Από τον Μιχάλη Κυριακίδη, MD, MSc, γυναικολόγο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στη Μονάδα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Embryolab (Embryolab.eu).
Οι τελευταίες δεκαετίες μαρτυρούν την αλλαγή των προτεραιοτήτων και στόχων ανδρών και γυναικών. Τα ζευγάρια επιλέγουν εσκεμμένα πλέον να καθυστερήσουν την έναρξη της οικογένειας. Από την άλλη, η ανεύρεση του κατάλληλου συντρόφου μέσα στην ταχύτατη καθημερινότητα έχει δυσκολέψει σημαντικά. Δυστυχώς όμως, η γονιμότητα δεν είναι αμετάβλητη και οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες στο χρόνο.
Σε ποια ηλικία μειώνεται η γονιμότητα;
Είναι πλέον γνωστό ότι ο αριθμός των ωαρίων με τα οποία γεννιέται μια γυναίκα είναι συγκεκριμένος και δυστυχώς δεν αναπληρώνεται. Αντίθετα, ο αριθμός αυτός μειώνεται σταδιακά και με φυσικό τρόπο με την πάροδο των χρόνων. Η γονιμότητα της γυναίκας και η δυνατότητα φυσικής σύλληψης μειώνεται αρχικά σταδιακά, αλλά η πτώση αυτή αρχίζει να γίνεται πιο σημαντική περίπου μετά την ηλικία των 32 χρόνων.
3 συμπτώματα εγκυμοσύνης που ίσως δεν γνώριζες
Πλέον πιστεύουμε ότι μετά την ηλικία των 38 χρόνων η πτώση γίνεται δραματική και αντικατοπτρίζει τόσο τη μείωση του αριθμού των ωαρίων όσο και την επιβάρυνση της ποιότητάς τους. Πράγματι, φαίνεται ότι ανάλογα με την ηλικία αυξάνεται και η πιθανότητα αποβολής μιας εγκυμοσύνης λόγω χρωμοσωμικού ή γενετικού προβλήματος του εμβρύου. Είναι λοιπόν προφανές ότι η ηλικία, τελικά, μετράει.
Η κατάψυξη ωαρίων
Υπάρχει ένα χρονικό διάστημα που χωρίζει τη φυσική ηλικία εμμηνόπαυσης από την ηλικία στην οποία η γυναίκα χάνει την ικανότητα για φυσική σύλληψη. Παρά το γεγονός ότι η περίοδος αυτή είναι συγκεκριμένη για κάθε γυναίκα, δυστυχώς η επιστήμη δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να την υπολογίσει στην κλινική πράξη. Αυτό έχει φέρει τις γυναίκες μπροστά σε μια πολύ δύσκολη πρόκληση: Γνωρίζουν ότι θα αντιμετωπίσουν μια αναπόφευκτη μείωση της γονιμότητάς τους, αλλά δε γνωρίζουν τον απαραίτητο χρόνο για να παρέμβουν. Η αναπαραγωγική ιατρική έχει δημιουργήσει διεξόδους και λύσεις για το μεγάλο αυτό πρόβλημα. Με τη σύγχρονη μέθοδο της υαλοποίησης, η κρυοσυντήρηση ωαρίων είναι πλέον εξαιρετικά αποτελεσματική και η θεραπεία αρκετά φιλική προς τη γυναίκα. Επιπρόσθετα, αρχίζει να διαφαίνεται ότι τα τελικά αποτελέσματα της συντήρησης ωαρίων είναι εξίσου αποτελεσματικά όσο και η εξωσωματική γονιμοποίηση. Δυστυχώς, αρκετές γυναίκες παρουσιάζονται στον ειδικό γυναικολόγο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής σε αυξημένη αναπαραγωγική ηλικία, γεγονός που καθιστά την όλη διαδικασία πιο δύσκολη. Γι’ αυτόν το λόγο η επικρατούσα σύσταση πλέον είναι η κατάψυξη ωαρίων να γίνεται πριν την ηλικία των 35, όταν η ποιότητα και ο αριθμός των ωαρίων είναι σε καλά επίπεδα.
Διάβασε επίσης: Η αντιμετώπιση της υπογονιμότητας απαιτεί εξατομικευμένη προσέγγιση
Διάβασε επίσης: Ανδρική υπογονιμότητα: Σπερμοδιάγραμμα και οι άλλες απαραίτητες εξετάσεις
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr