Τα λάστιχα αντίστασης είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για την προπόνηση, μιας και βοηθούν στην ενδυνάμωση, τη βελτίωση της ισορροπίας, την ευλυγισία και τη λειτουργική φυσική κατάσταση. Είναι επίσης φορητά, κάνοντάς τα ιδανικά για προπόνηση όπου κι αν βρίσκεσαι. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αποφύγεις ορισμένα συχνά λάθη που μπορούν να μειώσουν την αποτελεσματικότητα της προπόνησης ή ακόμα και να οδηγήσουν σε τραυματισμούς.
Προπόνηση με λάστιχα αντίστασης: Τα πιο συνηθισμένα λάθη και πώς να τα διορθώσεις:
1. Χρήση ακατάλληλης αντίστασης
Η επιλογή της σωστής αντίστασης είναι σημαντική για την επίτευξη των επιθυμητών αποτελεσμάτων. Οι μεγαλύτεροι μύες χρειάζονται μεγαλύτερη αντίσταση, ενώ οι μικρότεροι, όπως οι μύες του ώμου, χρειάζονται ελαφρύτερη.
► Τι να κάνεις: Ξεκίνα με ένα πιο ελαφρύ λάστιχο και αξιολόγησε την τεχνική σου και το εύρος κίνησης πριν προσθέσεις περισσότερη αντίσταση. Κατάγραψε ποια λάστιχα χρησιμοποιείς για κάθε άσκηση, ώστε να εξασφαλίσετε αποτελεσματικές και επιτυχημένες προπονήσεις στο μέλλον.
2. Άγνοια του σωστού εύρους κίνησης
Το εύρος κίνησης κάθε άσκησης είναι σημαντικό για να προσδιορίσεις πόση αντίσταση μπορείς να προσθέσεις. Η αντίσταση αυξάνεται όσο τεντώνεται το λάστιχο, άρα αν δεν είσαι προσεκτική μπορεί να πιέσεις τον εαυτό σου.
► Τι να κάνεις: Χρησιμοποίησε διαφορετικού μήκους και αντοχών λάστιχα για να προσαρμόσεις την αντίσταση και το εύρος κίνησης. Αυτό θα σου επιτρέψει να εκτελέσεις την άσκηση σωστά χωρίς να υπερφορτώσεις τους μύες σου.
3. Λάθος στάση και τεχνική
Η σωστή στάση είναι βασική σε οποιαδήποτε άσκηση, και τα λάστιχα αντίστασης δεν αποτελούν εξαίρεση. Επειδή τα λάστιχα δημιουργούν διαφορετικού τύπου ένταση από τα βάρη ή τα μηχανήματα, η κακή στάση μπορεί να οδηγήσει σε περιορισμό της κίνησης ή ακόμα και τραυματισμό.
► Τι να κάνεις: Βεβαιώσου ότι καταλαβαίνεις πλήρως το μοτίβο κίνησης της άσκησης που εκτελείς πριν προσθέσεις την αντίσταση από τα λάστιχα. Διατήρησε την ίδια κίνηση που θα έκανες με ένα ελεύθερο βάρος ή μηχάνημα, για να είσαι σίγουρη ότι το λάστιχο προσθέτει σωστή αντίσταση.
4. Αγνοείς την ταχύτητα στην την εκτέλεση της άσκησης
Η ταχύτητα εκτέλεσης κάθε άσκησης μπορεί να αλλάξει την ένταση. Πολλοί επικεντρώνονται μόνο στην έκταση του λάστιχου χωρίς να ελέγχουν την κίνηση όταν το λάστιχο επιστρέφει στην αρχική του θέση.
► Τι να κάνεις: Έλέγξε την κίνηση κατά τη διάρκεια και των δύο φάσεων της άσκησης. Μην αφήνεις το λάστιχο να επιστρέφει γρήγορα, καθώς χάνεις την ευκαιρία να ενισχύσεις τους μύες και αυξήσεις τον κίνδυνο τραυματισμού.
5. Δεν διατηρείς ένταση στο λάστιχο
Η ένταση στο λάστιχο πρέπει να διατηρείται καθ' όλη τη διάρκεια της άσκησης. Αν το λάστιχο είναι πολύ μακρύ ή η τεχνική σου δεν είναι σωστή, η ένταση μπορεί να χαθεί.
► Τι να κάνεις: Βεβαιώσου ότι υπάρχει συνεχής αντίσταση σε όλο το εύρος της κίνησης. ξεκπίνα την άσκηση με σταθερή ένταση στο λάστιχο για να αποφύγεις έντονα τεντώματα που μπορεί να οδηγήσουν σε τραυματισμό.
6. Δεν ενεργοποιείς τον κορμό
Όταν δουλεύεις με λάστιχα αντίστασης, η ενεργοποίηση των κοιλιακών είναι απαραίτητη για να διατηρείς σταθερό το σώμα σου και να μειώνεις τον κίνδυνο τραυματισμού.
► Τι να κάνεις: Ενεργοποίησε τους μύες του κορμού σε κάθε άσκηση για να βελτιώσεις τη σταθερότητα και την αποτελεσματικότητα της άσκησης, ακόμα κι αν δεν επικεντρώνεσαι απευθείας στους κοιλιακούς.
Διάβασε επίσης:
Νομίζεις ότι τα βάρη φουσκώνουν κι άλλες κοινές παρανοήσεις για την άσκηση
Ο Δημήτρης Μώρος εντοπίζει τα 7 λάθη στην άσκηση που κάνουν οι γυναίκες
Οι παγίδες που σαμποτάρουν τους fitness στόχους σου
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr