Αρκετούς μήνες πίσω, το καλοκαίρι του 2017, είχα την τύχη να κουβεντιάσω με την Κική Τσακαλδήμη για το πώς έφτασε 600 μέτρα κάτω από την κορυφή του κόσμου, το Έβερεστ.
Σίγουρα αυτό το άρθρο δεν πρόκειται να συνοψιστεί σε ένα φεμινιστικό μανιφέστο, αλλά είναι συγκινητικό να σκέφτεσαι πως υπάρχουν τέτοιες γυναίκες εκεί έξω, γεμάτες ενέργεια και τόλμη, όχι για να ανέβουν απαραίτητα το Έβερεστ, αλλά για να σηκωθούν από τον καναπέ και να ζήσουν. Έτσι απλά.
Η Κική αποτέλεσε έμπνευση για εμένα και θεώρησα χρέος μου να την ευχαριστήσω, εξηγώντας της με ενθουσιασμό μικρού παιδιού ότι γράφτηκα σε σχολή ορειβασίας και ανέβηκα για πρώτη φορά σε βουνό. Όλα για πρώτη φορά.
Κάθε σχολή ορειβασίας χειμερινού βουνού παρέχει όλες τις τεχνικές και θεωρητικές γνώσεις που χρειάζεται ο ορειβάτης για να κινείται με ασφάλεια στο βουνό, τόσο στο ξερό όσο και στο χιονισμένο πεδίο. Αυτό που σκέφτηκα είναι πως πρέπει να θέσω τα σωστά θεμέλια, κυρίως για την ασφάλειά μου, γι’ αυτό επέλεξα να ξεκινήσω από μια σχολή (πέντε εκδρομές σε πέντε διαφορετικά βουνά της Ελλάδας και τρία θεωρητικά μαθήματα).
Οι εκδρομές γίνονταν το Σαββατοκύριακο και περιλάμβαναν εκπαίδευση στο βουνό και ανάβαση στην αντίστοιχη κορυφή, εφόσον το επέτρεπαν οι καιρικές συνθήκες. H αναλογία ανδρών-γυναικών στη σχολή ήταν συντριπτική. Ανάμεσα στους 20-25 άνδρες υπήρχαν μόλις 3-4 γυναίκες. Μέσα σ’ αυτές ήμουν κι εγώ και του χρόνου μακάρι να είσαι κι εσύ!
Budget
Η ορειβασία είναι ακριβό σπορ. Αν δε διαθέτεις καθόλου εξοπλισμό, μόνο γι’ αυτόν θα χρειαστείς για αρχή κατά μέσο όρο 700 ευρώ. Φυσικά, στο πλαίσιο της εκπαίδευσης κάποια πράγματα σου τα δανείζει η σχολή, όπως είναι τα κραμπόν και το πιολέ.
Αν, αργότερα, αποφασίσεις να κάνεις τις δικές σου εξορμήσεις, θα χρειαστεί να αγοράσεις δικά σου. Στα έξτρα έξοδά σου υπολόγισε την εγγραφή στη σχολή (350-450 ευρώ), η οποία σου δίνει πιστοποίηση από την Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας Αναρρίχησης, εφόσον την ολοκληρώσεις με επιτυχία, και κάθε Σαββατοκύριακο στο βουνό (40-70 ευρώ).
Ενδεικτικά, ο εξοπλισμός που χρειάζεσαι από την αρχή είναι:
- Ρούχα
- Ορειβατικές μπότες
- Σακίδιο
- Λοιπά παρελκόμενα (φακός κεφαλής, υπνόσακος κ.ά.)
10 πράγματα που έμαθα ξεκινώντας ορειβασία (+1 που ήξερα από πριν)
1. Κάθε Σαββατοκύριακο στο βουνό είναι μια διαφορετική πραγματικότητα την οποία καλωσορίζω με ενθουσιασμό, αλλά όταν έρθει η ώρα να αποκοπώ από αυτήν, προσγειώνομαι απότομα και δε μου αρέσει.
2. Φοβάμαι. Αυτό δεν το έμαθα τώρα. Τώρα μαθαίνω πως όλοι φοβούνται, αλλά δεν το λένε απαραίτητα και πως, όταν καταφέρεις να συνυπάρξεις με τους φόβους σου, «μαγικά» πράγματα συμβαίνουν. Σκαρφαλώνεις βουνά, για παράδειγμα.
3. Αισθάνομαι πιο δυνατή. Όταν σκέφτομαι «δεν μπορώ άλλο», μου αποδεικνύω πως μπορώ λίγο ακόμα. Και λίγο ακόμα. Αυτό είναι σίγουρα ένα μάθημα που μπορεί να βρει εφαρμογή και στην καθημερινή ζωή.
4. Είμαι τελευταία και μου αρέσει. Για μένα που έμαθα να είμαι πάντα πρώτη, πάντα η καλύτερη, πάντα τελειομανής. Πατάω «παύση», κοιτάω γύρω μου και αφήνω τα μάτια μου να αποτυπώσουν όσο περισσότερες εικόνες χωράει η ψυχή μου. Η κορυφή είναι σημαντική, αλλά είναι σημαντικότερο να θυμάσαι πώς έφτασες εκεί. Κι ας είσαι τελευταία.
5. Η κορυφή είναι, πολλές φορές, μοναχική. Φυσικά, δεν είσαι κυριολεκτικά μόνος, αλλά όλη την προσπάθεια προς την κορυφή την κάνεις εσωτερικά μόνος. Εσύ, τα συναισθήματα και τα όριά σου.
6. Η φύση δεν κατακτιέται. Μας επιτρέπει, όμως, να συνυπάρξουμε, πάντα, με σεβασμό προς αυτήν.
7. «Η ανάβαση είναι προαιρετική. Η κατάβαση είναι υποχρεωτική». Το βίωσα προσωπικά, όταν σε μια κατάβαση φοβήθηκα και σταμάτησα. Δεν ήμουν τραυματισμένη, αλλά μια διάσωση με ελικόπτερο φάνταζε ιδανικό σενάριο εκείνη τη στιγμή. Δεν είχα, όμως, άλλη επιλογή. Έπρεπε να κατέβω μόνη μου. Και κατέβηκα.
8. Αναγνωρίζεις την αξία της συνύπαρξης. Διαφορετικοί άνθρωποι προσπαθούν να συμβιώσουν αρμονικά σε δύσκολες συνθήκες (μικρά καταφύγια, πολλή υγρασία). Εκτιμάς πολλά πράγματα και τώρα ξέρεις με βεβαιότητα πως το χειρότερο απ’ όλα είναι να φοράς την επόμενη μέρα βρεγμένα ρούχα. Ή και να κοιμάσαι μ’ αυτά.
9. Μοιράζομαι. Όσοι με γνωρίζουν (και με διαβάζουν τώρα) ξέρουν πόσο αλλόκοτο μπορεί να είναι για την Ευμορφία να μοιράζεται το φαγητό της. Η Ευμορφία μετά την ορειβασία πρώτα θα προσφέρει αυτό που έχει και μετά θα φάει η ίδια. Αλήθεια. Βέβαια, οι ανταλλαγές σνακ είναι πάντα ευπρόσδεκτες.
10. Δίνω και ζητώ βοήθεια. Το δεύτερο ήταν δυσκολότερο για μένα. To πρώτο είναι ανεκτίμητης αξίας. Θα ακούσεις δυνατά πολλά «μη φοβάσαι, σε κρατάω!» και θα εμπιστευτείς σιωπηρά.
+1 Μην περιμένεις οι γονείς σου να ενθουσιαστούν με την απόφασή σου να ξεκινήσεις ορειβασία. Θα γουρλώσουν τα μάτια, θα σε ρωτήσουν αν είσαι τρελή και πριν προλάβεις να απαντήσεις θα συμφωνήσουν πως έχεις το μυαλό πάνω από το κεφάλι σου. Πιστεύω, όμως, πως βαθιά μέσα τους είναι ήδη περήφανοι για σένα και θα σε στηρίζουν πάντα με όποιον τρόπο μπορούν. Κι ας γκρινιάζουν – γονείς είναι.
Πώς να επιλέξεις σχολή
Ρώτα και σύγκρινε!
Στο περιβάλλον μου βρήκα γνωστούς που έχουν παρακολουθήσει στο παρελθόν κάποια σχολή ορειβασίας, ενώ παράλληλα μελέτησα το πρόγραμμα της κάθε σχολής ξεχωριστά, ώστε να αποφασίσω. Οι σχολές ορειβασίας χειμερινού βουνού ξεκινούν, συνήθως, τον Ιανουάριο και διαρκούν μέχρι το Μάρτιο.
Εγώ μπορώ;
Στη σχολή μπορείς να συμμετέχεις εφόσον έχεις ολοκληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας σου. Καλό θα ήταν να έχεις κάποιο επίπεδο φυσικής κατάστασης. Προσωπικά, ενώ γυμνάζομαι χρόνια, κουράζομαι και πιάνομαι πολύ σε κάθε εκδρομή – κάθε φορά, όμως, γίνομαι ολοένα και καλύτερη.
Τις περισσότερες φορές επιβαρύνονται αρκετά τα γόνατά μου και αποκτώ φουσκάλες στα πόδια. Αν έχεις κάποιο πρόβλημα υγείας, συμβουλέψου το γιατρό σου πριν αποφασίσεις να ξεκινήσεις.
Όσον αφορά τις εκδρομές, αυτές πραγματοποιούνται κάθε Σαββατοκύριακο (η αναχώρηση γίνεται το πρωί του Σαββάτου και η επιστροφή το βράδυ της Κυριακής).
Αν δεν καταφέρεις να πας μια φορά στην εκδρομή, μην αγχώνεσαι. Η σχολή ορειβασίας BaseCamp, την οποία παρακολούθησα, σου δίνει τη δυνατότητα (εφόσον την έχεις πληρώσει μια φορά) να την επαναλάβεις ξανά όσες φορές θέλεις, συμμετέχοντας μόνο στα έξοδα της εκάστοτε εκδρομής.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr