Αδυνάτισμα με περπάτημα ή ποδήλατο; Ποια άσκηση καίει περισσότερες θερμίδες;

Το crash test ανάμεσα στις δύο δημοφιλείς αερόβιες ασκήσεις.

Αδυνάτισμα με περπάτημα ή ποδήλατο pexels

Όταν προσπαθείς να χάσεις βάρος, η σωστή επιλογή άσκησης μπορεί να κάνει τη διαφορά. Δύο από τις πιο δημοφιλείς μορφές αερόβιας άσκησης είναι η ποδηλασία και το περπάτημα. Αλλά ποιο από τα δύο είναι πιο αποτελεσματικό για την απώλεια κιλών; Η αλήθεια είναι ότι και οι δύο τύποι άσκησης μπορούν να βοηθήσουν, αλλά έχουν διαφορετικά οφέλη και τρόπους να επιταχύνουν το κάψιμο θερμίδων.

Καύση θερμίδων: Ποιο βοηθάει περισσότερο;

Όταν θέλεις να χάσεις βάρος, ο βασικός παράγοντας είναι οι θερμίδες που καις. Σύμφωνα με έρευνες, η ποδηλασία τείνει να είναι πιο αποτελεσματική σε αυτόν τον τομέα. Για παράδειγμα, αν ζυγίζεις περίπου 68 κιλά, μια μισάωρη προπόνηση ποδηλασίας σε μέτρια ένταση θα σου επιτρέψει να κάψεις περίπου 285 θερμίδες. Αντίστοιχα, το περπάτημα με μέτρια ένταση καίει περίπου 179 θερμίδες στην ίδια χρονική διάρκεια.

Αυτό σημαίνει ότι αν έχεις περιορισμένο χρόνο για άσκηση, η ποδηλασία μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή. Απλώς θυμήσου ότι όσο αυξάνεται η ένταση και η ταχύτητα, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η καύση θερμίδων. Αν έχεις χρόνο και προτιμάς πιο χαλαρές βόλτες, το περπάτημα μπορεί να είναι πιο απολαυστικό, αλλά θα χρειαστεί να περπατήσεις περισσότερο για να κάψεις τις ίδιες θερμίδες.

► Η ποδηλασία καίει περισσότερες θερμίδες σε λιγότερο χρόνο, κάνοντάς την ιδανική για πιο γρήγορη απώλεια βάρους.

Ποιο καίει περισσότερο λίπος;

Η απώλεια λίπους είναι ένας άλλος σημαντικός στόχος για πολλούς που θέλουν να χάσουν βάρος. Αν και η ποδηλασία καίει περισσότερες θερμίδες, το περπάτημα φαίνεται να κερδίζει σε αυτό το κομμάτι. Μελέτες έχουν δείξει ότι το περπάτημα, ως άσκηση που στηρίζει το βάρος του σώματος, ενισχύει την καύση λίπους περισσότερο από την ποδηλασία, ειδικά όταν η ένταση είναι η ίδια. Επιπλέον, το περπάτημα σχετίζεται με χαμηλότερα επίπεδα συσσώρευσης λίπους στον μυελό των οστών.

Αν ο στόχος σου είναι να χάσεις λίπος και να τονώσεις το σώμα σου, το περπάτημα μπορεί να είναι καλύτερη επιλογή, ειδικά αν συνδυαστεί με περπάτημα σε ανηφόρες ή σκάλες.

► Το περπάτημα είναι πιο αποτελεσματικό στην καύση λίπους, ενώ η ποδηλασία είναι καλύτερη για καύση θερμίδων.

Μυϊκή δύναμη και τόνωση

Αν η αύξηση της μυϊκής δύναμης είναι μέρος του στόχου σου, η ποδηλασία προσφέρει περισσότερα οφέλη. Χρησιμοποιεί τους μυς των ποδιών με πιο έντονο τρόπο, ιδίως τους τετρακέφαλους και τους γλουτιαίους. Η συνεχής ώθηση στα πετάλια απαιτεί δύναμη, και η ποδηλασία μπορεί να σε βοηθήσει να δυναμώσεις τα κάτω άκρα σου πιο γρήγορα.

Αντίθετα, το περπάτημα μπορεί να τονώσει τους γλουτούς και τους μηρούς σου, αλλά δεν απαιτεί την ίδια δύναμη ή αντοχή. Είναι πιο ήπιο και βοηθάει στην ενδυνάμωση, ειδικά αν το συνδυάσεις με ανηφόρες ή γρήγορο βάδισμα.

► Η ποδηλασία είναι καλύτερη για μυϊκή τόνωση και ενδυνάμωση, ενώ το περπάτημα προσφέρει μια πιο ήπια, αλλά αποτελεσματική ενδυνάμωση.

Ποια άσκηση είναι καλύτερη για γρήγορη απώλεια βάρους;

Αν ψάχνεις μια γρήγορη λύση για να χάσεις βάρος, η ποδηλασία έχει το προβάδισμα, κυρίως λόγω της υψηλότερης καύσης θερμίδων ανά λεπτό άσκησης. Μπορείς να προσαρμόσεις την ταχύτητα και την ένταση για να πετύχεις γρήγορα αποτελέσματα, ιδιαίτερα αν δεν έχεις πολύ χρόνο για άσκηση μέσα στη μέρα.

Ωστόσο, το περπάτημα είναι πιο εύκολο να ενσωματωθεί στην καθημερινή σου ζωή. Μπορείς να περπατάς σχεδόν οπουδήποτε και οποιαδήποτε στιγμή, ακόμα και χωρίς εξοπλισμό. Αν δεν είσαι τόσο φανατική της γυμναστικής ή δεν έχεις διαθέσιμο ποδήλατο, το περπάτημα είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση.

► Η ποδηλασία προσφέρει γρηγορότερα αποτελέσματα στην απώλεια βάρους, αλλά το περπάτημα είναι πιο εύκολο και προσιτό στην καθημερινότητα.

Πώς να επιλέξεις την καλύτερη άσκηση για σένα;

Σκέψου τον τρόπο ζωής σου, τους στόχους σου και τις προτιμήσεις σου. Αν έχεις περιορισμένο χρόνο και θέλεις άμεσα αποτελέσματα στην απώλεια βάρους, η ποδηλασία είναι μια εξαιρετική επιλογή. Επιπλέον, η ποδηλασία μπορεί να είναι διασκεδαστική, ειδικά αν σου αρέσει η ταχύτητα και το αίσθημα της ελευθερίας.

Αντίθετα, το περπάτημα είναι μια πιο ήπια και προσιτή άσκηση που μπορείς να κάνεις σχεδόν παντού. Δεν χρειάζεσαι εξοπλισμό πέρα από ένα καλό ζευγάρι παπούτσια, και μπορείς να το ενσωματώσεις εύκολα στην καθημερινή σου ρουτίνα. Επίλεξε την άσκηση που σου ταιριάζει περισσότερο ανάλογα με το χρόνο που διαθέτεις, τους στόχους σου και το επίπεδο ευκολίας που επιθυμείς.

Διάβασε επίσης: 

10 τρόποι να επιταχύνεις την απώλεια βάρους με γρήγορο περπάτημα

10 συμβουλές για να χάσεις βάρος όσο περπατάς

5 pro tips για να δεις αποτελέσματα με την ποδηλασία

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i