Από τη Μήνα Ταλιάκη, relationship coach (minataliaki.com)
Μπορεί να πιστεύεις πως για όλα τα πράγματα - ή έστω τα περισσότερα - που συμβαίνουν στη ζωή σου φταίνε οι άλλοι. Ή ίσως να φταίει η ζωή που δε σε υποστηρίζει, όπως ενδεχομένως να ήθελες, ή φταίει η τύχη γιατί απλά δεν είναι με το μέρος σου. Τα προαναφερόμενα "πιστεύω" κατά κάποιον τρόπο σε εξυπηρετούν, γιατί σε τοποθετούν στη θέση του θύματος για όλα όσα σου συμβαίνουν. Από τη θέση του θύματος νιώθεις πως δεν έχεις κανένα έλεγχο των συμβάντων στη ζωή σου και λειτουργείς από θέση απάθειας, καθώς, εφόσον πιστεύεις πως τα πράγματα είναι έτσι, δεν μπορείς να δράσεις. Ο τρόπος αυτός σκέψης σε οδηγεί ώστε να μην αναλαμβάνεις καμία ευθύνη για οτιδήποτε σου συμβαίνει και παραμένεις σε μια "ζώνη ασφαλείας", στην οποία δεν παίρνεις καμία πρωτοβουλία για οποιαδήποτε αλλαγή. Κατηγορείς τους άλλους και τις καταστάσεις για οτιδήποτε σου συμβαίνει και παραμένεις σε παθητική στάση, η οποία είναι ξεκούραστη. Μήπως, όμως, όλα αυτά είναι μια παγίδα και η λύση σε κάποια προβλήματα ή στις δυσκολίες σου θα ήταν να αρχίσεις να αναλαμβάνεις τις ευθύνες σου;
Τι σε ωθεί να αναλάβεις την ευθύνη σου;
Αυτό που έχω διαπιστώσει από την εμπειρία μου είναι ότι κάποιος κινητοποιείται να αλλάξει όταν του έχει συμβεί κάτι πολύ αρνητικό. Μήπως θυμάσαι να σου έχει συμβεί μια τόσο μεγάλη πρόκληση, που να είπες στον εαυτό σου "Κάτι κάνω λάθος και χρειάζεται να αλλάξω για να πάρω το αποτέλεσμα που θέλω στη ζωή μου"; Αυτό θα μπορούσε να έχει συμβεί μετά από ένα χωρισμό ή μετά από κάποια στιγμή που βρέθηκες αντιμέτωπη με μια μεγάλη επαγγελματική ή μια οικονομική πρόκληση ή κάποιο άλλο γεγονός που σε συγκλόνισε.
4 βήματα που θα μας βοηθήσουν να αναλαμβάνουμε την ευθύνη των πράξεών μας:
1. Αποφάσισε από σήμερα ότι αξίζει να αναλάβεις την ευθύνη σου, γιατί από αυτή τη θέση θα δημιουργήσεις εσύ τη ζωή που θέλεις και είναι στο χέρι σου να το κάνεις. 2. Σκέψου ένα θέμα που σε απασχολεί και δες αν οι σκέψεις σου γύρω από αυτό είναι θετικές ή αρνητικές και, αν είναι αρνητικές, άλλαξέ τες. Να θυμάσαι πως οι σκέψεις που κάνουμε δημιουργούν τις αυριανές μας εμπειρίες. 3. Συνειδητοποίησε πώς συμπεριφέρεσαι καθημερινά σε σχέση με το θέμα σου. Για παράδειγμα, το θέμα σου είναι ότι θα ήθελες να καλλιεργήσεις την αυτοπεποίθησή σου. Ωστόσο, όλη την ημέρα μιλάς αρνητικά για τον εαυτό σου. Αντί γι’ αυτό, ξεκίνα να μιλάς θετικά για τον εαυτό σου και με αγάπη. 4. Αναρωτήσου ποια είναι η δική σου στάση απέναντι στο θέμα της πρόκλησης που αντιμετωπίζεις. Αν αυτό που προσφέρεις δεν είναι αρκετό κατά τη γνώμη σου, ξεκίνα να δίνεις περισσότερα. Αν, για παράδειγμα, είσαι σε μια σχέση όπου αισθάνεσαι ότι δεν είσαι σημαντική, αναρωτήσου από τη δική σου πλευρά πόσο σημαντικό κάνεις εσύ το σύντροφό σου να νιώθει. Ξεκίνα από αυτό.
Στη ζωή ό,τι δίνεις σου επιστρέφεται
Κάθε άνθρωπος δημιουργεί τις εμπειρίες του με τις σκέψεις και τις αισθήσεις του. Εσύ δημιουργείς τις καταστάσεις της ζωής σου και ύστερα παραχωρείς τη δύναμή σου στους άλλους φορτώνοντας σ’ εκείνους την ευθύνη για τις απογοητεύσεις σου. Κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να ασκήσει την παραμικρή δύναμη επάνω σου, γιατί απλά είσαι η/ο μοναδική κυρίαρχος των σκέψεών σου.
Πώς θα αγαπήσω το σώμα μου; Ο οδηγός βήμα-βήμα από την coach Νάνσυ Μαλλέρου για να το πετύχεις!
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr