και να τον /την κοιτάξεις ως ένα πληγωμένο άτομο και όχι σαν κάποιον που προσπαθεί να σε πληγώσει", υπογραμμίζει ο Parrot.
4. Σε αυτό το σημείο εσύ που έσφαλλες πρέπει να δείξεις την αλλαγή στη στάση σου και να κάνεις προσπάθεια να το δείξεις στον άλλο. Αν ο λόγος ήταν πληροφορίες που κρατούσες, πρέπει να είσαι απόλυτα ειλικρινής και να μοιράζεσαι τα πάντα. Αν ο λόγος ήταν η απιστία, μπορείς να αφήνεις το κινητό σου σε κοινή θέα για να δείξεις πως δεν έχεις κάτι να κρύψεις. Παράλληλα, αυτό ίσως σημαίνει πως θα χρειαστεί να κόψεις κάποιες δραστηριότητες για την ώρα, σε περίπτωση που βάλουν σε κίνδυνο την εμπιστοσύνη του / της συντρόφου σου. "Αυτό είναι σημαντικό γιατί όταν η εμπιστοσύνη είναι σοβαρά προδομένη, το πληγωμένο άτομο χρειάζεται αποδείξεις της ειλικρίνειας ώστε να νιώθει περισσότερο σίγουρο", εξηγεί ο ψυχολόγος Paul Coleman. Από την άλλη, για το πληγωμένο άτομο δεν σημαίνει πως πρέπει να ελέγχει κάθε κίνηση του άλλου. "Η εμπιστοσύνη σημαίνει να μην ξέρεις στα σίγουρα και να έχεις τη δυνατότητα να δώσεις στον άλλο το ελαφρυντικό της αμφιβολίας. Συνεπώς, το πληγωμένο άτομο πρέπει να μάθει να ανέχεται το άγχος του να μην ξέρει στα σίγουρα χωρίς να ζητά συνέχεια επιβεβαίωση ή αποδείξεις", προσθέτει ο Coleman. Παράλληλα, αυτή η αλλαγή στη συμπεριφορά οφείλει να έχει συχνότητα και όχι να γίνει μία φορά, δεδομένου ότι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης παίρνει χρόνο.
5. Στη διαδικασία αυτή πέρα από το συγκεκριμένο γεγονός, είναι μια καλή ευκαιρία να κάνετε μία ανασκόπηση της σχέσης σας, για να εντοπίσετε αν υπάρχουν αλλού προβλήματα. Περνάτε αρκετό ποιοτικό χρόνο μαζί, υπάρχουν άλλα προβλήματα, νιώθει κάποιος αδικημένος; Όλα αυτά οφείλουν να απαντηθούν, ώστε να αποφευχθούν νέα ζητήματα.
Το αποτέλεσμα
Δυστυχώς, δεν σημαίνει πως η διαδικασία της προσπάθειας έχει πάντα αισιόδοξα αποτελέσματα. "Σε κάποιες περιπτώσεις, η εμπιστοσύνη είναι τελείως κατεστραμμένη και δεν μπορεί να αποκατασταθεί. Κάποιες φορές ο χρόνος που απαιτείται για να διορθωθεί η κατεστραμμένη εμπιστοσύνη είναι υπερβολικός για τους ανθρώπους να το διατηρήσουν", καταλήγει ο κλινικός ψυχολόγος Joseph Cilona. Επιπλέον, αν η διαδικασία πάρει μέχρι 2 χρόνια και δεν εντοπιστεί πρόοδος, τότε αυτό σημαίνει πως ήρθε η στιγμή να προχωρήσεις από τη συγκεκριμένη σχέση, όσο δύσκολο κι αν σου ακούγεται.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr