
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί κάποιες φωνές χαράσσονται ανεξίτηλα στη μνήμη μας, ενώ άλλες τις ξεχνάμε αμέσως; Μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο αποκαλύπτει πως ορισμένες φωνές είναι εγγενώς πιο αξιομνημόνευτες και ότι αυτή η ιδιότητα δεν εξαρτάται αποκλειστικά από το ποιος τις ακούει.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nature Human Behaviour, δείχνει ότι η "αξιομνημόνευτη" φύση μιας φωνής μπορεί να προβλεφθεί με εντυπωσιακή συνέπεια, ανεξάρτητα από το ακροατήριο.
Πώς θυμόμαστε μια φωνή;
"Η έρευνα γύρω από το τι θυμόμαστε και τι ξεχνάμε είναι ένα σχετικά νέο αλλά ιδιαίτερα ενεργό πεδίο της γνωστικής ψυχολογίας", εξηγεί η Cambria Revsine, πρώτη συγγραφέας της μελέτης. "Μέχρι σήμερα, γνωρίζαμε ότι οι άνθρωποι τείνουν να θυμούνται συγκεκριμένες εικόνες προσώπων, τοπίων και αντικειμένων. Ωστόσο, δεν είχε εξεταστεί ποτέ αν το ίδιο συμβαίνει και με τις φωνές".
Για να το ερευνήσουν, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν το TIMIT corpus, μια εκτενή βάση δεδομένων με ηχητικά αποσπάσματα από εκατοντάδες Αμερικανούς ομιλητές. Χιλιάδες συμμετέχοντες άκουσαν ηχογραφήσεις ανθρώπων που έλεγαν την ίδια πρόταση και έπρεπε να πατήσουν ένα πλήκτρο όταν αναγνώριζαν μια φωνή. Οι ερευνητές, αναλύοντας τα αποτελέσματα, κατέληξαν σε έναν "δείκτη μνημόνευσης" για κάθε φωνή, με βάση το πόσο συχνά την αναγνώριζαν οι συμμετέχοντες.
Δες περισσότερα στο esquire.com.gr
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr