Όσο κι αν η διαδικασία της γήρανσης είναι πλήρως φυσιολογική και συμβαίνει σε όλους μας, χωρίς καμία απολύτως διάκριση, είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι θέλουν να την καθυστερήσουν όσο μπορούν. Γι' αυτό εξάλλου η βιομηχανία της ομορφιάς, συνεργαζόμενη με την επιστήμη και την ιατρική, έχει δημιουργήσει άπειρες επιλογές στο skincare και στην κοσμητολογία γενικότερα, ώστε να βοηθήσει τις γυναίκες είτε να προλάβουν τα συμπτώματα της γήρανσης είτε να τα βελτιώσουν, συνδυαστικά πάντοτε με πολλές άλλες μεθόδους αντιγήρανσης. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν τρόποι για να γεράσει κανείς πιο "ομαλά", με τα σημάδια του χρόνου να κάνουν πιο αργά την εμφάνισή τους στην επιδερμίδα μας.
Αυτή η (πολύ) μικρή αλλαγή στην καθημερινότητά σου θα βοηθήσει ιδιαίτερα στην πρόληψη των ρυτίδων
Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία στην αντιγήρανση είναι το κολλαγόνο και η ενίσχυσή του στον οργανισμό μας, αφού πρόκειται για την πιο κοινή πρωτεΐνη στο σώμα μας που συμβάλλει στη διατήρηση μιας επιδερμίδας σφριγηλής, "γεμάτης" και ελαστικής. Ωστόσο, καθώς μεγαλώνουμε, η παραγωγή κολλαγόνου στο σώμα μειώνεται, συμβάλλοντας στην εμφάνιση χαλαρής ή ζαρωμένης επιδερμίδας. Βέβαια, δεν είναι μόνο το πέρασμα του χρόνου που μειώνει την παραγωγή του στον οργανισμό μας: το κολλαγόνο μειώνεται και εξαιτίας του καπνίσματος, της έκθεσης σε υπεριώδη ακτινοβολία και την υπερβολική κατανάλωση ραφιναρισμένης ζάχαρης και υδατανθράκων.
Σε αυτό το σημείο παίζει σημαντικό ρόλο η διατροφή μας, που μας βοηθά να αυξήσουμε την ποσότητα κολλαγόνου στο σώμα μας. Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν 10 τρόφιμα που μπορούν να βοηθήσουν και να προστατεύσουν την παραγωγή κολλαγόνου στο σώμα παρέχοντας τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην παραγωγή, την απορρόφηση και την προστασία του κολλαγόνου.
Η θετική επίδραση της άσκησης στην επιδερμίδα - αλλά και στην (πρόωρη) γήρανση
Ποια είναι αυτά;
Εσπεριδοειδή
Πορτοκάλια, λεμόνια και γκρέιπφρουτ είναι πλούσια σε βιταμίνη C, που είναι απαραίτητη για τη σύνθεση του κολλαγόνου και βοηθά στη σταθεροποίηση των μορίων του.
Μούρα
Φράουλες, μύρτιλα και βατόμουρα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνη C, που προστατεύουν από την αποδόμηση του κολλαγόνου και προάγουν την περαιτέρω παραγωγή του.
Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Σπανάκι, λάχανο και μαντζουράνα περιέχουν βιταμίνη C και χλωροφύλλη, που υποστηρίζουν τη σύνθεση κολλαγόνου.
Κόκκινα και κίτρινα λαχανικά
Όπως οι πιπεριές και τα καρότα, είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, η οποία βοηθά στην αποκατάσταση του κατεστραμμένου κολλαγόνου και στη διατήρηση της υγείας της επιδερμίδας.
Σκόρδο
Περιέχει θείο, ένα ιχνοστοιχείο που βοηθά στη σύνθεση και την πρόληψη της αποδόμησης του κολλαγόνου.
Αυγά
Είναι πλούσια σε αμινοξέα όπως η προλίνη και η γλυκίνη, που αποτελούν δομικά στοιχεία του κολλαγόνου.
Ψάρια και θαλασσινά
Όπως ο σολομός, οι σαρδέλες και οι γαρίδες, παρέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που μειώνουν τη φλεγμονή και προστατεύουν το κολλαγόνο.
Ζωμός από κόκαλα
Είναι φυσικά πλούσιος σε κολλαγόνο, μαζί με άλλα ευεργετικά συστατικά όπως οι γλυκοζαμινογλυκάνες.
Ξηροί καρποί και σπόροι
Όπως τα αμύγδαλα, οι σπόροι chia και οι λιναρόσποροι, είναι πλούσια σε ψευδάργυρο και χαλκό, που υποστηρίζουν την παραγωγή κολλαγόνου και προστατεύουν από την περαιτέρω αποδόμησή του.
Ντομάτες
Περιέχουν λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό που βοηθά στην προστασία του δέρματος από τη φθορά και υποστηρίζει τη σύνθεση κολλαγόνου.
Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι η παραγωγή κολλαγόνου αρχίζει να μειώνεται περίπου από τα μέσα έως τα τέλη της δεκαετίας των 20, ενώ από τα 30 και μετά, η μείωση γίνεται πιο αισθητή, με περίπου 1% μείωση τον χρόνο.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr