Μεταβιοτικά: Που θα βρεις τα νέα προβιοτικά;

Όπως τα προβιοτικά, έτσι και τα μεταβιοτικά παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία του εντέρου σου.

τροφές με μεταβιοτικά

Κάνουν καλό στην υγεία του εντέρου μας. Τα μεταβιοτικά είναι το next big thing στη διατροφή μας.

Τι είναι τα μεταβιοτικά;

Τα μεταβιοτικά είναι βιοδραστικές ενώσεις που παράγονται κατά τη διαδικασία ζύμωσης των προβιοτικών βακτηρίων στο έντερο. Όταν τα προβιοτικά τρέφονται με ορισμένους τύπους μορίων ινών προκειμένου να ευδοκιμήσουν, αφήνουν πίσω τους "απόβλητα" που ονομάζονται μεταβιοτικά. Επομένως, το μικροβίωμά μας απελευθερώνει με φυσικό τρόπο μεταβιοτικά, τα οποία με τη σειρά τους συμβάλλουν στη ρύθμιση της σύνθεσης του μικροβιώματος.

Ποια είναι τα οφέλη των μεταβιοτικών;

Όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι τα μεταβιοτικά παίζουν ουσιαστικό ρόλο στην υγεία του εντέρου. Οι περισσότερες από τις ανοσορυθμιστικές δραστηριότητες των βακτηρίων σχετίζονται με τους μεταβολίτες τους. Τα οφέλη που σχετίζονται με τα μεταβιοτικά περιλαμβάνουν τη βοήθεια στις θεραπείες για:

  • Φλεγμονώδεις καταστάσεις, όπως ευερέθιστο έντερο ή σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου 
  • Παρενέργειες λόγω παχυσαρκίας
  • Αλλεργικές αντιδράσεις, όπως δερματίτιδα ή επιπεφυκίτιδα
  • Προβλήματα που σχετίζονται με το έντερο, όπως το σύνδρομο διαρροής του εντέρου, η δυσβίωση ή η υπερανάπτυξη βακτηρίων του λεπτού εντέρου (SIBO)
  • Πόνος στις αρθρώσεις λόγω φλεγμονής
  • Διαβήτης και προδιαβήτης
  • Προβλήματα στα μάτια, όπως η αλλεργική επιπεφυκίτιδα
  • Παρενέργειες λόγω έκθεσης σε περιβαλλοντικούς ερεθισμούς
  • Δερματικά προβλήματα, όπως ακμή ή έκζεμα

Δυσανεξία στη λακτόζη: Οφείλεται τελικά σε γονίδιο ή όχι;

Τα μεταβιοτικά φαίνεται ότι βοηθούν στη ρύθμιση του μικροβιόκοσμου μέσω αντιπαθογόνων δραστηριοτήτων και υποστηρίζοντας την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων. Φαίνεται επίσης να βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να προσαρμόζεται στις αλλαγές των βακτηρίων του εντέρου, έχοντας ρυθμιστικές επιδράσεις.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι σε σύγκριση με τη λήψη προβιοτικών, η χρήση μεταβιοτικών μπορεί να έχει ορισμένα πλεονεκτήματα: Δεν περιέχουν επιβλαβή βακτηριακά συστατικά, θεωρούνται πολύ ασφαλή, δεν απαιτούν την ανάγκη ανάπτυξης ή αποικισμού βακτηρίων στον ξενιστή (το άτομο που λαμβάνει το προϊόν), μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε χαμηλότερες συγκεντρώσεις και να περιέχουν υψηλότερες ποσότητες δραστικών συστατικών. Ποιες όμως είναι οι πηγές που μπορεί κάποιος να λάβει τα μεταβιοτικά;

9 πηγές μεταβιοτικών

Τα μεταβιοτικά μπορεί να είναι ένζυμα, πεπτίδια, πολυσακχαρίτες, λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου, βιταμίνες, οργανικά οξέα κ.λπ. 

Ορισμένες τροφές πιστεύεται ότι ενθαρρύνουν την παραγωγή χρήσιμων υποπροϊόντων στο έντερο, όπως τα τρόφιμα που περιέχουν πρεβιοτικές ίνες όπως η βρώμη, ο λιναρόσπορος και το σκόρδο, το τυρί κότατζ, τα τουρσιά που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το kimchi και το γιαούρτι.

Ωστόσο τα μεταβιοτικά δεν είναι τόσο ευρέως διαθέσιμα όσο τα πρεβιοτικά και τα προβιοτικά γι' αυτό μπορείς να τα αγοράσεις από επιλεγμένα καταστήματα υγιεινής διατροφής και διαδικτυακά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αντί να χαρακτηρίζονται ως "μεταβιοτικά", μπορεί να έχουν άλλη ονομασία όπως βουτυρικό νάτριο, βουτυρικό ασβέστιο ή ζύμωση ξηρής μαγιάς.

Επειδή τα μεταβιοτικά παράγονται από ζύμωση από υγιή βακτήρια στο έντερό σου, μπορείς να αυξήσεις την παραγωγή μεταβιοτικών τρώγοντας τρόφιμα πλούσια σε πρεβιοτικά και προβιοτικά. Αυξάνοντας την πρόσληψη πρεβιοτικών και προβιοτικών τροφών θα δημιουργήσεις περισσότερα μεταβιοτικά.

Ορισμένες από τις καλύτερες πηγές μεταβιοτικών είναι:

  1. Σπιρουλίνα και χλωρέλλα  
  2. Μυκήλιο μανιταριών
  3. Στέμφυλα σταφυλιών  
  4. Ζυμωμένη αλόη  
  5. Shilajit 
  6. Μηλόξυδο και ξύδι καρύδας
  7. Χουμικά και φουλβικά οξέα
  8. Βακτηριακή πρωτεάση 
  9. Ένζυμα σακχαρομύκητα 

1. Σπιρουλίνα και χλωρέλλα

Τύποι φυκιών που βοηθούν στην αποτοξίνωση του οργανισμού, στη μείωση της φλεγμονής, στην τροφοδοσία ωφέλιμων βακτηρίων και ενδεχομένως στην αύξηση της εκκριτικής ανοσοσφαιρίνης Α, η οποία βελτιώνει την υγεία του εντέρου.

2. Μυκήλιο μανιταριών

Το μυκήλιο είναι το φυτικό μέρος ενός μύκητα. Επίσης περιέχει πολλά ένζυμα, αντιμικροβιακούς παράγοντες, αντιικές ενώσεις, εκτός από την υποστήριξη της βακτηριακής ανάπτυξης στο μικροβίωμα.

3. Στέμφυλα σταφυλιών

Οι σπόροι, οι μίσχοι και ο φλοιός των σταφυλιών, θεωρούνται απόβλητα, με αποτέλεσμα περίπου το ένα τέταρτο του κάθε σταφυλιού να καταλήγει σε χώρους υγειονομικής ταφής. Αυτά παρέχουν ενέργεια για τα προβιοτικά, τα οποία με τη σειρά τους ενισχύουν τα μεταβιοτικά.

4. Ζυμωμένη αλόη

Βοηθά στην αποτοξίνωση, στην υποστήριξη του πεπτικού συστήματος και στην παραγωγή β-γλυκανών που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

5. Shilajit

Ένα αρχαίο βότανο με αντιφλεγμονώδεις ενώσεις, αντιιική δράση και υψηλή περιεκτικότητα σε φουλβικό οξύ.

6. Μηλόξυδο και ξύδι καρύδας

Σε προμηθεύουν με βιταμίνες, μέταλλα, και αμινοξέα τα οποία βελτιώνουν την υγεία σου.

7. Χουμικά και φουλβικά οξέα

Τα χουμικά και φουλβικά οξέα είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για την ενίσχυση της γονιμότητας του εδάφους, ενώ παράλληλα είναι βασική πηγή ενέργειας για τους ωφέλιμους μικροοργανισμούς που ζουν σε αυτό και οι οποίοι συμμετέχουν στις λειτουργίες βελτίωσής του.

8. Βακτηριακή πρωτεάση

Μια συλλογή ενζύμων που υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθά στη μείωση των παθογόνων μικροοργανισμών, βοηθά τον οργανισμό να αντιμετωπίσει το στρες και βελτιώνει την υγεία του εντέρου.

9.  Ένζυμα σακχαρομύκητα

Υποστηρίζουν την υγιή πέψη, πολλές μεταβολικές διεργασίες και τη διάσπαση των λιπών, των υδατανθράκων και των πρωτεϊνών.

4 σπιτικές θεραπείες για τις μυκητιάσεις

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i