Υπάρχουν δύο τύποι ανθρώπων σε κάθε γυμναστήριο: Εκείνοι που έχουν μια αιώνια συνδρομή και δεν πηγαίνουν ποτέ ξανά μετά την πρώτη τους επίσκεψη και εκείνοι που έχουν κλείσει μέχρι και τρίωρο πάνω σε ένα διάδρομο, ένα ελλειπτικό, κάτω από τα βάρη. Ακόμα και αν ανήκεις στη μέση λύση, όπου πηγαίνεις συχνά – πυκνά στο γυμναστήριο, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις (καμπανάκια κινδύνου) που μαρτυρούν ότι χάνεις τον χρόνο σου εκεί, αφού ουσιαστικά αποτελέσματα δεν βλέπεις εδώ και καιρό. Πριν προλάβεις να κατηγορήσεις το γυμναστήριο, ότι δεν κάνει σωστά την δουλειά του ή αδικήσεις τον εαυτό του, πιστεύοντας ότι δεν προσπαθείς αρκετά. Διάβασε παρακάτω τι αποκαλύπτει ο Daine McDonald, εκπαιδευτής personal trainer και ιδρυτής του "Clean Health Fitness Institute".
1. Προπονείσαι πολύ και για πολύ καιρό
Ίσως έχεις σκεφτεί πως το να κάνεις χαλαρό τζόκινγκ για 50 λεπτά, θα φέρει καλύτερα αποτελέσματα από το να τρέξεις πάνω στο διάδρομο για 20 λεπτά. Όχι απαραίτητα, επισημαίνει ο McDonald και εξηγεί πως το να γυμνάζεσαι σε διπλάσιο χρόνο από αυτό που μπορείς, καταβάλλοντας μεγάλη προσπάθεια, θα έχει αντίθετα αποτελέσματα, αφού μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους και μυών. Αυτό ονομάζεται καταβολισμός. Στην ουσία πρόκειται για την διαδικασία που προκαλεί διάσπαση του μυϊκού ιστού για την παραγωγή ενέργειας και συμβαίνει στο σώμα όταν δεν υπάρχουν αποθέματα ενέργεια. Για αυτό και τα περισσότερα προγράμματα γυμναστικής υψηλής ή μέτριας έντασης, διαρκούν κατά μέσο όρο 45 λεπτά, ώστε να γίνεται σωστή δουλειά τόσο στο σώμα, όσο και στο μυαλό.
2. Δεν εστιάζεις την προσοχή σου στις ασκήσεις
Σίγουρα έχει συμβεί και σε εσένα, να πας στο γυμναστήριο και να σκέφτεσαι διάφορα που σε απασχολούν καθημερινά, χωρίς να δίνεις την απαιτούμενη προσοχή σε αυτό που κάνεις εκείνη τη στιγμή. Όπως αναφέρει ο McDonald, αυτό είναι λάθος καθώς το να αποσπάτε η προσοχή σου από τις ασκήσεις μπορεί να σε οδηγήσει είτε σε τραυματισμό, είτε να μην τις εκτελείς σωστά, όποτε να μην έχεις και αποτελέσματα. Επιπλέον, το να παραλείπεις τις προπονήσεις που σε ενδιαφέρουν, παρακολουθώντας τες μια φορά στο τόσο, δεν είναι καθόλου βοηθητικό για τους fitness στόχους σου.
3. Δεν χρησιμοποιείς όλη σου την ένταση
Η διαλειμματική προπόνηση, aka HIIT, έγινε εξαιρετικά δημοφιλής τα τελευταία χρόνια, αφού χάρη στην ένταση που πρέπει να καταβάλεις για να ολοκληρώσεις επιτυχώς τις ασκήσεις, ανταμείβεσαι σε σύντομο χρονικό διάστημα με τα αποτελέσματα. Είναι σημαντικό, επομένως, να χρησιμοποιείς όλη σου την ένταση και αντοχή, όταν γυμνάζεσαι, ακόμα και αν αυτό σε οδηγήσει να προπονείσαι λιγότερο.
4. Δεν έχεις συγκεκριμένο σχέδιο
Μπορεί να μοιάζει αρκετά κλισέ, αλλά το να πηγαίνεις στο γυμναστήριο χωρίς να έχεις ένα συγκεκριμένο πλάνο κατά νου, σίγουρα δεν βοηθάει πουθενά. Αυτό, ασφαλώς, δεν σημαίνει πως πρέπει να έχεις σκεφτεί, πως θα ξοδέψεις μέχρι και το τελευταίο λεπτό στο γυμναστήριο, όμως καλό είναι να έχεις μια γενική ιδέα για το ποιες ασκήσεις θα κάνεις σήμερα ή ποιο μέρος του σώματος σου θέλεις να βοηθήσεις. Μην περιφέρεσαι άσκοπα μεταξύ των μηχανημάτων, σκεπτόμενη ποια άσκηση θα κάνεις μετά, γιατί χάνεις πολύτιμο χρόνο.
5. Περιμένεις αρκετά για να ελευθερωθεί το μηχάνημα που θέλεις να χρησιμοποιήσεις
Έχει συμβεί σε όλους μας, κακά τα ψέμματα. Όμως το να περιμένεις άσκοπα, πότε θα χρησιμοποιήσεις ένα συγκεκριμένο μηχάνημα, χαλαρώνει το σώμα από την εγρήγορση που μπορεί να έχεις δημιουργήσει με προηγούμενες ασκήσεις, κάτι που ίσως σε οδηγήσει σε τραυματισμό. Μην χάνεις το χρόνο σου σε τέτοιες λεπτομέρειες και επικεντρώσου στην επόμενη άσκηση που μπορείς να εκτελέσεις άμεσα.
Διάβασε επίσης: Πώς θα παραμείνεις σε φόρμα τώρα που επιστρέφεις από τις διακοπές;
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr