Από τη Μαίρη Λαγού - Πατρικίου, σύμβουλος παιδικής ηλικίας, διεθνώς πιστοποιημένη σύμβουλο ύπνου, μέλος του IACSC (babysleep.gr)
Αν το μωρό σου είναι early bird και σε ξυπνάει από τα χαράματα, υπάρχουν λύσεις για να μάθει να κοιμάται λίγο καλύτερα! Η χρήση ενός ρολογιού κατάλληλου για μικρά παιδιά έχει γίνει ένα δημοφιλές «εργαλείο» στο κιτ εργαλείων ύπνου ενός γονέα και πρέπει να παραδεχτώ ότι είμαι μεγάλη θαυμάστρια. Όταν μαθαίνεις τους κανόνες ύπνου σε ένα μικρό παιδί, όσο πιο απλά τους επικοινωνήσεις και όσο πιο ξεκάθαρες είναι οι προσδοκίες σου, τόσο λιγότερο θα αντισταθεί το νηπιάκι σου με την πάροδο του χρόνου! Το παιδί σου μαθαίνει να βασίζεται στα όριά αντί να τα πιέζει.
Ρολόι για τα παιδιά που δυσκολεύονται στον ύπνο
Ένα ρολόι φιλικό με την ηλικία του παιδιού, παίρνει το βάρος από εμάς, τους γονείς, σε σχέση με το πότε τελειώνει μια περίοδος ύπνου (είτε πρόκειται για νυχτερινό ύπνο είτε για ημερήσιο) και «εμπιστευόμαστε» το ρολόι. Τώρα δεν είναι η μαμά ή ο μπαμπάς «ο κακός» που θα πει ότι δεν έχει ακόμη ξεκινήσει η μέρα ή ότι δεν έχει τελειώσει η ώρα ησυχίας, αλλά μάλλον είναι ο «ήλιος», το «πιγκουΐνάκι» ή το «πράσινο φως» (ανάλογα με το ρολόι που έχεις επιλέξει).
Πότε είναι καλή στιγμή για να ξεκινήσεις να χρησιμοποιείς το ρολόι;
Ένα μικρό παιδί ηλικίας δύο ετών και άνω θα επωφεληθεί να έχει το ξυπνητήρι ως μέρος της ρουτίνας ύπνου. Σύμφωνα με την προσωπική μου εμπειρία, εάν αισθάνεσαι ότι το παιδί είναι έτοιμο έστω και μικρότερο (18-24 μήνες), τότε δεν θα δίσταζα να το συστήσω. Μην φοβάσαι να το χρησιμοποιήσεις και με μεγαλύτερο παιδί! Λειτουργεί τόσο στα μικρότερα παιδιά, που δεν είναι ακόμη σε θέση να διαβάσουν την ώρα σε ένα ρολόι, όσο και στα μεγαλύτερα παιδιά.
Όπως συμβαίνει με οποιαδήποτε νέα εμπειρία ή εργαλείο, πιθανότατα να πάρει λίγες μέρες έως μερικές εβδομάδες για να έχει αποτέλεσμα, αλλά αν είσαι συνεπής, σύντομα θα είναι μια πολύ οικεία αρχή για τη μέρα του.
Πως θα το καθιερώσεις ως μέρος της νέας ρουτίνας ύπνου
Μην αρχίσεις να χρησιμοποιείς το εκπαιδευτικό ρολόι και να ελπίζεις πως με τη βοήθεια της τύχης θα συντονιστεί το παιδί με αυτό. Προκειμένου το μικρό σου να αποκτήσει μια θετική σχέση με το ρολόι, πρέπει πρώτα να βάλεις τα δυνατά σου ώστε να εξοικειωθεί μαζί του.
Παρουσίασε το ρολόι στο παιδί, δείξε πώς μοιάζει όταν είναι η ώρα να ξυπνήσει στο ίδιο το ρολόι, ανάλογα με τη λειτουργία. Μπορεί να είναι με τα ματάκια κλειστά και να μαζεύει δύναμη. Μόλις το ρολόι δείξει ως είναι η ώρα να σηκωθεί, τότε μπορεί να φωνάξει τη μαμά και τον μπαμπά και θα είναι αμέσως εκεί!
Ξεκίνησε με στόχο να μην τα παρατήσεις
Μόλις αρχίσεις να το χρησιμοποιείς, ακόμη και αν το μικρό σου δεν ανταποκρίνεται αμέσως, μην τα παρατάς. Μπορεί να χρειαστούν μερικές εβδομάδες για να αρχίσει να το αποδέχεται και αυτό μπορεί να σημαίνει ότι παρά το γεγονός ότι το βλέπει μέσα στο δωμάτιο του, δεν εντυπωσιάζεται ιδιαίτερα και θέλει να ξεκινήσει τη μέρα του τη στιγμή που ξυπνά.
Μείνε σταθερή και αποφασισμένη να ξεκινήσετε την ημέρα ή να τερματίσετε τον υπνάκο μόνο όταν το ρολόι δείχνει ότι είναι ώρα. Όταν επιλέγεις την ώρα, βεβαιώσου ότι ανταποκρίνεται στις ανάγκες ύπνου και ανάπαυσης βάσει του χρονοδιαγράμματος της ημέρας.
Είναι σημαντικό να είσαι υπομονετική και συνεπής, διαφορετικά οι «κανόνες και οι προσδοκίες» έχουν πολύ μικρό νόημα. Συνέχισε και χρησιμοποίησε το με αυτοπεποίθηση και θυμήσου ότι η εμπιστοσύνη είναι μεταδοτική!
H ασφάλεια προηγείται
Υπάρχει κάτι πιο δελεαστικό για ένα μικρό παιδί από τα κουμπιά; Βεβαιώσου ότι το ρολόι και το καλώδιο του είναι μακριά από την κούνια του παιδιού.
Εάν είναι τοποθετημένο πάνω από ένα κομοδίνο ή ένα τραπέζι, βεβαιωθείτε ότι το έπιπλο είναι καλά στερεωμένο στον τοίχο.
Διάβασε επίσης: Μάσκα στα παιδιά στο σχολείο: Πώς θα βοηθήσουμε το παιδί μας να τη συνηθίσει;
Διάβασε επίσης: Η μάσκα προστατεύει μόνο τους άλλους ή και εμάς; Χειρουργική ή υφασμάτινη; Δες εδώ δύο σημαντικές απαντήσεις
The Mamagers Update
Κανόνες για την αποτελεσματική οριοθέτηση της συμπεριφοράς των παιδιών
Οι έγκυες που προσβάλλονται από Covid-19 είναι πιθανότερο να γεννήσουν πρόωρα
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr