Flower Power| 8 τρόποι που τα λουλούδια σε κάνουν χαρούμενη

Πίσω από τα λουλούδια και την ψυχική υγεία υπάρχει ολόκληρη επιστήμη. Δες πώς σου κάνει καλό ένα μπουκέτο λουλούδια!

στεφάνι με λουλούδια istock

Ο Αμερικανός βοτανολόγος, κηπουρός και πρωτοπόρος στη γεωργική επιστήμη Λούθερ Μπέρμπανκ είπε κάποτε: "Τα λουλούδια κάνουν πάντα τους ανθρώπους καλύτερους, πιο ευτυχισμένους και πιο εξυπηρετικούς. Είναι φως, τροφή και φάρμακο για την ψυχή". Αλλά πώς ακριβώς το κάνουν τα λουλούδια; Πώς επηρεάζει τον εγκέφαλο και, τελικά, την ψυχική ευεξία κάποιου;

Οι 3 χημικές ουσίες που διεγείρουν τα λουλούδια

Έρευνες δείχνουν ότι τα λουλούδια διεγείρουν τρεις χημικές ουσίες στον εγκέφαλο: ντοπαμίνη, ωκυτοκίνη και σεροτονίνη. Ας αναλύσουμε τα οφέλη κάθε χημικής ουσίας και πώς τα λουλούδια παίζουν το ρόλο τους στην απελευθέρωσή τους.

  1. Ντοπαμίνη: Αυτή η ορμόνη στον εγκέφαλο κάνει κάποιον να νιώθει ευχαρίστηση, να έχει κίνητρο και ικανοποίηση, αλλά η σύνδεσης της με τα λουλούδια έχει να κάνει με την εξέλιξη: ενστικτωδώς έχουμε συνδέσει τα λουλούδια με την αφθονία, ειδικά μετά από έναν μακρύ χειμώνα. Σήμερα, αυτό το αίσθημα ικανοποίησης έχει ριζώσει βαθιά στο DNA μας όταν λαμβάνουμε λουλούδια.
  2. Ωκυτοκίνη: Αυτή η φυσική ορμόνη είναι γνωστή ως η "ορμόνη της αγάπης" για κάποιο λόγο. Η ωκυτοκίνη είναι υπεύθυνη για πολλές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και ανθρώπινες συμπεριφορές, προάγοντας την εμπιστοσύνη, την αναγνώριση και το δεσμό. Είναι επίσης γνωστό ότι διευκολύνει το δέσιμο μεταξύ μιας μητέρας και του βρέφους της. Δίνοντας σε κάποιον λουλούδια ολοκληρώνεται αυτός ο δεσμός, προάγοντας ένα αίσθημα κοινωνικής σύνδεσης με τους άλλους.
  3. Σεροτονίνη: Αυτή η χημική ουσία παίζει σημαντικό ρόλο στις λειτουργίες του σώματος όπως η διάθεση, η πέψη, ο ύπνος και η σεξουαλική επιθυμία. Όταν τα επίπεδα σεροτονίνης είναι χαμηλά, ένα άτομο μπορεί να αναπτύξει πολλές σωματικές και ψυχικές παθήσεις, από προβλήματα ύπνου έως κατάθλιψη. Αυτό αλλάζει όταν οι άνθρωποι λαμβάνουν λουλούδια, ενεργοποιώντας την αίσθηση της σημασίας.

Τα αρώματα και τα χρώματα έχουν σημασία

Τα λουλούδια προκαλούν μια βαθιά αίσθηση ευτυχίας, αλλά τα χρώματα και το άρωμά τους παίζουν τεράστιο ρόλο. 

Για παράδειγμα, το κόκκινο χρώμα μπορεί να συμβολίζει τον κίνδυνο ή τον θυμό, αλλά τα κόκκινα λουλούδια υποδηλώνουν πάθος και αγάπη. Το μπλε και το πράσινο συνδέονται με την ηρεμία και τη μείωση του άγχους. Εν τω μεταξύ, πιο φωτεινές αποχρώσεις όπως το κίτρινο συνδέονται με την ευτυχία και τη θετική διάθεση.

Από την άλλη, οι μυρωδιές ξυπνούν μνήμες και διεγείρουν συναισθήματα ακόμη και πριν τα αναγνωρίσουμε. Ο συναισθηματικός αντίκτυπος που προκαλείται από την οσφρητική διέγερση είναι πιο ισχυρός από ό,τι νομίζει κανείς, και αυτός είναι ο λόγος που τα λουλούδια έχουν σημαντική επίδραση στη συναισθηματική ευεξία κάποιου. Επιπλέον, μελέτες δείχνουν ότι η μυρωδιά των λουλουδιών είναι γνωστό ότι μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης, μια ορμόνη που είναι υπεύθυνη για το στρες.

Flower Power| 8 τρόποι που τα λουλούδια σε κάνουν ευτυχισμένη

Δεν είναι μυστικό ότι τα λουλούδια φωτίζουν τη μέρα μας. Από την αύξηση της διάθεσής σου μέχρι την επίσπευση της ανάρρωσης από μια ασθένεια, ακολουθούν αποδεδειγμένοι τρόποι με τους οποίους τα λουλούδια βοηθούν στη βελτίωση της σωματικής και ψυχικής σου ευεξίας.

  1. Μειώνουν το άγχος
  2. Τονώνουν τη διάθεση
  3. Αυξάνουν την ενέργειά σου
  4. Σε ηρεμούν
  5. Ψυχαγωγούν
  6. Επιταχύνουν την ανάρρωση
  7. Ενισχύουν τα αισθήματα συμπόνιας
  8. Βελτιώνουν τις γνωστικές λειτουργίες

1. Μειώνουν το άγχος

Τα λουλούδια μειώνουν την κορτιζόλη και τις ορμόνες του στρες, βελτιώνοντας τη συνολική ψυχική του ευεξία. Είτε καλλιεργείς φυτά είτε αγοράζεις λουλούδια, το να βρίσκεσαι γύρω από φυτά έχει ένα καταπραϋντικό και ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αντιμετωπίσεις αρνητικά συναισθήματα όπως το στρες και το άγχος.

2. Τονώνουν τη διάθεση

Η παρουσία των λουλουδιών βοηθά στην απελευθέρωση των χαρούμενων χημικών ουσιών του εγκεφάλου: ντοπαμίνη, σεροτονίνη και ωκυτοκίνη. Επιπλέον, τα φωτεινά χρώματα στα λουλούδια, όπως οι κρίνοι και οι ηλίανθοι, βοηθούν στην απελευθέρωση χαρούμενων ουσιών στον εγκέφαλο, ενισχύοντας τη διάθεσή σου, μειώνοντας το άγχος και τα συμπτώματα κατάθλιψης.

3. Αυξάνουν την ενέργειά σου

Είναι γνωστό ότι το να περνάει κανείς χρόνο στη Φύση αυξάνει τα ενεργειακά του επίπεδα, βελτιώνοντας τις λειτουργίες του εγκεφάλου σου. Είτε εργάζεσαι από το σπίτι είτε στο γραφείο, έχεις περισσότερη ενέργεια όταν υπάρχουν φυτά και λουλούδια.

4. Σε ηρεμούν

Μια μελέτη της Εθνικής Ιατρικής Βιβλιοθήκης αναφέρει ότι η τοποθέτηση κίτρινων ή κόκκινων λουλουδιών στους χώρους εργασίας και στα δωμάτια του νοσοκομείου επηρέασε θετικά τους συμμετέχοντες που έδειχναν να είναι πιο χαρούμενοι και ήρεμοι από εκείνους που έβλεπαν λευκά λουλούδια.

5. Ψυχαγωγούν 

Οι άνθρωποι είναι πολύ πιο διατεθειμένοι να είναι σωματικά δραστήριοι όταν έχουν ελεύθερη και εύκολη πρόσβαση σε αστικούς χώρους πρασίνου και πάρκα. Η έκθεση σε πλούσιο πράσινο και καθαρό αέρα επηρεάζει σημαντικά τη συνολική υγεία του ατόμου.

6. Επιταχύνουν την ανάρρωση

Η κηπουρική έχει καταπραϋντικά αποτελέσματα στους ασθενείς στις αίθουσες ανάνηψης του νοσοκομείου, επιταχύνοντας τον χρόνο ανάρρωσης και μειώνοντας την ανάγκη για περαιτέρω ιατρικές διαδικασίες.

7. Ενισχύουν τα αισθήματα συμπόνιας

Τα λουλούδια είναι γνωστό ότι αναπτύσσουν αισθήματα συμπόνιας προς τους άλλους. Αυτό συμβαίνει επειδή οι άνθρωποι που νοιάζονται βαθιά για τη Φύση είναι πιο πιθανό να νοιάζονται και για τους άλλους.

8. Βελτιώνουν τις γνωστικές λειτουργίες

Μελέτες έχουν συνδέσει τα λουλούδια με τη γνώση και τις επιδόσεις. Όσοι εκτίθενται περισσότερο στο φυσικό περιβάλλον έχουν αυξημένη συγκέντρωση και μνήμη, βοηθώντας τους να εργάζονται καλύτερα στην εργασία τους. Τα παιδιά που περνούν χρόνο γύρω από φυτά είναι επίσης γνωστό ότι μαθαίνουν και συγκρατούν καλύτερα τις πληροφορίες.

Δυσκολεύεσαι να συγκεντρωθείς; 4 νευροεπιστημονικά μυστικά για καλύτερη προσοχή

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i