Δεν κοιμήθηκες καλά το βράδυ; 20 λεπτά από αυτό μπορεί να κάνουν θαύματα

Η άσκηση είναι το καλύτερο φάρμακο για το σώμα και τον εγκέφαλο, τώρα συμβάλλει και στον ύπνο!

sleep istock

Την επόμενη φορά που θα νιώσεις ότι θέλεις να κοιμηθείς λίγο ακόμη, μετά από μια άσχημη νύχτα ύπνου, σήκω από το κρεβάτι και κάνε μια σύντομη προπόνηση. Νέα έρευνα δείχνει ότι μπορεί να εξισορροπήσει αποτελεσματικά την πτώση στη γνωστική λειτουργία που προκαλείται στον εγκέφαλό σου από μια ανήσυχη νύχτα.

Τι έδειξε η μελέτη

Η μελέτη, με επικεφαλής ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ στο Ηνωμένο Βασίλειο, αποκαλύπτει μερικές ενδιαφέρουσες γνώσεις σχετικά με το πώς η άσκηση ωφελεί το σώμα μας.

Διεξήχθησαν δύο πειράματα, με 12 υγιείς ενήλικες συμμετέχοντες στο καθένα. Ο ένας δοκίμασε τη γνωστική απόδοση μετά από τρεις νύχτες μερικής στέρησης ύπνου και ο άλλος μετά από μια νύχτα ολικής στέρησης ύπνου σε κατάσταση υποξίας (χαμηλό οξυγόνο στο σώμα), σε σύγκριση με μια κανονική ποσότητα ύπνου.

Καλός ύπνος σημαίνει και απολαυστικό σεξ, υποστηρίζει έρευνα

Προέκυψαν αρκετά ενδιαφέροντα ευρήματα, μεταξύ των οποίων το βασικό είναι ότι 20 λεπτά σε ένα ποδήλατο γυμναστικής βελτίωσαν τη λειτουργία του εγκεφάλου σε όλες τις καταστάσεις αϋπνίας. Αυτό είναι χρήσιμο να το γνωρίζει ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων, π.χ. όπως νέοι γονείς έως και ορειβάτες.

Η άσκηση βελτιώνει ή διατηρεί τη γνωστική απόδοση, ακόμη και όταν τα επίπεδα οξυγόνου είναι μειωμένα. Αλλά αυτή είναι η πρώτη μελέτη που προτείνει ότι βελτιώνει επίσης τη γνωστική απόδοση μετά από πλήρη και μερική στέρηση ύπνου και όταν συνδυάζεται με υποξία.

Η σχέση μεταξύ άσκησης και εγκεφαλικής ενίσχυσης είναι ήδη καλά τεκμηριωμένη, αλλά αυτή η μελέτη δίνει στους ερευνητές μερικά χρήσιμα επιπλέον στοιχεία.

Για παράδειγμα, πιστεύεται ότι ένας από τους λόγους που η άσκηση και η εγκεφαλική δύναμη συνδέονται είναι επειδή δίνει στον εγκέφαλο επιπλέον οξυγόνο. Αυτό με τη σειρά του υποδηλώνει ότι άλλοι παράγοντες, όπως οι ορμόνες που ρυθμίζουν τον εγκέφαλο, θα μπορούσαν να εμπλέκονται.

"Η στέρηση ύπνου βιώνεται συχνά σε συνδυασμό με άλλους στρεσογόνους παράγοντες", λέει ο φυσιολόγος Thomas Williams, από το Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ. "Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που ανεβαίνουν σε μεγάλο υψόμετρο είναι επίσης πιθανό να παρουσιάσουν διαταραχή στον ύπνο τους".

Έρευνες δείχνουν ότι περίπου το 43% από εμάς δεν κοιμούνται τις συνιστώμενες 7-9 ώρες τη νύχτα. Αυτό έχει συνέπειες όταν πρόκειται για τον κίνδυνο για τα πάντα, από την κατάθλιψη έως τις καρδιακές παθήσεις, επηρεάζοντας τις περισσότερες πτυχές της σωματικής και ψυχικής μας υγείας.

Αυτό που είναι ενθαρρυντικό είναι το πόσο γρήγορα μπορούμε να επαναφέρουμε τον εαυτό μας και να αντιστρέψουμε αυτές τις αρνητικές επιπτώσεις – αν και είναι σαφώς προτιμότερο να κοιμόμαστε αρκετά κάθε βράδυ στην αρχή, αντί να προσπαθούμε να καλύψουμε τη διαφορά.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Physiology & Behavior.

Οι 2 ασκήσεις για να κάνεις τέλειο ύπνο!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i