Press trip | Οι καλύτερες στιγμές από το ταξίδι μου στον Βελβεντό Κοζάνης

Όλοι οι λόγοι για να οργανώσεις μια απόδραση στην ευλογημένη γη του Βελβεντού

Βελβεντός

Ως γνήσια Μακεδόνισσα, κάθε φορά που βρίσκομαι στα βόρεια, νιώθω αυτή την οικειότητα που μόνο στον τόπο σου βιώνεις. Σαν μια μικρή απελευθέρωση, σαν να ξαναπιάνεις το νήμα από εκεί όπου το άφησες. Στο press trip που είχα την τύχη να κάνω το καλοκαίρι, καλεσμένη στον Βελβεντό Κοζάνης από τον ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, γνώρισα έναν τόπο με αύρα ξεχωριστή, με τοπία μαγικά αλλά κυρίως με ανθρώπους που τους νιώθεις αυτοστιγμεί δικούς σου ανθρώπους. 

Για αυτό το press trip και τα περίφημα ροδάκινα Velvita Gold είχα γράψει ένα άρθρο στις αρχές Αυγούστου (θυμήσου το ΕΔΩ). Το δημοσιογραφικό ταξίδι μπορεί να διήρκησε δυο μέρες μόνο, ήταν όμως μέρες γεμάτες εικόνες, χαμόγελα, μυρωδιές και γεύσεις. Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σου τα ταξιδιωτικά highlights αυτού του ταξιδιού και είμαι σίγουρη ότι θα θελήσεις κι εσύ να οργανώσεις μια απόδραση στον πανέμορφο αυτό οικισμό με την πλούσια ιστορία και τη φυσική ομορφιά. Ε, ναι, και τα τέλεια ροδάκινα. 

Βελβεντός

Το σημείο στον χάρτη

Ο Δήμος Βελβεντού ξεπροβάλλει "στο σημείο που τα Πιέρια Όρη γέρνουν προς τις όχθες της τεχνητής λίμνης Πολυφύτου, στους κάμπους που βάφονται ροζ από τις ανθισμένες ροδακινιές την άνοιξη” (γράφει ο τουριστικός οδηγός, και το βάζω αυτούσιο για τη γλαφυρότητα και τον λυρισμό του). 

Οι απέραντες εύφορες εκτάσεις

Δεν υπάρχει πιο αναζωογονητική αίσθηση από το να οδηγείς σε επαρχιακό δρόμο και να περνούν δίπλα σου σε fast forward χωράφια με αμπέλια, ελιές, μηλιές και ροδακινιές. Φαντάσου τώρα να βρίσκεσαι εδώ την Άνοιξη και να περπατάς ανάμεσα στις ανθισμένες ροδακινιές! Πες το ρομαντικό, πες το ινσταγκραμικό, όπως και να το πεις αυτό είναι ένα όνειρο που θέλω να ζήσω, και έχει μπει στη wish list μου.

Βελβεντός

Τα Πιέρια Όρη

Αν δεν έχεις εικόνα για τα Πιέρια, απλά κλείσε τα μάτια και άφησε τη φαντασία σου να ταξιδέψει σε δάση γεμάτα πλούσια βλάστηση, οξιές, μαύρη και δασική πεύκη. Πάρε μια βαθιά ανάσα και συνέχισε τη διαδρομή σου κάνοντας trekking ή και ποδηλασία. Διαδρομές που αξίζει να κάνεις: 1. Ξεκίνα από το Βελβεντό και ακολούθησε τον δρόμο για το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας, σε ύψος 1.000μ. 2. Από το Μετόχι κατευθύνεσαι προς το Καταφύγι. Το εν λόγω χωριό είναι γνωστό ως ο τόπος καταγωγής του Αλέξη Ζορμπά, αλλά και λόγω της υπέροχης θέας του και των πολλών μονοπατιών που έχει μέσα σε πεύκα, έλατα και οξιές. 

Το φαράγγι "Σκεπασμένο”

φαράγγι Σκεπασμένο
istock

Φόρα τα άνετα αθλητικά σου καθώς θα διασχίσεις ένα πέτρινο μονοπάτι ενώ δίπλα σου τρέχει ένα πετρόκτιστο υδάτινο κανάλι για να φτάσεις στο φαράγγι "Σκεπασμένο”, ένα μοναδικό τοπίο γεμάτο πλατάνια και ιτιές, πηγές, λιμνούλες και καταρράχτες. Ιδανική περιοχή για πεζοπορίες, κανό, καταρρίχηση, και φυσικά κολύμπι στους καταρράχτες για τους πιο τολμηρούς. Εννοείται ότι μπορείς απλά να πας για βόλτα και πικ νικ. 

Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική

Βελβεντός

Μαθαίνοντας ότι το Βελβεντό είναι η πατρίδα του πρώτου πολεοδόμου της Αθήνας, αρχιτέκτονα Σταμάτη Κλεάνθη, οι προσδοκίες μου ανέβηκαν στα ύψη. Και δεν διαψεύθηκαν καθώς πραγματικά έμεινα έκθαμβη μπροστά στα αρχοντικά θεσσαλομακεδονικού ρυθμού του 18ου και 19ου αιώνα με τα περίτεχνα κρεμαστά ξύλινα ζωνάρια, τα χαγιάτια με παράθυρα και τους απρόσμενα γοητευτικούς χρωματικούς συνδυασμούς. Θα τα δεις περπατώντας στο ιστορικό κέντρο καθώς το ένα δίπλα στο άλλο σχηματίζουν μια όαση αρχιτεκτονικής και παράδοσης. 

Οι εκκλησίες

Βελβεντός

Στον Δήμο Βελβεντού υπάρχουν 80 στον αριθμό γραφικές εκκλησίες από τις οποίες αξίζει να δεις την εκκλησία του Αγίου Μηνά του 12ου αιώνα και του Αγίου Νικολάου του 16ου αιώνα, που εγώ δυστυχώς δεν πρόλαβα να δω αλλά αποζημιώθηκα μπαίνοντας στη μεγάλη τρίκλιτη βασιλική της Κοίμησης της Θεοτόκου (1630-1807) στο ιστορικό κέντρο και παρατηρώντας τις ιδιαίτερες αγιογραφίες της. 

Το Λαογραφικό μουσείο

Βελβεντός

Στεγασμένο στο ανακαινισμένο αρχοντικό "Κώστα” του 1890, το Λαογραφικό μουσείο είναι σίγουρα ένα σημείο του Βελβεντού που αξίζει να ανακαλύψεις. Κυρίως εάν γοητεύεσαι από το παρελθόν και την παράδοση όπως εγώ, θα αγαπήσεις ένα-ένα το καθημερινό και το "καλό" σαλόνι, τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες, τα κεντητά, τα χρηστικά αντικείμενα και τα εκθέματα από την καθημερινή ζωή των κατοίκων του πάλαι ποτέ.

Το φαγητό με θέα

Βελβεντός

Ωραία τα αξιοθέατα, οι δραστηριότητες και οι βόλτες αλλά σου ανοίγουν την όρεξη. Το καλύτερο είναι να σταματήσεις για φαγητό αλλά να μην σταματήσεις να χορταίνεις το φυσικό τοπίο! Εμείς πήγαμε για φαγητό στο Δημοτικό Τουριστικό Περίπτερο στο Μετόχι, καθίσαμε στη βεράντα του κάτω από τα πλατάνια και απολαύσαμε νοστιμότατα πιάτα.  

Για το βράδυ επιλέξαμε την ταβέρνα Εν Βελβεντώ, στην κεντρική πλατεία του χωριού, με πολύ καλά κρεατικά, σαρμάδια και πίτες, μεζεδάκια τέλεια για να συνοδεύσουν το τσιπουράκι σου ή το κρασί σου - τρία επισκέψιμα οινοποιεία έχει το Βελβεντό με βραβευμένα κρασιά και γευστικά τσίπουρα! 

Το επόμενο μεσημέρι, πριν πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής, κάναμε μια στάση στο χωριό Νεράιδα (τι ωραίο όνομα για χωριό!) και καθίσαμε για φαγητό στην ταβέρνα Ανεμοχάδι. Το φαγητό τέλειο αλλά δες και τη θέα σε αυτή τη φωτογραφία που τράβηξα:

Βελβεντός

Τα παραδοσιακά γλυκά

Τουλούμπες "Ζανδέ” να μας φέρεις! μου είχαν πει στο γραφείο, αλλά αλίμονο, δεν το πετύχαμε ανοιχτό στα ενδιάμεσα των διαδρομών μας. Βρήκαμε όμως τους περίφημους ζεματιστούς κουραμπιέδες "Πουλιάνα", και για να είμαι ειλικρινής, κάναμε και μια σύντομη στάση στη Θεσσαλονίκη για τρίγωνα Πανοράματος. Ταξίδι χωρίς γλυκό γίνεται;!

Ο ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού

Μη χάσεις την ευκαιρία να περάσεις μια βόλτα και να δεις τις σύγχρονες εγκαταστάσεις του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βελβεντού. Στα έχω ήδη πει όλα για τη δουλειά που κάνουν οι άνθρωποί του! Στους διαδρόμους στον πάνω όροφο, "τρέχει" και συγκινεί η ιστορία του Συνεταιρισμού: 

Βελβεντός

Η νοικοκυροσύνη

Ήδη από τις πρώτες μας βόλτες στο χωριό παρατηρήσαμε πόσο περιποιημένα είναι τα σπίτια με τις ολάνθιστες αυλές, πόσο πεντακάθαρα είναι τα σοκάκια και οι πλατείες. Μια εικόνα που εντυπωσιάζει χωρίς όμως να είναι επιτηδευμένη, σαν όλη αυτή η νοικοκυροσύνη να βγαίνει αβίαστα τους κατοίκους του Βελβεντού. Και όπως μου εξομολογήθηκε μια κάτοικος, αυτή η λέξη, η νοικοκυροσύνη, τους χαρακτηρίζει, σαν να περνά από γενιά σε γενιά. Εντυπωσιακό. 

Οι άνθρωποι

Αν για κάτι επιστρέφω σε έναν τόπο, αυτό δεν είναι τόσο το φυσικό του περιβάλλον, το φαγητό ή η ιστορία του. Επιστρέφω πάντα για τους ανθρώπους. Αυτούς που μου χάρισαν το χαμόγελο, άνοιξαν σπίτια, αυλές και αγκαλιές, αυτούς που μαζί τους έκανα κουβέντες από καρδιάς και τσούγκρισα το κρασί μου έχοντας εκείνη τη στιγμή τη βεβαιότητα ότι θα τους ξαναδώ. Θα είναι Άνοιξη και οι ροδακινιές θα είναι ανθισμένες.

Για την εμπειρία του ταξιδιού, ευχαριστώ θερμά τον Νίκο Κουτλιάμπα, Πρόεδρο του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού και τον Ευθύμη Μπαλάνη, γενικό διευθυντή του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, και την Μυρτώ Γκόνου, την Ριάνα Χρυσοχού και τον Φώτη Βαμβούκη από την aea Relate αλλά και όλους τους συναδέλφους που μοιραστήκαμε στιγμές και γέλια!   

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i