Σχέση μαμάς και κόρης: Κράτα μόνο τα θετικά (και είναι πολλά!)

Πώς θα αντλήσεις από τη μητέρα σου μόνο τα καλά που έχει να σου δώσει;

μαμά κόρη istock

Η σχέση μαμάς και κόρης είναι σίγουρα μία από τις πιο δυνατές σχέσεις. Οι μαμάδες μας φροντίζουν όταν είμαστε άρρωστες, μας στηρίζουν όταν βασανιζόμαστε από αυτο-αμφισβήτηση και μας λένε ότι είμαστε όμορφες – ξανά και ξανά.

Αυτό όμως δεν τις εμποδίζει να μας επικρίνουν. Σύμβουλοι και ψυχαναλυτές έχουν εντοπίσει από καιρό τα συναισθηματικά κόμπλεξ στην παιδική μας ηλικία, τώρα όμως το βιβλίο Difficult Mothers: Understanding and overcoming their power, μεταφέρει την ευθύνη στη σχέση που μπορεί να έχουμε αναπtύξει με τη μαμά μας. Σύμφωνα με το συγγραφέα Terri Apter, μία τοξική σχέση μητέρας κόρης μπορεί να οδηγήσει σε μία οδυνηρή κληρονομιά θεμάτων από χαμηλή αυτοεκτίμηση μέχρι κακές επιλογές στις σχέσεις. "Οι μαμάδες μας είναι οι πρώτοι άνθρωποι με τους οποίους συνδεόμαστε", εξηγεί ο ψυχολόγος Massimo Stocchi. "Είναι αυτές που μας φροντίζουν όταν γεννιόμαστε, γι' αυτό και είναι κατανοητό πως έχουν ισχυρή επιρροή στην προσωπικότητα και τη συμπεριφορά μας".

Το πρόβλημα είναι, όπως το επισημαίνει η ψυχολόγος Emma Kenny, πως ακόμη και οι καλύτερη μητέρα μπορεί να περάσει στα παιδιά της τα δικά της θέματα και τα δικά της προβλήματα. "Η μαμά σου μπορεί να σου λέει ότι είσαι υπέροχη, αν όμως η συμπεριφορά της το αντικρούει ή αν σου κάνει συνέχεια κριτική, είναι πιθανό να μεγαλώσεις πιστεύοντας το αντίθετο". Παρότι λίγες από εμάς μεγαλώνουμε χωρίς κανένα κόμπλεξ, το να αναγνωρίσεις το από πού προέρχονται οι μη υγιείς συμπεριφορές είναι το πρώτο βήμα για να απελευθερωθείς από αυτές. Αυτοί είναι μερικοί τρόποι για το πώς θα αποβάλεις όλα τα συμπλέγματά σου...

Χαμηλή αυτοεκτίμηση

Τα παιδιά μιμούνται τα πάντα, και αναπαράγουν συμπεριφορές όπως και τις συμπεριφορές μειωμένης αυτοεκτίμησης. Ο γνωσιακός ψυχολόγος Dan Roberts εξηγεί: "Ως παιδί, δίνεις πολύ μεγαλύτερη προσοχή στο πώς συμπεριφέρεται η μητέρα σου, παρά σε αυτά που λέει. Έτσι αν η μαμά σου υπέφερε από έλλειψη αυτοπεποίθησης και επέκρινε συνέχεια τον εαυτό της, ή επέτρεπε στους άλλους να της φέρονται άσχημα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να κάνεις κι εσύ το ίδιο". Τα καλά νέα είναι πως μπορείς να αλλάξεις τον τρόπο που αντιμετωπίζεις τον εαυτό σου. "Ένας βασικός παράγοντας της γνωσιακής θεραπείας είναι οι απαιτητικές αρνητικές σκέψεις", εξηγεί.

  • Όσο και αν της έχεις αδυναμία, εντόπισε τα αρνητικά της στοιχεία και απλά έχε τα υπόψιν σου.
  • Φρόντισε να ζήσεις τη ζωή σου, όπως θέλεις εσύ. Μην ξεχνάς πως αυτή είναι η δική σου ζωή, και όχι η δική της...
  • Όσο μεγαλώνεις επιστράτευσε την τέχνη της διαλλακτικότητας και την τέχνη της διπλωματίας. Μην κάνεις μετωπικές συγκρούσεις μαζί της χωρίς να υπάρχει λόγος.
  • Προσπάθησε να αποφεύγεις άσκοπες διαφωνίες. Ειδικά για θέματα που ξέρεις προκαταβολικά ότι έχετε διαφορετική άποψη...
  • Να έχεις πάντα στο νου σου, πως ότι και αν γίνει, ότι και αν συμβεί, όπως και αν έρθουν τα πράγματα, πάντα θα είναι ο άνθρωπος που θα σε αγαπάει χωρίς όρους, όρια και προαπαιτούμενα. Όσο θα έχεις την ευλογία να την έχεις στη ζωή σου, αξιοποίησε κάθε στιγμή μαζί της...

Γιατί mama είναι μόνο μία...

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i