Επηρέασε η πανδημία του κορονοϊού την προσωπικότητά μας;

Παρατηρήθηκαν άραγε αλλαγές σε ό,τι αφορά τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας στη μεταπανδημική εποχή;

κορονοιος πανδημία iStock

Μέχρι τώρα καμία έρευνα δεν είχε συνδέσει τα συλλογικά στρεσογόνα γεγονότα - όπως είναι ο σεισμός ή κάποια άλλη παγκόσμια καταστροφή - με την αλλαγή της προσωπικότητας των ατόμων, δεδομένου ότι τα χαρακτηριστικά αυτής παρέμεναν ανεπηρέαστα σε οποιαδήποτε περιβαλλοντική πίεση. Ωστόσο, αν λάβουμε υπόψη τις παγκόσμιες αλλαγές που έφερε η πανδημία του κορονοϊού στον κόσμο και στις ζωές του πληθυσμού της Γης, μπορούμε να συμπεράνουμε πως ίσως τελικά και η προσωπικότητά μας να δέχθηκε ένα βαρύ πλήγμα. 

Τουλάχιστον, σε αυτό κατέληξε μία μεγάλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Αμερική, με 7.109 άτομα διαφορετικών ηλικιών να λαμβάνουν μέρος στη διαδικτυακή μελέτη Understanding America Study. Πιο αναλυτικά, στην εν λόγω έρευνα μελετήθηκαν 5 παράγοντες της προσωπικότητας - νευρωτισμός, εξωστρέφεια, ανοιχτότητα, ευχάριστη διάθεση και ευσυνειδησία - πριν την πανδημία, κατά τη διάρκεια και αργότερα. 

Σύμφωνα με άλλες μελέτες που αναφέρθηκαν στις αλλαγές της προσωπικότητας πριν από την πανδημία και το 2020, παρατηρήθηκε μία μικρή αλλαγή, με μόνη διαφορά τη μείωση του νευρωτισμού. Ωστόσο, το εκπληκτικό ήταν πως εντοπίστηκαν μειώσεις στην εξωστρέφεια, το άνοιγμα, τη συμφωνητικότητα και την ευσυνειδησία όταν τα δεδομένα της μεταπανδημικής εποχής συγκρίθηκαν με τα στοιχεία πριν από την πανδημία. Να σημειωθεί πως αυτές οι αλλαγές ισούνταν με το 1/10 της τυπικής απόκλισης, που ισοδυναμεί με περίπου μία δεκαετία κανονικής μεταβολής της προσωπικότητας.

Πιο αναλυτικά, τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι νεότεροι συμμετέχοντες εμφάνισαν αλλαγή στην προσωπικότητά τους, η οποία αναφερόταν στον νευρωτισμό και στις μειώσεις στη συμφωνητικότητα και την ευσυνειδησία, πράγμα που σημαίνει πως οι νεότεροι ενήλικες έγιναν πιο κυκλοθυμικοί και πιο επιρρεπείς στο στρες, ενώ δυσκολεύονταν περισσότερο να συνεργαστούν και να εμπιστευτούν, σε αντίθεση με τους μεγαλύτερους σε ηλικία συμμετέχοντες που παρουσίασαν μικρότερες αλλαγές στα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους. Με λίγα λόγια, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως αν αυτές οι αλλαγές είναι διαρκείς, αυτό υποδηλώνει ότι τα στρεσογόνα γεγονότα σε επίπεδο πληθυσμού μπορούν να κάμψουν ελαφρώς την πορεία της προσωπικότητας, ιδίως στους νεότερους ενήλικες.

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i