Άνοιξαν τα σχολεία: Πώς θα κατανοήσεις τα συναισθήματα του παιδιού σου

Τα σχολεία άνοιξαν, αλλά τίποτε δεν είναι ακριβώς το ίδιο.

παιδί σχολείο μαμά djedzura

Από τη Μαίρη Λαγού - Πατρικίου, σύμβουλος παιδικής ηλικίας, διεθνώς πιστοποιημένη σύμβουλο ύπνου, μέλος του IACSC (babysleep.gr)

Υπήρξαν τόσες πολλές αλλαγές αυτούς τους τελευταίους μήνες στα προγράμματα και τις ρουτίνες των παιδιών μας, ειδικά όσον αφορά το σχολείο. Η μετάβαση στο σχολείο δεν περιλαμβάνει μόνο αλλαγές στις ρουτίνες και τις προσδοκίες, αλλά μπορεί επίσης να παρατηρήσεις ότι τα επίπεδα άγχους και στρες αυξάνονται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Το άγχος και το στρες συχνά προέρχονται από το να μην γνωρίζουμε τι να περιμένουμε ή πώς θα μοιάζει το νέο μας φυσιολογικό. Όταν δεν είμαστε σίγουροι για το τι θα έρθει, είναι φυσιολογικό να το αισθάνονται τα μυαλά και τα σώματά μας. Για τα παιδιά και τους εφήβους αυτό συχνά εμφανίζεται με τη μορφή ακραίων συμπεριφορών, δυσκολίας με τον ύπνο και / ή προκλήσεων που σχετίζονται με τη ρουτίνα του σχολείου.

Κατανοώντας τα συναισθήματα και τις ανάγκες του παιδιού

Μέσα από όλες αυτές τις αλλαγές και τις πρωτοφανείς καταστάσεις, τα παιδιά χρειάζονται καθοδήγηση και υποστήριξη σε αυτή τη νέα καθημερινότητα. Πώς λοιπόν μπορούμε να τα καθοδηγήσουμε; Πώς μπορούμε να τα υποστηρίξουμε σε αυτή τη μετάβαση στο σχολείο και τη νέας πραγματικότητα που τα περιμένει εκεί; Ακολουθούν ορισμένα βήματα για να βοηθήσετε αυτές τις μεγάλες αλλαγές να αισθάνονται λιγότερο συντριπτικές.

Τι μπορείς να κάνεις;

• Συζητήστε αυτά τα μεγάλα συναισθήματα. Είτε μέσα από βιβλία, σχέδια, περιοδικά, είτε απλά μιλώντας, βοήθησε να τα εκφραστούν για αυτά που αισθάνονται. Όταν μιλάμε μέσα από τα συναισθήματά μας, είναι λιγότερο πιθανό να μας κατακλύσουν οι αλλαγές. Αυτή η σύνδεση είναι επίσης τόσο σημαντική για τον ύπνο και για την ξεκούραση.

• Σχεδιάστε συνδέσεις με το σχολείο. Μέσω φίλων, δασκάλων ή ακόμα και του φυσικού χώρου, βοήθησε το παιδί να συνδεθεί ξανά. Περάστε από το σχολείο και προγραμμάτισε μερικές συναντήσεις με φίλους από το σχολείο. Όλα αυτά βοηθούν στη γεφύρωση αυτού του χάσματος και δημιουργούν συνδέσεις. Αυτές οι συνδέσεις θα σε βοηθήσουν τις πρώτες εβδομάδες και θα ενθουσιάσουν τα παιδιά για αυτό που πρόκειται να έρθει.

• Μοιραστείτε τις αλλαγές μαζί. Παρόλο που συχνά μπορεί να ανησυχείς ότι το να μιλάς για ορισμένα θέματα μπορεί να αυξήσει το άγχος και το στρες του παιδιού ή του εφήβου, συχνά ισχύει το αντίθετο. Το άγνωστο είναι τρομακτικό. Πες τι γνωρίζεις, τι κάνουμε/δεν κάνουμε, μοιράσου σκέψεις. Και πάλι, προσπάθησε να ανοίξεις αυτήν τη σύνδεση και να δώσεις πληροφορίες με τον ανάλογο τρόπο βάσει της ηλικίας του παιδιού. Οι πληροφορίες είναι δύναμη, μας βοηθούν να αισθανόμαστε τον έλεγχο και να είμαστε έτοιμοι για το μέλλον.

• Δώσε έμφαση στην ασφάλεια! Μαζί θα τα καταφέρετε όλα και θα είναι εντάξει. Πρέπει να το ακούσουν αυτό και πρέπει να το νιώσουν αυτό!

Διάβασε επίσης: Μάσκα στα παιδιά στο σχολείο: Πώς θα βοηθήσουμε το παιδί μας να τη συνηθίσει;

Διάβασε επίσης: Η μάσκα προστατεύει μόνο τους άλλους ή και εμάς; Χειρουργική ή υφασμάτινη; Δες εδώ δύο σημαντικές απαντήσεις

The Mamagers Update

Κανόνες για την αποτελεσματική οριοθέτηση της συμπεριφοράς των παιδιών

Οι έγκυες που προσβάλλονται από Covid-19 είναι πιθανότερο να γεννήσουν πρόωρα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i