Ενώ οι περισσότερες από εμάς καταλαβαίνουμε ότι η λευκή τρίχα θα εμφανιστεί τα επόμενα χρόνια (αν δεν έχει κάνει ήδη την εμφάνισή της στο κεφάλι μας) αυτό δεν σημαίνει ότι σε όλες μας αρέσει και ότι το αποδεχόμαστε.
Σίγουρα, οι celebrities και οι influencers στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιδεικνύουν με περηφάνια τα λευκά μαλλιά τους, ενώ άλλες τα βάφουν γκρίζα. Αλλά για εκείνες που δεν θέλουν να γκριζάρουν ακόμη, αφαιρούν από τη ρίζα κάθε φορά μία δύο τρίχες.
Μήπως έχεις πρόωρο γκριζάρισμα μαλλιών; Γεγονότα που σχετίζονται με τα γκρίζα μαλλιά
Θα βγουν άλλες 10 λευκές τρίχες αν βγάλεις μία;
Σύμφωνα με το δερματολόγο Dr. Shaskank Kraleti, MD, ο μύθος αυτός διαδόθηκε ταχύτατα από κάποιους που αφαίρεσαν μία τρίχα από τα μαλλιά τους και τις επόμενες μέρες είδαν να εμφανίζονται περισσότερες.
Αυτές όμως θα εμφανίζονταν ούτως ή άλλως, καθώς η διαδικασία της γήρανσης είναι νόμος της φύσης τον οποίο δεν μπορούμε να τροποποιήσουμε. Ο Dr. Shaskank Kraleti τονίζει πως η αφαίρεση της λευκής τρίχας δεν προκαλεί σε καμία περίπτωση την εμφάνιση μιας ακόμη λευκής τρίχας. Από την άλλη, αν σε ενοχλούν, σκέψου μήπως είναι ώρα για αλλαγή χρώματος.
Γιατί γκριζάρουν τα μαλλιά;
Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας, τα γκρίζα μαλλιά προκύπτουν από τη μείωση της μελανίνης που εμφανίζεται καθώς γερνάμε. Η αλήθεια είναι ότι από τη στιγμή που ξεκινά η διαδικασία του γκριζαρίσματος, δεν υπάρχει τρόπος να σταματήσουν να εμφανίζονται γκρίζες τρίχες, σύμφωνα με την Mayo Clinic.
Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι τα γονίδιά σου παίζουν επίσης ρόλο στα γκρίζα μαλλιά. Η κλινική του Κλίβελαντ δηλώνει ότι συμβαίνει επειδή τα γονίδιά σου βοηθούν στον έλεγχο της παραγωγής μελανίνης. Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που αρχίζουν να γκριζάρουν στα είκοσί τους ενώ άλλοι δεν γκριζάρουν μέχρι τα σαράντα ή ακόμα και τα πενήντα τους. Αυτό οφείλεται στην κληρονομικότητα.
Γιατί δεν πρέπει να βγάζεις τις λευκές τρίχες;
Όταν αρχίζεις να βγάζεις μία - δυο λευκές τρίχες από τα μαλλιά σου, μπορεί αρχικά να είναι άκακο, αλλά αν συνεχίσεις να αφαιρείς τους θύλακες των τριχών, θα μπορούσες να κάνεις κάποια σοβαρή ζημιά. Μερικές φορές, όταν αφαιρείς τις τρίχες, ο θύλακας της τρίχας μολύνεται και οδηγεί σε σχηματισμό φλύκταινας και μπορεί να προκαλέσει μεταφλεγμονώδη υπερμελάγχρωση, κάνοντας τελικά το πρόβλημα προφανές στους άλλους.
Έτσι, ενώ ο μύθος ότι αν βγάλεις μια λευκή τρίχα, δέκα άλλες θα φυτρώσουν στη θέση της έχει καταρριφθεί, καλύτερα να αφήσεις το τσιμπιδάκι κάτω. Εκτός από το πρήξιμο και τις ουλές, η αφαίρεση των τριχών κατευθείαν από τη ρίζα θα μπορούσε να συμβάλει σε μη αναστρέψιμη πρόωρη τριχόπτωση στην περιοχή.
Επίσης, το ίδιο ισχύει και για τα φρύδια: το συνεχές μάδημά τους για αρκετά χρόνια σταματά την τρίχα να μεγαλώνει. Μάλιστα άτομα με τριχοτιλλομανία που τραβούν τα μαλλιά τους μπορεί να εμφανίσουν φαλάκρα στο τριχωτό της κεφαλής τους.
Οι συμβουλές περιποίησης για να μακρύνεις τα γκρίζα μαλλιά σου
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr