Η εμφάνιση της ακμής αυξάνεται ραγδαία, ειδικά τα τελευταία 2 χρόνια, καθώς κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με τα αυξημένα ποσοστά του στρες αλλά και την πολύωρη χρήση της προστατευτικής μάσκας, σπυράκια, ερεθισμοί, λιπαρότητα και ακμή έκαναν την εμφάνισή τους ακόμα και σε όσους δεν είχαν ποτέ.
Η γνωστή και ως "maskne" δεν έχει φύλο και ηλικία, καθώς η θερμότητα που αναπτύσσεται κάτω από τη μάσκα προκαλεί τους σμηγματογόνους αδένες να υπερπαράγουν σμήγμα, ενώ άτομα με ευαίσθητη επιδερμίδα, λόγω της τοπικής πίεσης από το συνθετικό υλικό της μάσκας, μπορεί να εμφανίσουν κνησμό και εξάνθημα. Εκτός από τους μηχανικούς αυτούς παράγοντες, στην εκδήλωση της ακμής συντελούν η απόφραξη των πόρων των σμηγματογόνων αδένων, οι ορμονικές διαταραχές, τα μικρόβια, όπως το προπιονικό βακτήριο (P.acnes), και ο σταφυλόκοκκος.
Επίσης, η χρόνια λήψη φαρμάκων, κυρίως κορτικοστεροειδών και αντικαταθλιπτικών, καθώς και η παχυσαρκία συμβάλλουν στο πρόβλημα της ακμής. Ακόμα, σημαντικό ρόλο παίζει και η διατροφή, αφού γαλακτοκομικά προϊόντα, λιπαρά κρέατα, τροφές με πολλή ζάχαρη και επεξεργασμένοι υδατάνθρακες έχουν ενοχοποιηθεί για την εμφάνιση ή και την επιδείνωση της ακμής.
Τα βασικά είδη ακμής
Η ακμή μπορεί να είναι μια νόσος του δέρματος, αλλά εμφανίζεται στην επιδερμίδα με διαφορετικές μορφές. "Η ακμή μπορεί να προκαλεί "μπιμπίκια”, δηλαδή φαγέσωρες, που μπορεί να είναι μαύρα ή λευκά, και τότε χαρακτηρίζεται ως φαγεσωρική" λέει η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη και προσθέτει: "Επίσης, μπορεί να εμφανίζεται με κόκκινα σπυράκια, τις βλατίδες, που όταν έχουν και πύο λέγονται φλύκταινες και τότε μιλάμε για τη βλατιδοφλυκταινώδη ακμή. Κάποιες φορές υπάρχουν μεγάλα, βαθιά, επώδυνα σπυριά που είναι κύστεις και οδηγούν στην κυστική ακμή, ενώ πολύ συχνά τα διαφορετικά αυτά είδη ακμής συνυπάρχουν. Η ακμή μπορεί να είναι πολύ επίμονη. Οι βλάβες επουλώνονται αργά, κάποιες φορές αφήνοντας ουλές, και σύντομα εμφανίζονται νέες σε άλλα σημεία".
Η αντιμετώπιση
Πρώτο και κύριο βήμα που πρέπει να κάνεις αν έχεις ακμή είναι να επισκεφθείς έναν δερματολόγο ο οποίος θα εκτιμήσει το είδος της ακμής που έχεις και θα σου προτείνει την ιδανική για εσένα θεραπεία. Οι δερματολόγοι διαθέτουν στο "οπλοστάσιό" τους μια ευρεία γκάμα επιλογών για την αντιμετώπιση της ακμής, όπως σκευάσματα για τοπική εξωτερική χρήση με αντιβακτηριδιακή δράση, που καταπολεμούν τα σπυράκια και αποτρέπουν τον σχηματισμό ουλών και σημαδιών, αλλά και από του στόματος θεραπείες οι οποίες στοχεύουν είτε στη μείωση της έκκρισης σμήγματος είτε στην καταπολέμηση της εσωτερικής φλεγμονής.
"Σε ήπιες περιπτώσεις οι βλάβες προλαμβάνονται με τη σωστή περιποίηση του δέρματος με τα κατάλληλα δερμοκαλλυντικά. Όταν η ακμή είναι πιο σοβαρή, προτείνω τη χρήση φαρμάκων σε μορφή κρέμας ή γέλης ή και φαρμάκων από το στόμα. Συχνά τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τοπική εφαρμογή πάνω στην επιδερμίδα είναι τα ρετινοειδή, τα οποία ρυθμίζουν την απολέπιση και την παραγωγή σμήγματος. Άλλες ουσίες που χρησιμοποιούμε σε τοπική εφαρμογή είναι το αζελαϊκό οξύ, το υπεροξείδιο του βενζολίου και τα αντιβιοτικά, είτε μόνα τους είτε σε μεταξύ τους συνδυασμούς" αναφέρει η δερματολόγος και συμπληρώνει: "Τα αντιβιοτικά καλό είναι να αποφεύγονται, ιδιαίτερα σε μακρόχρονη χρήση, γιατί σχετίζονται με δημιουργία ανθεκτικών μικροβίων στο δέρμα. Σε σοβαρότερες επίμονες ακμές ή σε περιπτώσεις που τα τοπικά φάρμακα δεν ελέγχουν ικανοποιητικά την ακμή προτείνω τη φαρμακευτική αγωγή από το στόμα. Εδώ επιλέγουμε ανάμεσα στα αντιβιοτικά, τα αντισυλληπτικά για τις γυναίκες και την ισοτρετινοΐνη, η οποία χρειάζεται στενή ιατρική παρακολούθηση, αλλά έχει πιθανότητα ως και 80% να θεραπεύσει οριστικά το πρόβλημα της ακμής".
Πώς όμως θα απαλλαγούμε από τα σημάδια και τις ουλές που αφήνει συνήθως η ακμή στην επιδερμίδα;
"Πολλές φορές ενισχύουμε τους τρόπους αντιμετώπισης της ακμής που προανέφερα με συνεδρίες με lasers ή με χημικά peelings. Σε ό,τι αφορά τις ουλές, τις διορθώνουμε αφού τελειώσει η ακμή, γιατί όσο η ακμή είναι ενεργή μπορεί να δημιουργούνται νέες. Επιλογές για τη διόρθωση των ουλών είναι τα lasers, τα peelings ή η εφαρμογή ενός filler για να γεμίσει την εμβάθυνση του δέρματος" προτείνει η Μαρίτα Κοσμαδάκη.
Πρόληψη της ακμής και καλές συνήθειες
• Μην παραλείπεις τον καθαρισμό της επιδερμίδας σου δύο φορές την ημέρα και την εφαρμογή ενός ορού που θα ενισχύσει την άμυνα του προστατευτικού φραγμού της. Αν έχεις έντονη λιπαρότητα ή ακμή, προτίμησε προϊόντα με σαλικυλικό οξύ.
• Μην αγγίζεις την επιδερμίδα σου με τα χέρια, καθώς είναι πηγή μικροβίων και μην πειράζεις ποτέ ένα σπυράκι.
• Περίπου 30 λεπτά πριν φορέσεις τη μάσκα εφάρμοσε λίγη ενυδατική κρέμα με μη φαγεσωρογόνο σύνθεση, εστιάζοντας στα σημεία που πιέζει η μάσκα το πρόσωπο ώστε να μπορέσει να απορροφηθεί χωρίς να εντείνει την υγρασία στην περιοχή.
• Απόφυγε την εφαρμογή μέικαπ κάτω από τη μάσκα, ενώ αμέσως μετά την αφαίρεσή της απομάκρυνε το μακιγιάζ και το πλεονάζον σμήγμα με ένα μικκυλιακό νερό και στη συνέχεια πλένοντας το πρόσωπό σου με ένα ήπιο προϊόν καθαρισμού.
Ακμή στην πλάτη: Από τι προκαλείται και πώς αντιμετωπίζεται;
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr