Σε λίγες μέρες ανοίγουν τα σχολεία. Ως φανατική με την οργάνωση και έχοντας στο «ενεργητικό» μου ως μαμά πολλούς αγιασμούς και πρώτη-ημέρα-σχολείου θα σου πω τα δικά μου «μυστικά» για την προετοιμασία για τη νέα σχολική χρονιά.
Ανοίγουν τα σχολεία - Τα 3 βήματα πριν τον αγιασμό
#1 Βήμα: Αυτά που φεύγουν
Χαρτιά, χαρτάκια, μισογραμμένα τετράδια, μολύβια που δεν ξύνονται πια, στιλό που δεν γράφουν, γεμάτα μπλοκ ζωγραφικής και βέβαια τα βιβλία της προηγούμενης τάξης δεν έχουν πια θέση στο γραφείο του παιδιού!
Ξεχώρισε ό,τι θέλεις να κρατήσεις για αναμνηστικό και βάλε το σε ένα κουτί για αποθήκευση και στη συνέχεια άδειασε το γραφείο από οτιδήποτε άχρηστο, χρησιμοποιημένο-μέχρι-εκεί-που-δεν-παίρνει-άλλο. Γιατί είναι τόσο σημαντικό; Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν πως ένας ταχτοποιημένος χώρος εργασίας, βλ. γραφείο, συμβάλει στη συγκέντρωση και τη δημιουργικότητα.
The Mamagers Upadate:
«Το παιδί μου δεν πέρασε σε καμία σχολή»
Τα 3 χαρακτηριστικά του ιδανικού πατέρα κατά την άποψη των μαμάδων
4 tips για ένα συναρπαστικό ραντεβού με το παιδί σας
Τι θα κάνεις τα περσινά σχολικά βιβλία; Προσωπικά δεν τα πετούσα, εκτός κι αν ήταν σε πολύ κακή κατάσταση ή με λυμμένες τις ασκήσεις, οπότε δεν θα είχε νόημα να τα πάρει στα χέρια του κάποιο άλλο παιδί. Ρώτησε στο σχολείο να σου πουν μήπως θέλουν κάποια πίσω ή επικοινώνησε με το Δήμο ή την βιβλιοθήκη της περιοχής σου, γιατί μπορεί να θέλουν κάποια σχολικά βιβλία.
«Ξέρεις πόσος καιρός χωρίζει το «μαμά, κούνιες» από το «μαμά, θα πάω στη Γαλλία»; ΣΤΙΓΜΕΣ.»
Γιατί τα παιδιά μας βαριούνται στο σχολείο, δεν έχουν υπομονή και απογοητεύονται εύκολα;
#2 Βήμα: Αυτά που μένουν
Κάποια βιβλία της περασμένης χρονιάς μπορεί να αποδειχτούν χρήσιμα και την επόμενη. Για παράδειγμα, πάντα κρατούσα στη βιβλιοθήκη των παιδιών μου την «περσινή» γραμματική και το βιβλίο των μαθηματικών, που ανά πάσα στιγμή μπορεί να φανούν χρήσιμα.
ΠΑΡΟΛΑ ΑΥΤΑ, με μαθηματική ακρίβεια, τη μέρα που θα βάλεις ένα βιβλίο στην ανακύκλωση, το παιδί θα γυρίσει από το σχολείο και θα το ψάξει γιατί τους ζήτησε η δασκάλα να ξαναδούν κάποια άσκηση ή να διαβάσουν μια θεωρία! Ευτυχώς, τα σχολικά βιβλία όλων των βαθμίδων υπάρχουν ηλεκτρονικά οπότε έχεις εύκολη λύση!
Τι άλλο μένει: Η περσινή τσάντα, η κασετίνα και η γραφική ύλη. Προσωπικά, είχαμε με τα παιδιά μου «συμφωνία» πως αλλάζουμε τσάντα κάθε δύο χρονιές ή όταν διαλυόταν η τσάντα τους. Όσο για τη γραφική ύλη, με ένα καλό ξεκαθάρισμα και ξύσιμο από τη μαμά, τα μολύβια και οι ξυλομπογιές ήταν σαν καινούργια!
#3 Βήμα: Αυτά που έρχονται
Θα είναι πολλά - και ακριβά! Έχοντας περάσει ως μαμά όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, επιβεβαιώνω ότι κάθε χρονιά, ειδικά στο νηπιαγωγείο και το δημοτικό, έχει υψηλό... budget εκκίνησης.
Αυτό που θα σου έλεγα είναι να περιμένεις πρώτα τη λίστα από το σχολείο προτού πάτε με το παιδί για να αγοράστε σχολικά. Κάθε δασκάλα/δάσκαλος έχει δική του μέθοδο. Αυτό σημαίνει πως ενώ μπορεί στην προηγούμενη τάξη να είχε ζητήσει η δασκάλα χρωματιστά τετράδια (π.χ. κόκκινο για την ορθογραφία, κίτρινο για τη γλώσσα και γαλάζιο για την αριθμητική), ένας άλλος δάσκαλος μπορεί να θέλει τα κλασικά μπλε τετράδια.
ΕΠΙΣΗΣ, άνοιξε την τσάντα, την κασετίνα και τα συρτάρια του γραφείου και μπορεί να ανακαλύψεις πως το μικρό σου έχει ΗΔΗ ξυλομπογιές και ξύστρες και γόμες και χάρακες που υπάρχουν στη λίστα των αγορών.
Και πριν πάτε στο βιβλιοπωλείο, ξεφύλλισε τα περσινά του τετράδια. Μερικά μπορεί να έχουν γραμμένες μόλις 2-3 σελίδες, οπότε μπορείς να τις κόψεις και με μια καινούργια ετικέτα να ξαναχρησιμοποιηθεί το τετράδιο στην καινούργια τάξη. Ή να το έχει το παιδί στο σπίτι για πρόχειρο.
Πότε ανοίγουν τα σχολεία φέτος;
Την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι για τη νέα σχολική χρονιά! Ραντεβού στα θρανία!
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr