Από την Ελένη Σολταρίδου, ψυχολόγο, υποψήφια διδάκτορα Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, (elenasoltaridou).
Εσύ που λες κάποια ή κάποιες από τις παραπάνω ατάκες μήπως, τελικά, δεν τα έχεις λυμένα και απλά αποφεύγεις την ψυχοθεραπεία αγγίζοντας τα όρια των αντοχών και των ανοχών σου; Μήπως προβάλλεις στην ψυχοθεραπεία φόβους που συγκάλυπτες τόσο καιρό, μήπως καλύπτεις άγχη και τραύματα που επιλέγεις να αποφύγεις;
Γιατί αντιστεκόμαστε στην ψυχοθεραπεία;
Η ψυχοθεραπεία αποτελεί ακόμα και σήμερα για κάποιους μια λέξη ταμπού και μια διαδικασία στην οποία αντιστέκονται. Τα ποσοστά των ανθρώπων που έρχονται αντιμέτωποι με μια ψυχική νόσο ή με κλινικές καταστάσεις που εμφανίζουν συννοσηρότητα το άγχος και την κατάθλιψη αυξάνονται ολοένα και περισσότερο, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει E ότι όλοι όσοι αντιμετωπίζουν μια ψυχική νόσο αναζητούν βοήθεια.
Η προκατάληψη, τα στερεότυπα, η οικονομική ανασφάλεια, η έλλειψη χρόνου, ο φόβος του αγνώστου, η αντίσταση στη λήψη αποφάσεων και τα comfort zones είναι μόνο μερικές από τις αιτίες που θα μπορούσαν να σχετίζονται με την αποφυγή της ψυχοθεραπείας.
Οι λάθος λόγοι για να κάνεις ψυχοθεραπεία;
Εάν αποφάσιζες όμως, τελικά, να απευθυνθείς σε κάποιον θεραπευτή, μην πάρεις αυτή τη σημαντική απόφαση γιατί σου το λένε ή σου το ζητούν οι άλλοι. Ναι, είναι αποδεκτά τα σχόλια των ανθρώπων γύρω σου που σε νοιάζονται. Χρησιμοποίησέ τα όμως ως μια καλή αφορμή για να παρατηρήσεις τον εαυτό σου, τη λειτουργικότητά σου, τη συμπεριφορά σου και τις σκέψεις σου. Μην πας στον ψυχοθεραπευτή απλώς για να πας. Μην πας για να σταματήσουν να σου το λένε. Μην πας χωρίς να είσαι διατεθειμένη να ακούσεις, να μιλήσεις ουσιαστικά και να επικοινωνήσεις (ακόμα και τον θυμό σου).
Τι σημαίνει "αντίσταση στη θεραπεία" και πώς εκδηλώνεται;
Γιατί, βλέπεις, όλοι αυτοί οι λάθος λόγοι το μόνο που αποδεικνύουν είναι την αντίστασή σου στη θεραπεία. Μήπως αυτή τη στιγμή αναρωτιέσαι τι σημαίνει "αντίσταση στη θεραπεία" και πώς αυτή εκδηλώνεται; Σκέψου ότι, μεταξύ άλλων, εκδηλώνεται με ακύρωση μέσα μας των συμβουλών και της θεραπευτικής διαδικασίας, καθυστερήσεις στα ραντεβού, σαρκασμό και ειρωνεία προς τον θεραπευτή και τις συνεδρίες, ακόμα και με μηδενισμό της θεραπευτικής διαδικασίας και των εν δυνάμει αποτελεσμάτων της. Σου θυμίζει ίσως κάτι;
"Πότε θα ξέρω ότι είναι η κατάλληλη στιγμή;"
Αν δεν είσαι έτοιμη, δώσε χρόνο στον εαυτό σου. Επίλεξέ το όταν θα νιώσεις περισσότερο έτοιμη. Μέσα σου θα το ξέρεις. Επίλεξε κάποιον θεραπευτή τον οποίο θα νιώσεις ουσιαστικά δίπλα σου, θα νιώσεις ότι μπορείς να συζητήσεις μαζί του/της για όλα όσα σε βασανίζουν, χωρίς να νιώθεις ότι αποφεύγεις, ότι φοβάσαι, ότι αντιστέκεσαι.
Η άρση των στερεοτύπων και της σιωπής
Τα βήματα για την κατάκτηση της ψυχικής μας υγείας δε χρειάζεται να είναι τεράστια. Αυτό που χρειάζεται είναι να είναι μικρά και σταθερά. Και αυτά τα βήματα θα πρέπει να εστιάζουν στην παρατήρηση των σκέψεων, των συναισθημάτων και των συμπτωμάτων μας. Ο κύριος γνώμονας θα είναι η άρση των στερεοτύπων και της σιωπής. Θα ήθελα να θυμάσαι ότι ο θεραπευτής δεν είναι απλώς μια βοήθεια την οποία θα αναζητήσεις, δεν είναι κάποιος που θα σε κρίνει ή θα σε σχολιάσει. Ο θεραπευτής είναι ένας ουσιαστικός σύμμαχος σε μια "μάχη" με τον εαυτό σου και το περιβάλλον μέσα στο οποίο μεγάλωσες. Ένας σύμμαχος για το παρόν και το μέλλον σου.
ΑΠΟ ΤΟ SHAPE ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2024
Διάβασε επίσης:
"Να πάω σε ψυχολόγο ή ψυχίατρο"; Δύο ειδικοί απαντούν
Ποια είναι τα είδη ψυχοθεραπείας; Τι είναι η ψυχανάλυση; Ψυχολόγος ή ψυχίατρος;
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr