Μαρία Ζαφειράτου | "Ο Μίλτος Τεντόγλου είναι ο πιο γοητευτικός Έλληνας αθλητής. Δεν υπάρχει δεύτερος".

Η γνωστή αθλητικογράφος Μαρία Ζαφειράτου μιλάει για τον Τεντόγλου, το ποδόσφαιρο και τα σεξιστικά σχόλια.

Μαρία Ζαφειράτου

Ερωτευμένη από μικρή με το ποδόσφαιρο, η Μαρία Ζαφειράτου κατόρθωσε να γίνει μία διακεκριμένη επαγγελματίας σε ένα γήπεδο που θεωρείται -και είναι ακόμα- ανδροκρατούμενο: την αθλητική δημοσιογραφία.

Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση της Διεθνούς Ένωσης Αθλητικογράφων και ο κόσμος της δημοσιογραφίας και του αθλητισμού γιορτάζουν. Εμείς αναζητήσαμε μια πολύ αγαπημένη μας αθλητικογράφο, τη Μαρία Ζαφειράτου, παρουσιάστρια του Game Time στο You Tube κανάλι του ΟΠΑΠ, ραδιοφωνική παραγωγό στον Sport FM, παρουσιάστρια αθλητικών events και εκδηλώσεων, και μαμά δύο παιδιών. Πώς είναι άραγε να δουλεύεις ανάμεσα σε άντρες συναδέλφους και να μιλάς ως "ίση" προς ίσο για μπάλα;

Μαρία Ζαφειράτου

Μαρία, ποια είναι κατά τη γνώμη σου τα προσόντα ενός ιδανικού αθλητικογράφου;

Τα κύρια προσόντα που απαιτούνται για να χαρακτηριστεί κάποιος καλός δημοσιογράφος (αθλητικός ή μη) είναι η κριτική σκέψη, η ταχύτητα -κυριολεκτικά και μεταφορικά-, η καλή διαχείριση της γλώσσας, η νηφαλιότητα σε ό,τι και όποιον έχει να αντιμετωπίσει και αν δεν με σταματήσεις μπορώ να μιλάω έως αύριο! Τώρα, ο αθλητικός δημοσιογράφος πρέπει να έχει όλα τα παραπάνω και επιπλέον να αγαπάει τον αθλητισμό.

Πώς ξεκίνησε η αγάπη σου για το ποδόσφαιρο; Αλήθεια, είναι το αγαπημένο σου άθλημα;

Ναι, είναι το αγαπημένο μου άθλημα και νομίζω έχει να κάνει πολύ με το γεγονός ότι μεγάλωσα με έναν αδερφό 6 χρόνια μεγαλύτερό μου. Ως μικρή, ακολουθούσα και αντέγραφα ό,τι έκανε. Άκουγε μουσική εκείνος; Μουσική κι εγώ. Παρακολουθούσε ποδόσφαιρο εκείνος; Δίπλα κι εγώ. Ευτυχώς να λέμε που όλες του οι επιρροές είχαν εξαιρετικά θετικό αντίκτυπο σε μένα!

Γιατί πιστεύεις ότι οι γυναίκες δεν πολυσυμπαθούν το ποδόσφαιρο;

Μιλάς για τις άλλες γυναίκες, έτσι; Δεν μπορώ να είμαι σίγουρη για τον ακριβή λόγο. Ίσως γιατί διαρκεί πολλή ώρα; Έχει πολλές κόντρες; Πολλή φασαρία; Πολλά νεύρα; Γενικά, μπορώ να σκεφτώ πολλούς λόγους για τους οποίους δεν συμπαθεί κάποιος το ποδόσφαιρο, αλλά αμέσως μπορώ να παραθέσω και άλλους τόσους γιατί μπορείς να το λατρέψεις.

Πώς σε αντιμετωπίζουν οι άντρες όταν συνειδητοποιήσουν ότι ξέρεις από μπάλα;

Στην αρχή συνήθως με κάποια έκπληξη. Αλλά μετά τους αρέσει πολύ, ναι, κάπως σαν "φιλαράκι”. "Α, ήρθε η Μαρία, ωραία θα μιλήσουμε για μπάλα”. Θα σου πω μια ιστορία: όταν ο γιος μου άρχισε το σχολείο, ξεκίνησαν και τα παιδικά πάρτι, μαζί και οι νέες γνωριμίες γονιών. Την πρώτη φορά, κάποιοι μπαμπάδες που με ήξεραν, μου έπιασαν την κουβέντα για ποδόσφαιρο, για την εκπομπή στο ραδιόφωνο κ.λπ. "Έπιανα” στον αέρα πως οι μαμάδες που δεν με ήξεραν, λίγο με στραβοκοιτούσαν που μιλούσα με τους μπαμπάδες. Στις επόμενες συναντήσεις μας, αφού έμαθαν με τι ασχολούμαι, κατάλαβαν… Σου λένε "τρελή είναι και αυτή με την μπάλα, άσ’ την”.

Το ποδόσφαιρο έχει υπάρξει ένας δύσκολος χώρος, ένα άθλημα στο οποίο υπάρχουν πολύ μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και σκάνδαλα, αλλά δυστυχώς και βία στα γήπεδα. Σε φόβισε ποτέ αυτό;

Ευτυχώς, δεν έχει τύχει ποτέ να κινδυνέψω έως τώρα. Φυσικά και με φοβίζει, πλέον όμως έχω μάθει να αποφεύγω τις κακοτοπιές. Συνήθως δεν πηγαίνω σε ματς που μυρίζουν μπαρούτι, καθώς η θέση μου και η δουλειά μου μου το επιτρέπουν. Δεν κάνω ρεπορτάζ, όπως πολλοί συνάδελφοί μου, είναι άλλη η φύση της θέσης μου. Έχει τύχει πολλές φορές όμως, να γίνουν επεισόδια κι εγώ να ψάχνω συνάδελφό μου στο τηλέφωνο, για να βεβαιωθώ ότι είναι καλά.

Από πού θα έπρεπε να ξεκινήσει η εξυγίανση του ποδοσφαίρου και η εξάλειψη της οπαδικής βίας;

Από τους προέδρους. Μόλις εκείνοι το αποφασίσουν, θα γίνει.

Μαρία Ζαφειράτου

Κατά πόσο το 2024 έχει αρχίσει να κλείνει η ψαλίδα ανάμεσα σε γυναίκες και άντρες αθλητικογράφους;

Σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, έχει γίνει πρόοδος, αλλά μιλάμε για χρόνια που ήμασταν 4-5 και πιο παλιά 1-2 στον χώρο! Ναι, πλέον τα πράγματα έχουν βελτιωθεί, αλλά έχουμε πολύ δρόμο ακόμα. Η τεράστια δυσαναλογία ανδρών-γυναικών σε καίριες θέσεις, και φυσικά στους μισθούς, είναι τα κύρια σημεία που χρήζουν βελτίωσης.

Ποιο είναι το πιο σεξιστικό σχόλιο που έχεις ακούσει στην καριέρα σου;

Χα!Το πιο σεξιστικό σίγουρα δεν μπορώ να το αναφέρω! Το πιο σύνηθες είναι πως μόλις πω μια καλή κουβέντα -αγωνιστικά μιλώντας- για έναν ποδοσφαιριστή σημαίνει αυτόματα ότι τον γουστάρω ως άντρα!

Υπάρχει "γυάλινη οροφή" στη δουλειά για τις γυναίκες;

Όχι, υπάρχουν γυναίκες επικεφαλής αθλητικών τμημάτων. Αλλά είναι η εξαίρεση.

Είσαι μητέρα και εργαζόμενη σε έναν απαιτητικό χώρο. Πώς είναι η καθημερινότητά σου και ποιες οι μεγαλύτερες προκλήσεις;

Είναι το ίδιο δύσκολη, προκλητική και απαιτητική όπως όλων των μαμάδων.

Με ποια αθλήματα ασχολείσαι στην προσωπική σου ζωή και τι σου προσφέρουν;

Φέτος αφοσιώθηκα αποκλειστικά στο Pilates και μπορώ να πω ότι πέρα από την καλή φυσική κατάσταση, με βοήθησε πολύ στην καθημερινότητά μου. Η ενδυνάμωση της πλάτης και η καλύτερη στάση του σώματος απομάκρυνε πολλούς πόνους στη μέση, τον αυχένα και τα πόδια.

Ποιο αθλητικό γεγονός ονειρεύεσαι να καλύψεις και από ποιον θέλεις να πάρεις συνέντευξη;

Θα ήθελα να καλύψω μία μεγάλη ποδοσφαιρική διοργάνωση, όπως το Euro ή το Παγκόσμιο Κύπελλο και θα ήθελα να πάρω συνέντευξη από τον Γιούργκεν Κλοπ.

Ποιον θεωρείς σήμερα τον πιο γοητευτικό και ταλαντούχο αθλητή, συνολικά ως αθλητή και προσωπικότητα;

Από τη χώρα μας, γοητευτικό ως προς την προσωπικότητα, το ταλέντο και τον χαρακτήρα θα έλεγα τον Μίλτο Τεντόγλου. Δεν υπάρχει δεύτερος. Σε διεθνές επίπεδο, τον Ρότζερ Φέντερερ.

ΑΠΟ ΤΟ SHAPE ΙΟΥΛΙΟΥ 2024

ΙNTERVIEW: Μελίνα Σιδηροπούλου

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i