Μύθοι σχετικά με τον ύπνο του παιδιού - τι ισχύει στ' αλήθεια

Οι μύθοι για τον ύπνο του παιδιού που κάνουν πιο δύσκολη τη ζωή των νεών γονιών.

μωρό κλάμα νεογέννητο μαμά NiseriN

Από τη Μαίρη Λαγού - Πατρικίου, σύμβουλος παιδικής ηλικίας, διεθνώς πιστοποιημένη σύμβουλο ύπνου, μέλος του IACSC (babysleep.gr)

«Πόσο ύπνο χρειάζεται το παιδί μου, γιατί δεν μπορεί να κοιμηθεί το μωρό μου, πότε είναι η καλύτερη στιγμή για ύπνο και πώς μοιάζει ο καλός ύπνος;» Υπάρχουν τόσες πολλές πληροφορίες εκεί έξω για τον ύπνο που μπορεί να δυσκολευτείς να αναγνωρίσεις τι είναι καλύτερο για την οικογένειά σου. Εδώ είναι μερικοί «μύθοι» ύπνου που ακούω συχνά και οι αλήθειες που ισχύουν.

Το μωρό μου δεν χρειάζεται τόσο πολύ ύπνο

Αυτό δεν είναι αλήθεια! Στην πραγματικότητα, η πιο συνηθισμένη αιτία σύντομων ύπνων και συχνών νυχτερινών αφυπνίσεων οφείλεται στην έλλειψη ποιοτικού ύπνου που παίρνει το μικρό σου. Το παιδί έως 1 έτους χρειάζεται έως και 14-15 ώρες ύπνου την ημέρα και περίπου 12 ώρες την ημέρα αν είναι νήπιο. Η ποσότητα του ποιοτικού ύπνου επηρεάζει τη γνωστική ικανότητα, τις συμπεριφορές και τη διάθεσή του παιδιού, καθώς και το ανοσοποιητικό σύστημα. Επομένως, είναι σημαντικό να προσφέρεις τις καλύτερες συνήθειες ύπνου για να βοηθήσεις στην ανάπτυξη του μικρού σου.

Αν κρατήσω ξύπνιο το μωρό μου όλη μέρα, θα κοιμηθεί καλύτερα τη νύχτα

Όπως μπορείς να καταλάβεις από τις παραπάνω πληροφορίες, αυτός είναι επίσης ένας ΜΕΓΑΛΟΣ μύθος για τον ύπνο! Ο ύπνος φέρνει ύπνο. Όσο καλύτερα ξεκουράζεται το μωρό όλη την ημέρα, τόσο πιο εύκολα και πιο ξεκούραστα θα κοιμηθεί τη νύχτα. Επικεντρώσου σε ένα συνεπές πρόγραμμα ύπνου και εφάρμοσε τις παραπάνω ώρες ύπνου. Αυτό θα βοηθήσει το μωρό σου να κοιμάται καλύτερα συνολικά.

Το μωρό μου ξυπνά τη νύχτα επειδή πεινάει

Μέχρι την ηλικία των 6-8 μηνών, υπό την προϋπόθεση ότι το μωρό σου αναπτύσσεται και δεν υπάρχουν ιατρικές ανησυχίες, δεν χρειάζεται γεύμα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το μωρό σου έχει δημιουργήσει μια συνήθεια να γευματίζει (θηλασμό/μπιμπερό) για να κοιμηθεί. Υπάρχουν δύο τρόποι αντιμετώπισης αυτού του κοινού ζητήματος. Ο ένας περιλαμβάνει την διακοπή των βραδινών γευμάτων. Κάνοντας αυτό, θα μάθει πώς να ξανακοιμηθεί και να γίνει ανεξάρτητο στον ύπνο. Μια άλλη επιλογή σου επιτρέπει να διατηρήσεις τα βραδινά γεύματα, αλλά αυτό θα απαιτούσε ένα πρόγραμμα και μια ρουτίνα γευμάτων που εξακολουθεί να επιτρέπει στην παροχή ποιοτικού ύπνου.

Δεν μπορεί να κοιμηθεί το μωρό μου γιατί είναι στην περίοδο οδοντοφυΐας

Ως σύμβουλος ύπνου το ακούω συχνά. Αλλά η αλήθεια είναι μια. Τα δόντια δεν επηρεάζουν τον ύπνο του παιδιού σου. Δεν λέω ότι δεν υπάρχει πόνος/ενόχληση που σχετίζεται με την οδοντοφυΐα, μπορεί να υπάρχει και κάθε παιδί είναι διαφορετικό. Ωστόσο, μην πετάξεις όλους τους κανόνες ύπνου έξω από το παράθυρο και καταφύγεις σε μη αποτελεσματικές αντιδράσεις ώστε να βοηθήσεις το παιδί σου να κοιμηθεί. Εάν σε απασχολεί το θέμα του ύπνου για μεγάλο χρονικό διάστημα οι πιθανότητες δεν είναι οδοντοφυΐα. Σε αυτήν την περίπτωση, ίσως είναι καιρός να εξετάσεις προσεκτικά τις συνήθειες και το πρόγραμμα ύπνου του παιδιού σου.

Διάβασε επίσης: Τι ακούει το μωρό στην κοιλιά σου;

Διάβασε επίσης: «Έχω διαγνωστεί με ηπατίτιδα C. Μπορώ να μείνω έγκυος και να γεννήσω ένα υγιές μωρό;»

The Mamagers Update

Κανόνες για την αποτελεσματική οριοθέτηση της συμπεριφοράς των παιδιών

Οι έγκυες που προσβάλλονται από Covid-19 είναι πιθανότερο να γεννήσουν πρόωρα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i