Συνεργάστηκε o Παναγιώτης Ταγκαλάκης, παιδίατρος, συνεργάτης του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών.
Όσο ήσουν έγκυος διάβασες ένα σωρό βιβλία για τη φροντίδα του µωρού. Τώρα όµως, που έχει προστεθεί το νεογέννητο στο σκηνικό, πιθανότατα έχεις ανακαλύψει πως τα µωρά δε... συµφωνούν πάντα µε αυτά που γράφονται στα βιβλία.
«Είναι ένα τεράστιο δώρο για τον εαυτό σου να αποδεχτείς πως αυτή η πρώτη περίοδος µε το µωρό θα είναι ένα απόλυτο χάος» τονίζει η Vivian Glyck, συγγραφέας του βιβλίου The Tao of Poop: Keeping your sanity (and your soul) while raising a baby.
«Ξέχνα τις προσδοκίες για το πού και πόσο θα κοιµάται το µωρό ή ότι θα καταφέρνεις να τα κάνεις όλα µόνη σου – και έχε στο µυαλό σου ότι, τελικά, θα βρεις τη σειρά σου».
Εµείς συγκεντρώσαµε τα 10 πιο σηµαντικά πράγµατα που θα χρειαστεί να κάνεις για να φροντίσεις το νεογέννητό σου (και τον εαυτό σου) κατά τη διάρκεια αυτής της εξοντωτικής αλλά συναρπαστικής περιόδου.
The Mamagers Update:
Ένα παιδί πρέπει να νιώθει ότι μπορεί να βασίζεται στους γονείς του
«Το αγόρι και το πιάνο»: Ο Έλτον Τζον, στην πιο συγκινητική χριστουγεννιάτικη διαφήμιση
10 λόγοι που η μεγάλη σας αδερφή είναι ο πιο σημαντικός άνθρωπος στη ζωή σας
1. Ηρέμησε ένα μωρό που κλαίει
Οι µητέρες µωρών που δεν ηρεµούν εύκολα µπορεί να έχουν αυξηµένες πιθανότητες να παρουσιάσουν κατάθλιψη, σύµφωνα µε µελέτη από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστηµίου Μπράουν και του Τµήµατος Υγείας Rhode Island.
Για να ηρεµήσεις το µωρό σου, βεβαιώσου πρώτα ότι δεν κρυώνει ή δε ζεσταίνεται (θα πρέπει να είναι ντυµένο όσο ζεστά ή όσο δροσερά είσαι ντυµένη κι εσύ), δεν πεινάει (δοκίµασε να το θηλάσεις ή να του δώσεις το µπιµπερό), δεν είναι άρρωστο (βάλε του θερµόµετρο και τηλεφώνησε στον παιδίατρο αν έχει πάνω από 37,5°C) ή δεν έχει λερωθεί η πάνα του.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Μόλις έγινα μαμά. Γιατί δεν είμαι χαρούμενη;
Μετά πλύνε τα χέρια σου και πρόσφερέ του το µικρό σου δάχτυλο για να το πιπιλίσει. Δεν πειράζει να του δώσεις πιπίλα, αν ο θηλασµός πηγαίνει καλά. Αν ακόµη κλαψουρίζει, βάλ’ το σε σλινγκ ή µάρσιπο και περπάτησε µαζί του.
«Όταν “φοράς” το µωρό σου, η εγγύτητα και η κίνηση το κάνουν να νιώθει ξανά ένα µε τη µαµά» λέει ο Παναγιώτης Ταγκαλάκης, παιδίατρος.
Αν δεν ηρεµεί, δοκίµασε να το βγάλεις µια βόλτα: η αλλαγή του σκηνικού και της θερµοκρασίας συχνά το χαλαρώνουν. Πολλοί γονείς «ορκίζονται» στο φάσκιωµα, ενώ άλλοι σε ήχους του σπιτιού, όπως του απορροφητήρα.
2. Πλύνε το μωρό σου σαν επαγγελματίας
«Ο νιπτήρας ή ο νεροχύτης είναι ιδανικά για το µπάνιο του µωρού» επισηµαίνει
ο παιδίατρος.
Πριν ξεκινήσεις, βεβαιώσου ότι έχεις κοντά σου τα απαραίτητα: δύο πετσέτες, µία κανάτα µε χλιαρό νερό, βρεφικό αφρόλουτρο (θα το χρησιµοποιήσεις και στο κεφαλάκι), βαµβάκι, πάνα και κρέµα για τον ποπό και ρουχαλάκια.
Η ώρα του µπάνιου. Μην το βυθίσεις µέσα στην µπανιέρα του, αλλά άπλωσε µια πετσέτα επάνω στον πάγκο και ξάπλωσε το µωρό στηρίζοντας το κεφαλάκι του στον πήχη σου και κρατώντας το κάτω από τη µασχάλη. Έτσι θα το κρατάς και µέσα στην µπανιέρα. Σαπούνισε το σώµα, πλύνε το κεφαλάκι και τέλος το πρόσωπό του µε τη γωνία της πετσέτας.
Ξέπλυνέ το µε την κανάτα και όχι κάτω από τη βρύση. Τύλιξέ το γρήγορα, στέγνωσε το κεφάλι και το πρόσωπό του µε δεύτερη πετσέτα. Χρησιµοποίησε το βαµβάκι για τα αφτιά και ανάµεσα στα δάχτυλα και µετά ντύσε το.
3. Βάλε το σύντροφό σου στο ðαιχνίδι
«Οι µπαµπάδες θέλουν να βοηθήσουν, αλλά δεν ξέρουν τι χρειάζεται να κάνουν» λέει ο παιδίατρος.
Πράγµατι, µεγάλο µέρος της φροντίδας του πρώτου καιρού πέφτει στους ώµους σου, ειδικά αν ο µπαµπάς έχει επιστρέψει στη δουλειά και/ή θηλάζεις, προσπάθησε όµως να υιοθετήσεις το σύνθηµα «βοήθησέ τον για να σε βοηθήσει»: πες στο σύντροφό σου πόσο πολύ θα το εκτιµούσες αν αναλάµβανε το σούπερ µάρκετ ή άλλες δουλειές του σπιτιού – και να είσαι συγκεκριµένη. Ενθάρρυνέ τον να αλλάζει πάνα ή να κάνει µπάνιο το µωρό, περιορίζοντας την κριτική σου µόνο σε θέµατα ασφάλειας.
Έπειτα από 1 µήνα, όταν ο θηλασµός θα έχει µπει σε πρόγραµµα, φύλα το γάλα σου ώστε να µπορεί να αναλάβει ένα νυχτερινό τάισµα.
Για τις υπόλοιπες 7 συμβουλές για νέες μαμάδες, κάνε κλικ στη γκάλερι.
4. Κράτα την απογοήτευση μακριά σου
Είτε είναι η φίλη, είτε η µητέρα, είτε η πεθερά σου, χρειάζεσαι κάποιον στη ζωή σου που να είναι η «σανίδα σωτηρίας» και δε θα επικρίνει ό,τι λες ή κάνεις τις πρώτες 6 εβδοµάδες.«Θέλεις κάποιον που να µπορείς να κυκλοφορείς γυµνόστηθη µπροστά του», σηµειώνει ο ειδικός, «ή που θα µπορείς να αστειεύεσαι για το αν µπορείς να δώσεις πίσω το µωρό σου». Πιο σοβαρά, αυτό το άτοµο θα πρέπει να µπορεί να καταλάβει τη διαφορά ανάµεσα στη φυσιολογική µελαγχολία µετά τον τοκετό και σε µια πιο σοβαρή επιλόχειο κατάθλιψη.Παρότι πολλές νέες µαµάδες νιώθουν καταβεβληµένες, κουρασµένες και κάπως «πεσµένες», συµπτώµατα που διαρκούν περισσότερο από 2 εβδοµάδες, όπως βαθιά θλίψη ή άγχος, έλλειψη ενδιαφέροντος ή δυσφορία για το µωρό και/ή έλλειψη όρεξης, χρειάζονται ιατρική συµβουλή.
5. Τελειοποίησε το θηλασμό
Για να βεβαιωθείς ότι το µωρό «πιάνει» σωστά το στήθος, ξεκίνα φέρνοντάς το σε ξαπλωτή θέση, µε την κοιλιά του να αγγίζει τη δική σου. Στη συνέχεια βεβαιώσου ότι παίρνει στο στόµα του ολόκληρη τη θηλή και όλη ή ένα µεγάλο µέρος από την άλω.Αν δεν το κάνει, βάλε το µικρό σου δάχτυλο στο στόµα του για να «ξεσφραγίσει» και προσπάθησε ξανά. Αν το µωρό δεν µπορεί να «πιάσει» σωστά το στήθος, ή αν έχεις άλλα προβλήµατα όπως πόνο ή ραγάδες στη θηλή, επικοινώνησε µε µια σύµβουλο θηλασµού.
6. Πες «ναι» στη βοήθεια
Εθελοντική ή πληρωµένη, η βοήθεια σε οτιδήποτε, από το µαγείρεµα µέχρι το να κρατήσει κάποιος το µωρό για να κάνεις ένα µπάνιο, είναι πολύ σηµαντική. Οι δουλειές του σπιτιού και το µαγείρεµα είναι πολύ πιθανό να σε κουράζουν τις πρώτες εβδοµάδες, οπότε ζήτα τη βοήθεια φίλων ή συγγενών σου.«Πολλές µαµάδες πιστεύουν ότι µπορούν να τα βγάλουν πέρα µόνες τους, είναι όµως σηµαντικό να υπάρχει λίγος χρόνος για σένα, οπότε ανάθεσε στους δικούς σου κάποιες δουλειές, τα ψώνια ή το µαγείρεµα» αναφέρει ο ειδικός.
7. Κοιμήσου όποτε μπορείς
Η ξεκούραση δεν είναι πολυτέλεια – είναι αναγκαιότητα για τη σωµατική και συναισθηµατική σου ανάκαµψη. Δοκίµασε ό,τι από τα παρακάτω λειτουργεί σ’ εσένα: να κοιµάσαι όποτε κοιµάται το µωρό, να το κοιµίζεις σε καλαθούνα δίπλα στο κρεβάτι σου ή µαζί σου στο κρεβάτι.«Συχνά, έχεις πανέτοιµο το παιδικό δωµάτιο, αλλά πολλοί γονείς επιλέγουν τελικά να κοιµάται το µωρό µαζί τους τις πρώτες 6 εβδοµάδες», εξηγεί ο Παναγιώτης Ταγκαλάκης.
8. Από το στήθος στο μπιμπερό
Οι ειδικοί συµφωνούν πως το να δώσεις µπιµπερό σε µωρό που θηλάζει µετά τις 40 ηµέρες δε θα προκαλέσει «σύγχυση των θηλών».Άρχισε να βγάζεις γάλα µε το θήλαστρο ανάµεσα στους θηλασµούς και αποθήκευέ το: µπορείς να το διατηρείς στο ψυγείο έως και για 3 ηµέρες και στην κατάψυξη για 3 µε 4 µήνες.Το µωρό σου µπορεί να αρνηθεί στην αρχή το µπιµπερό, θα βοηθήσει όµως αν δοκιµάσεις διάφορα είδη θηλών κι εσύ δεν είσαι στο δωµάτιο όταν προσπαθεί ο σύντροφός σου να το ταΐσει. Αν η ιδέα να βγάζεις γάλα αρκετές φορές µες στη µέρα όταν επιστρέψεις στη δουλειά σού φαίνεται εξοντωτική, µια λύση θα ήταν να το κάνεις µία φορά τη µέρα και να συµπληρώνεις µε γάλα σε σκόνη.Αν όµως δε συνεχίσεις το θηλασµό, µην αφήσεις τις ενοχές να σε κατακλύσουν.
9. Έλεγξε το βρεφικό κάθισμα του αυτοκινήτου
Τα αυτοκινητικά δυστυχήµατα είναι µία από τις µεγαλύτερες αιτίες βρεφικού θανάτου, σύµφωνα µε έρευνες που έχουν γίνει στο εξωτερικό. Παρ’ όλα αυτά, η χρήση βρεφικού καθίσµατος µειώνει κατά 80% τον κίνδυνο θανάτου, σύµφωνα µε την οργάνωση Safe Kids USA.Δυστυχώς, υπολογίζεται πως 4 στα 5 βρεφικά καθισµατάκια δεν είναι σωστά τοποθετηµένα ή χρησιµοποιούνται µε λάθος τρόπο. Βεβαιώσου ότι έχεις ακολουθήσει µε ακρίβεια τις οδηγίες.
10. Κράτησε πολλές αναμνήσεις
Πολύ πιο γρήγορα από όσο πιστεύεις δε θα µπορείς να θυµηθείς πότε το µωρό σου ήταν τόσο µικρό. Για να µην το ξεχάσεις, ζήτησε από το σύντροφό σου να σε βγάζει µία φωτογραφία την εβδοµάδα, καθισµένη σε πολυθρόνα µαζί µε το µωρό σας. Όσο θα περνούν οι µήνες θα φαίνεται λιγότερο η πολυθρόνα και περισσότερο το µωρό σας!
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr