Πώς να επιλέξω παιδικό σταθμό; Όλες οι ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις, όπως τις συστήνει η παιδαγωγός

Η επιλογή παιδικού σταθμού είναι πολλές φορές για τους γονείς δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία.

paidiko-stathmo

Από τη Βάνα Ρόζου, Υποψήφια Διδάκτωρ ΕΚΠΑ, Διδάσκουσα Σχολής Εκπαίδευσης Mediterranean College.

Το σχολείο αποτελεί τον δεύτερο φορέα κοινωνικοποίησης του παιδιού, μετά την οικογένεια. Αυτό σημαίνει ότι είναι ουσιαστικά το δεύτερο σπίτι του παιδιού. Το σημαντικότερο ίσως σε αυτή τη διαδικασία είναι να είστε προετοιμασμένοι, έχοντας λάβει υπόψη σας όσα θεωρείτε εσείς προτεραιότητα. Θυμηθείτε, η κάθε οικογένεια έχει τον δικό της οικονομικό προγραμματισμό, τις δικές τις ανάγκες και προτεραιότητες.

Σύμφωνα με τις περισσότερες έρευνες η κατάλληλη ηλικία για να πάει ένα παιδί στον παιδικό σταθμό είναι περίπου μετά τη συμπλήρωση των τριών ετών.

Σε μικρότερη ηλικία το παιδί ενδεχομένως να μην είναι ακόμα έτοιμο συναισθηματικά, ώστε να αποχωριστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα τους οικείους του. Περαιτέρω σε αυτή την ηλικία το παιδί ξεκινά να αλληλεπιδρά με συνομηλίκους, μαθαίνει να λειτουργεί συνεργατικά, να μοιράζεται, να υπακούει σε κανόνες κ.λπ. , οπότε η ένταξή του στο σχολείο νοηματοδοτείται με διαφορετικό τρόπο.

Ωστόσο πολλοί από τους γονείς, λόγω των σύγχρονων ρυθμών ζωής και εργασίας, αναγκάζονται να στείλουν τα παιδιά σε πρώιμη ηλικία στο σχολείο.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος ενοχοποίησης των γονέων για μια τέτοια επιλογή, καθώς δεν υπάρχει απόλυτα ορθή ή λανθασμένη απόφαση. Υπάρχει όμως ο σωστός και αποτελεσματικός τρόπος να γίνει!

Σε αυτή λοιπόν την περίπτωση στοχεύουμε στη μείωση του λεγόμενου «άγχος αποχωρισμού» και προσπαθούμε να γίνει πολύ ομαλή προσαρμογή του παιδιού στο νέο περιβάλλον, χωρίς βιασύνη, συμβουλευόμενοι πάντα τις παιδαγωγούς και τις ψυχολόγους του σχολείου.

Οι παιδικοί σταθμοί δέχονται νήπια μεγαλύτερα των 2,5 χρονών και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί δέχονται βρέφη συνήθως από 8 μηνών και άνω.

Ξεκινώντας, η πρώτη απόφαση, την οποία καλείται ο γονιός να πάρει, είναι αν θα επιλέξει έναν δημοτικό ή ιδιωτικό παιδικό σταθμό. Στην περίπτωση που επιλέξετε δημόσιο παιδικό σταθμό τα πράγματα είναι πιο απλά και οι επιλογές πολύ συγκεκριμένες. Στην περίπτωση ιδιωτικού παιδικού σταθμού μπορείτε να λάβετε υπόψη σας τα παρακάτω:

Βήμα Πρώτο: Επιλέγοντας Περιοχή και Ωράριο

Αναλογιστείτε:

  • Είναι σημαντικό για μένα να είναι ο παιδικός σταθμός κοντά στο σπίτι μου ;
  • Είναι σημαντικό για μένα να είναι ο παιδικός σταθμός κοντά στην εργασία μου ;
  • Από ποια μέχρι ποια ώρα θέλω να βρίσκεται το παιδί μου στο σχολείο ;
  • Εκτός από τις επίσημες εορτές και αργίες, αρκετά σχολεία παραμένουν κλειστά και κα΄ποιες επιπρόσθετε μέρες. Ενημερωθείτε για το ποιες περιόδους μένει κλειστό το σχολείο, ώστε να είστε προετοιμασμένοι σε περίπτωση που εργάζεστε.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Παιδί και βιβλίο: Να πώς θα διαβάσεις σωστά το παραμύθι στο παιδί (και πώς να διαλέξεις!)

Βήμα Δεύτερο

Επιλέξτε μεταξύ των παιδικών σταθμών της περιοχής που σας ενδιαφέρει και τηλεφωνήστε προκειμένου να κλείσετε ένα ραντεβού για ενημέρωση.

Χρήσιμο είναι κατά την επίσκεψή σας στα υποψήφια σχολεία να έχετε έτοιμη μια λίστα με συγκεκριμένα ερωτήματα, ώστε να είστε σίγουροι ότι θα λάβετε ολοκληρωμένη ενημέρωση σχετικά με θέματα που σας απασχολούν.

Δίδακτρα – Θέματα Πληρωμής

  • Ενημερωθείτε για τα μηνιαία δίδακτρα και τι αυτά περιλαμβάνουν
  • Η μεταφορά με σχολικό, η γραφική ύλη και η συμμετοχή στις γιορτές ή σε εκπαιδευτικές επισκέψεις μπορεί σε μερικά σχολεία να έχουν επιπλέον χρέωση. Ρωτήστε για την πολιτική του σχολείου.
  • Πώς καταβάλλονται τα δίδακτρα; Σε πόσες δόσεις; Απαιτείται προκαταβολή;
Πώς να επιλέξω παιδικό σταθμό; Όλες οι ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις, όπως τις συστήνει η παιδαγωγός - εικόνα 1

Θέματα Ασφαλείας και Υγιεινής

  • Συνήθως σε όλους τους παιδικούς σταθμούς θα σας προσφέρουν μια μικρή ξενάγηση στους χώρους.
  • Ζητήστε να δείτε την άδεια λειτουργίας του σταθμού, ώστε να είστε σίγουροι ότι ο σταθμός λειτουργεί πληρώντας όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις.
  • Περιηγηθείτε στις τουαλέτες, κουζίνα, χώρους ύπνου, ώστε να διαπιστώσετε και οι ίδιοι αν είναι καθαροί .
  • Υπάρχει προσωπικό που έχει στην ευθύνη του την καθαριότητα; Κάθε πότε καθαρίζονται οι χώροι;
  • Στην κουζίνα υπάρχει ξεχωριστό προσωπικό ;
  • Ποιες είναι οι συνθήκες ασφάλειας (ιδιαίτερα μικρές ηλικίες, κάτω των 3 ετών). Είναι κατάλληλο το εκπαιδευτικό υλικό για κάθε ηλικία ;
  • Υπάρχει επισκέπτης παιδίατρος στο συγκεκριμένο σχολείο ; Κάθε πότε εξετάζει τα παιδιά ;
  • Πώς είναι οργανωμένος ο εξωτερικός χώρος του σχολείου ; Είναι ασφαλής ; Υπάρχει περίφραξη;
  • Διαθέτει ο παιδικός σταθμός θέρμανση; Τι είδους ;
  • Είναι η εξώπορτα πάντα κλειδωμένη ;
  • Πώς γίνεται η αποβίβαση από το σχολικό λεωφορείο ;
  • Υπάρχει αρκετός φυσικός φωτισμός και εξαερισμός; Ας μην ξεχνάμε ότι το φυσικό φως διαδραματίζει πρωταρχικό ρόλο στην ανάπτυξη αλλά και στην αποφυγή της κόπωσης και φυσικά πρέπει να είναι αρκετό αλλά και καλά κατανεμημένο.
  • Σε κάθε περίπτωση σιγουρευτείτε ότι το περιβάλλον είναι ευχάριστο, αποπνέει το «αίσθημα του ανήκειν» και φυσικά σύστοιχο με τα ενδιαφέροντα ενός παιδιού αυτής της ηλικίας.

Παιδαγωγικές αρχές-πρόγραμμα και προσωπικό

Πώς γίνεται η διαδικασία προσαρμογής του παιδιού ; Για πόσες μέρες ; Είναι πολύ σημαντικό η προσαρμογή να γίνει με πολύ ομαλό και ήπιο τρόπο, τόσο για το παιδί όσο και για τον γονιό.

Ας μην ξεχνάμε ότι το παιδί ξαφνικά έρχεται σε ένα νέο περιβάλλον με άγνωστους ανθρώπους και χρειάζεται χρόνο για να εμπιστευτεί και να αισθανθεί άνετα και οικεία στο νέο αυτό περιβάλλον. Το κάθε παιδί εξάλλου είναι μοναδικό και έχει τους δικούς του αναπτυξιακούς ρυθμούς, τις δικές του ανάγκες και το δικό του τρόπο να τις εκφράζει.

Ενημερωθείτε για τη φιλοσοφία του παιδικού σταθμού, καθώς και για την επιμόρφωση και την εμπειρία του διδακτικού προσωπικού.

  • Πρέπει να έχει κόψει την πάνα το παιδί για να γίνει δεκτό ;
  • Ενημερωθείτε για την αναλογία παιδιών-παιδαγωγών.
  • Ζητείστε να μάθετε για το πώς γίνεται η επικοινωνία με τους γονείς, εάν οργανώνονται ομαδικές συναντήσεις γονέων, εάν υπάρχει πρόγραμμα συμβουλευτικής που επιβλεπει συνεργάτης-ψυχολόγος.
  • Ο χώρος της τάξης που θα ενταχθεί το παιδί θα πρέπει να είναι οργανωμένος σε «γωνιές απασχόλησης» , κατάλληλες για τον εκπαιδευτικό σχεδιασμό κι ανάπτυξη εκπαιδευτικού προγράμματος πχ.
  • Η γωνιά της κουζίνας, η γωνιά των μουσικών οργάνων, η γωνιά της μεταμφίεσης-δραματοποίησης , που δίνουν την ευκαιρία στα παιδιά να αλληλεπιδράσουν και να μάθουν παίζοντας. Οι γωνιές πρέπει να ξεχωρίζουν μεταξύ τους και να είναι εξοπλισμένες με κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό. Συνήθως στη διάρκεια της χρονιάς διαμορφώνονται και αναδιαμορφώνονται με τη συμβολή των παιδιών και τα ενδιαφέροντά τους. Ρωτήστε την παιδαγωγό για τις βασικές «γωνιές απασχόλησης» και τη χρήση τους.
  • Παρατηρείστε αν υπάρχουν στους τοίχους δείγματα των εργασιών των παιδιών. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να δείτε αν τα παιδιά επιδίδονται σε δημιουργικές δραστηριότητες και τι υλικά χρησιμοποιούν . Ο ίδιος ο χώρος πρέπει να σας αποπνέει εκπαιδευτικά μηνύματα και να αντανακλά τη φιλοσοφία του σχολείου.
Πώς να επιλέξω παιδικό σταθμό; Όλες οι ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις, όπως τις συστήνει η παιδαγωγός - εικόνα 2

  • Ρωτήστε αν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ενθαρρύνουν τα παιδιά να φροντίζουν διάφορα φυτά με τον σωστό τρόπο. Πολλοί παιδικοί σταθμοί διαθέτουν μικρούς κήπους, τους οποίους φυτεύουν και φροντίζουν τα ίδια τα παιδιά με τις δασκάλες τους, ενισχύοντας έτσι στα παιδιά την υπευθυνότητα και φέρνοντάς τα σε επαφή με τη φύση.
  • Ενημερωθείτε για τα projects που υλοποιήθηκαν από τα παιδιά τη χρονιά που πέρασε. Πώς αναδύθηκαν ; Τι δραστηριότητες έκαναν (π.χ. εκπαιδευτικές επισκέψεις, κατασκευές κ.λπ.) στο πλαίσιο των projects ;
  • Πόσο χρόνο περνούν τα παιδιά στον προαύλιο χώρο του σχολείου ; Εκεί κάνουν μόνο ελεύθερο παιχνίδι ή και μαθησιακές δραστηριότητες ; Ας μην ξεχνάμε ότι ο εξωτερικός χώρος θα πρέπει να είναι διαμορφωμένος έτσι, που να αποτελεί παιδαγωγική επέκταση του εσωτερικού χώρου, δίνοντας στα παιδιά κατάλληλα ερεθίσματα για μάθηση.
  • Τι άποψη έχουν για την πειθαρχία ; Ταιριάζει ο συγκεκριμένος τρόπος προσέγγισης με τη δική σας οπτική ;

Διατροφή

  • Παρέχει ο παιδικός σταθμό φαγητό ;
  • Αν ναι, πόσα γεύματα ; Τα γεύματα είναι φρεσκοφτιαγμένα; Ενημερωθείτε για το μενού.
  • Υπαρχει συνεργασία με διατροφολόγο ή παιδίατρο για την ισορροπημένη κατάρτιση του μενού;
  • Πού τρώνε τα παιδιά ; Τα παιδιά τρώνε σε ατμόσφαιρα χαλάρωσης και επικοινωνίας;
  • Σε κάθε περίπτωση αναλογιστείτε τις διατροφικές συνήθειες του παιδιού σας και συζητείστε τους προβληματισμούς σας με την παιδαγωγό .
Πώς να επιλέξω παιδικό σταθμό; Όλες οι ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις, όπως τις συστήνει η παιδαγωγός - εικόνα 3

Βήμα Τρίτο

Το σημαντικότερο όλων είναι να μην παραλείψετε να αναλογιστείτε την ηλικία και προσωπικότητα του παιδιού σας και φυσικά τον οικογενειακό προγραμματισμό σας, ώστε να επιλέξετε με γνώμονα το δικό σας παιδί και τις ανάγκες του.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i