Αυτός ο MVP κουζίνας μπορεί να φαίνεται απλός, αλλά το πιθανότερο είναι ότι το χρησιμοποιείς λάθος. Το air fryer είναι αναμφισβήτητα η πιο επαναστατική εφεύρεση που μπήκε στην κουζίνα σου. Από επιδόρπια γρήγορου ψησίματος μέχρι δείπνα μιας μερίδας έτοιμα σε μόλις 15 λεπτά, το air fryer έχει κάνει τον χρόνο αναμονής παρελθόν.
Θα πίστευες ότι δεν θα υπήρχαν μειονεκτήματα, σωστά; Κι όμως, όσο κι αν βασίζεσαι σε αυτή τη συσκευή για να απλοποιήσεις το μαγείρεμά σου, υπάρχουν βασικές πρακτικές ασφάλειας και υγιεινής που ίσως αγνοείς, αυξάνοντας τον κίνδυνο βακτηριακής μόλυνσης και τροφικής δηλητηρίασης.
Παρακάτω θα δεις μερικά κοινά λάθη που μπορεί να κάνεις με το air fryer και πώς να τα διορθώσεις.
Τα 5 πιο συχνά λάθη που κάνεις με το air fryer
#1. Δεν προθερμαίνεις τo air fryer
Ακριβώς όπως συμβαίνει με έναν συμβατικό φούρνο, η προθέρμανση του air fryer για λίγα λεπτά πριν το μαγείρεμα μπορεί να βελτιώσει το αποτέλεσμα των γευμάτων σου.
Η σεφ Bridget Foliaki-Davis, ιδρύτρια του Bridget's Healthy Kitchen, εξηγεί ότι η παράλειψη αυτού του βήματος μπορεί να οδηγήσει σε ανομοιόμορφα μαγειρεμένα φαγητά, αλλά και να σου στερήσει το "χρυσαφένιο τραγανό αποτέλεσμα που όλοι λατρεύουμε".
Αν και δεν είναι πάντα απαραίτητη, η προθέρμανση μπορεί "να κάνει τη διαφορά, ειδικά για φαγητά που χρειάζονται γρήγορο, τραγανό φινίρισμα, όπως οι τηγανητές πατάτες ή το καραάγε κοτόπουλο".
#2. Δεν αφήνεις το φαγητό στο air fryer αρκετή ώρα
Όπως λέει και η παροιμία, "τα καλά πράγματα έρχονται σε αυτούς που περιμένουν". Ειδικά όταν πρόκειται για κρέατα, κοτόπουλο, αυγά και θαλασσινά, η υπομονή στο μαγείρεμα είναι απαραίτητη.
Αν βιαστείς και παραλείψεις τον απαραίτητο χρόνο μαγειρέματος, μπορεί να εκθέσεις τον εαυτό σου σε σοβαρούς κινδύνους, όπως η τροφική δηλητηρίαση και ασθένειες από βακτήρια, όπως η σαλμονέλα και η λιστέρια, τονίζει η Bridget.
Η Bridget προτείνει να μειώνεις τη θερμοκρασία κατά περίπου 20°C από τη συνιστώμενη θερμοκρασία μαγειρέματος στο φούρνο και να μειώνεις τον χρόνο μαγειρέματος κατά περίπου 20%.
Για παράδειγμα, αν οι οδηγίες για τα σπρίνγκ ρολ λένε "ψήστε στους 200°C για 10 λεπτά", μπορείς να τα βάλεις στη φριτέζα στους 180°C για 8 λεπτά.
Πάντα να χρησιμοποιείς ένα θερμόμετρο κρέατος για να ελέγχεις την εσωτερική θερμοκρασία των τροφίμων.
#3. Δεν καθαρίζεις σωστά το air fryer
Θα άφηνες το αγαπημένο σου μαντεμένιο τηγάνι ακάθαρτο ή θα έβαζες το μπλέντερ στο ντουλάπι χωρίς ένα γρήγορο ξέβγαλμα; Όπως και με τις άλλες συσκευές, το air fryer χρειάζεται σωστό καθαρισμό μετά από κάθε χρήση.
Ο διατροφολόγος Ken Tobby επισημαίνει ότι το λίπος και τα ψίχουλα που παραμένουν στη φριτέζα μπορεί να προκαλέσουν δυσάρεστες οσμές και να γίνουν γόνιμο έδαφος για βακτήρια με την πάροδο του χρόνου. "Ακόμα χειρότερα, τα υπολείμματα αυτά μπορεί να ανθρακωθούν, αλλάζοντας τη γεύση του φαγητού και απελευθερώνοντας τοξικές ουσίες", προειδοποιεί.
Αν και η καθημερινή ρουτίνα μπορεί να σε κάνει να παραλείψεις τον καθαρισμό, ο κίνδυνος βακτηριακής μόλυνσης από υπολείμματα φαγητού και ζωικά προϊόντα είναι πραγματικός και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας, τονίζει ο ειδικός υγείας Race Redomra.
Ίσως να μην θέλεις να το ακούσεις, αλλά το να καθαρίζεις τo air fryer μετά από κάθε χρήση είναι το ασφαλέστερο που μπορείς να κάνεις.
Η Bridget προτείνει να πλένεις το καλάθι και το τηγάνι με ζεστό, σαπουνόνερο και να τα στεγνώνεις καλά πριν την επόμενη χρήση. Οποιοδήποτε επίμονο λίπος μπορεί να αφαιρεθεί με μαγειρική σόδα.
#4. Δε βάζεις αντικολλητικό χαρτί
Η αντικολλητική επίστρωση του air fryer είναι σίγουρα χρήσιμη, αλλά δεν πρέπει να βασίζεσαι αποκλειστικά σε αυτήν. Όπως αναφέρει ο διατροφολόγος Ken Tobby, "παρόλο που τα καλάθια των air fryer συχνά έχουν αντικολλητικές επιφάνειες, αυτές μπορεί να φθαρούν με την πάροδο του χρόνου, ειδικά αν χρησιμοποιείς μεταλλικά εργαλεία ή λειαντικά καθαριστικά."
Επιπλέον, η χρήση μιας επένδυσης στο air fryer μπορεί να κάνει τον καθαρισμό πολύ πιο εύκολο, αφού θα συλλέγει τα περισσότερα υπολείμματα φαγητού, προστατεύοντας παράλληλα την επιφάνεια της συσκευής.
Για να προστατεύσεις την αντικολλητική επίστρωση του air fryer, δοκίμασε να στρώνεις το καλάθι με χαρτί ψησίματος ή αλουμινόχαρτο. Αυτό όχι μόνο θα παρατείνει τη διάρκεια ζωής της φριτέζας σου, αλλά θα διευκολύνει και τον καθαρισμό της.
#5. Βάζεις παραπάνω ποσότητα απ' ό,τι πρέπει
Ένα από τα πιο κοινά λάθη στη χρήση του air fryer είναι το να τo υπερφορτώνεις. Όπως λέει η σεφ Bridget Foliaki-Davis, "Χωρίς την κατάλληλη ροή αέρα, το φαγητό μαγειρεύεται άνισα και, το αποτέλεσμα σίγουρα δε θα είναι αυτό που επιδιώκεις".
Ο διατροφολόγος Ken Tobby προσθέτει ότι, παρόλο που μπορεί να φαίνεται γρήγορη λύση το να γεμίσεις το καλάθι, τελικά βάζεις σε κίνδυνο την ποιότητα του φαγητού σου, καθώς δεν επιτυγχάνεται το σωστό ψήσιμο.
Μαγείρεψε σε παρτίδες και δείξε λίγη υπομονή. Το αποτέλεσμα θα σε αποζημιώσει με τραγανό και καλομαγειρεμένο φαγητό!
Διάβασε επίσης:
Oμελέτα με cottage στο air fryer - Γρήγορο και υγιεινό
Τα οφέλη του air fryer: Είναι η λύση για υγιεινά και γρήγορα γεύματα;
Air Fryer | 5 λόγοι που το αγαπάμε - Τους επιβεβαιώνει και η Mayo Clinic!
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr