Από τη Μαίρη Λαγού - Πατρικίου, σύμβουλος παιδικής ηλικίας, διεθνώς πιστοποιημένη σύμβουλο ύπνου, μέλος του IACSC (babysleep.gr)
Ο καθορισμός των ορίων μπορεί να είναι ο μεγαλύτερος αγώνας και για τους περισσότερους από τους γονείς μου η ώρα του ύπνου είναι η πιο δύσκολη! Συχνά ζητώ από τους γονείς να αναρωτηθούν:
Ποιος εκπαιδεύει ποιον;
Οι περισσότεροι εκπλήσσονται με την απάντηση. Εάν το παιδί σου σε εκπαιδεύει, ήρθε η ώρα να το αλλάξεις. Το καταλαβαίνω. Έχω μια κόρη και είναι δύσκολο να λέω όχι μερικές φορές και να θέτω όρια. Δεν θέλω να την αναστατώνω ή να προκαλώ μάχες. Λοιπόν μαμά και μπαμπά, πρέπει να θέσεις όρια ακόμα και όταν πρόκειται για τον ύπνο του παιδιού σου. Όταν επιτρέπεις στο παιδί σου να έχει τον έλεγχο κατά την ώρα του ύπνου, αισθάνεται ανασφάλεια, καθώς δεν γνωρίζει τι να περιμένει και τότε συμπεριφέρεται εκτός ελέγχου. Μπορείς να αποκαταστήσεις τα όρια χωρίς να φωνάζεις στο παιδί σου. Όταν το παιδί γνωρίζει τις ρουτίνες και τους κανόνες και κατανοεί ότι τηρούνται με συνέπεια, αισθάνεται ασφάλεια και ηρεμία.
Τα τέσσερα Ε
Έλεγχος
Πρέπει να επαναφέρεις τον έλεγχο πριν από τον ύπνο. Πάντα λέω ότι οι ώρες ύπνου πρέπει να αντιμετωπίζονται όπως κάθε άλλη μη-προαιρετική ώρα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Πιθανότατα έχεις αρκετά σταθερούς χρόνους γεύματος, σωστά; Ώρες που το μικρό σου πρέπει να καθίσει στο τραπέζι και να φάει το πρωινό, το μεσημεριανό ή το δείπνο του; Δεν αμφισβητεί αυτές τις στιγμές ή δεν αντιστέκεται τις περισσότερες φορές όταν το καλείς να καθίσει γιατί είναι κάτι που γίνεται κάθε μέρα. Λοιπόν οι χρόνοι ύπνου πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο. Μόλις καταστήσεις προαιρετική την ώρα ύπνου - "εντάξει μπορείς να χάσεις τον υπνάκο σου σήμερα" ή "λίγο ακόμη παιχνίδι, δεν πειράζει", θα αντιμετωπίσει τις ημέρες που προσπαθείς να είσαι σταθερή με τον ύπνο ως αστείο. Εάν βάλεις τα όρια από την αρχή, το παιδί σου δεν θα δοκιμάσει ιδιαίτερα να τα περάσει, γιατί είναι απλώς μέρος της καθημερινότητας του.
Μπορείς να έχεις τον έλεγχο στον ύπνου και τη ρουτίνας, ενώ εξακολουθείς να επιτρέπεις στο μικρό παιδί να έχει επιλογές. Αυτό θα το βοηθήσει να αισθάνεται σαν να έχει τον έλεγχο χωρίς να δοκιμάζουν τα όρια. Άσε να επιλέξει ποιες πιτζάμες θα φορέσει ή ποιο παιχνίδι μπορεί να φέρει στο κρεβάτι. Κρατήστε το εύκολο και διασκεδαστικό.
Επικοινωνία
Συζητήστε τους κανόνες ύπνου με το μικρό σου και βεβαιώσου ότι καταλαβαίνει. Δημιούργησε μια υγιή σχέση παιδιού και ύπνου, εξήγησε γιατί χρειάζεται να κοιμάται και γιατί είναι σημαντικό. Ρώτησε πώς αισθάνεται όταν έχει μια καλή νύχτα ύπνου και πώς αισθάνεται όταν δεν έχει. Όταν καταλάβει γιατί πρέπει να κοιμηθεί, θα είναι πιο εύκολο να το κάνει. Πες πως νιώθεις όταν δεν ξυπνάει το βράδυ «Αισθάνομαι τόσο ξεκούραστη και είμαι τόσο χαρούμενη σήμερα γιατί κοιμήθηκα όλη τη νύχτα!». Θα αισθανθεί όμορφα που βοήθησε να κοιμηθείς καλύτερα και θα θέλει να συνεχίσει να το κάνει.
Επιπτώσεις
Όταν δεν τηρούνται οι κανόνες ύπνου, θα πρέπει να υπάρχουν συνέπειες και είναι σημαντικό να γνωστοποιείς τις συνέπειες πριν συμβεί αυτό. Μην ξεχνάς να τηρείς αυτό που λες! Τα μικρά παιδιά μαθαίνουν πολύ γρήγορα. Βεβαιώσου ότι οι συνέπειες είναι σχετικές και άμεσες, ώστε να γνωρίζει γιατί συμβαίνουν. Παράδειγμα: «θα αφήσω την πόρτα λίγο ανοιχτή, αλλά αν βγεις από το δωμάτιό, θα την κλείσω», «αν κάνεις φασαρία, θα χρειαστεί να κλείσω την πόρτα».
Εφαρμογή
Συνοχή, συνέπεια, συνέπεια… Αναφέρθηκα στη συνέπεια; Δεν έχει σημασία ποια μέθοδο επιλέγεις ή πώς προγραμματίζεις τη ρουτίνα, να είσαι συνεπής. Δεν μπορώ να το τονίσω αρκετά. Η συνέπεια είναι το κλειδί! Κάνε υπομονή. Με το χρόνο και τη συνέπεια, το παιδί σου θα μάθει πώς να πάρει τον υγιή ύπνο που χρειάζεται.
ιάβασε επίσης: Τι ακούει το μωρό στην κοιλιά σου;
Διάβασε επίσης: «Έχω διαγνωστεί με ηπατίτιδα C. Μπορώ να μείνω έγκυος και να γεννήσω ένα υγιές μωρό;»
The Mamagers Update
Κανόνες για την αποτελεσματική οριοθέτηση της συμπεριφοράς των παιδιών
Οι έγκυες που προσβάλλονται από Covid-19 είναι πιθανότερο να γεννήσουν πρόωρα
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr