Μια συνταγή από τον Coolartisan.gr
Συνταγή για πασχαλινό τσουρέκι
Υλικά
- 1.400 γρ. αλεύρι δυνατό για τσουρέκι, κοσκινισμένο
- 1 φλ. τσαγιού φρέσκο γάλα
- 1½ φλ. τσαγιού βούτυρο γάλακτος
- 2½ φακελάκια ξερή μαγιά
- 1 φλ. τσαγιού χυμό φρέσκου πορτοκαλιού
- 2½ φλ. τσαγιού ζάχαρη
- 6 αυγά
- 1 κ.γλ μαχλέπι σε σκόνη
- 1 κ.γλ κακουλέ σε σκόνη
- ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- 50 γρ. αμύγδαλο φιλέ για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
- Σε μια κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, λιώνουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας.
- Βγάζουμε την κατσαρόλα από το μάτι της κουζίνας.
- Προσθέτουμε το χυμό και τα αυγά και χτυπάμε το μείγμα με αυγοδάρτη. Η θερμοκρασία του μείγματος δεν πρέπει να ξεπερνά τους 35°C.
- Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, τη μαγιά, το μαχλέπι, το κακουλέ και το ξύσμα.
- Προσθέτουμε τα υγρά υλικά και με το γάντζο δουλεύουμε τη ζύμη, να αναμειχτεί καλά, περίπου 8΄-10΄. Εάν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο αλεύρι. H ζύμη πρέπει να μην κολλάει στα χέρια και πρέπει να είναι αφράτη και βουτυράτη.
- Τη μαζεύουμε σε μπάλα, τη βάζουμε σε λεκάνη, τη σκεπάζουμε καλά και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο από 1 ώρα έως 2 ώρες, ανάλογα με τη θερμοκρασία του χώρου. Για να δούμε ότι η ζύμη έχει φουσκώσει σωστά, την πατάμε με το δάχτυλό μας και το βαθούλωμα πρέπει να παραμένει.
- Αφού φουσκώσει η ζύμη, τη βγάζουμε στον πάγκο και τη ζυμώνουμε ελαφρά, να ξεφουσκώσει.
- Την χωρίζουμε σε τρία κομμάτια. Κάθε κομμάτι ζύμης το χωρίζουμε σε τρία μέρη. Πλάθουμε τρία μπαστουνάκια και τα πλέκουμε σε κοτσίδα. Κρύβουμε την ένωση κάτω από το τσουρέκι.
- Mε τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε και τα άλλα δύο τσουρέκια.
- Τα βάζουμε σε βουτυρωμένες λαμαρίνες ή στρωμένες με λαδόκολλα. Τα σκεπάζουμε καλά με νωπές πετσέτες, να μην ξεραθούν.
- Αφήνουμε αρκετή απόσταση μεταξύ τους γιατί φουσκώνουν.
- Τα αφήνουμε να διπλασιαστούν σε όγκο.
- Χτυπάμε αυγό, λίγο νερό και ζάχαρη, μόλις φουσκώσουν τα αλείφουμε με το μείγμα Επειδή με το άλειμμα συρρικνώνονται ελαφρά, τα αφήνουμε 10΄-15΄ να φουσκώσει ξανά η επιφάνειά τους.
- Πασπαλίζουμε το αμύγδαλο.
- Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C, στον αέρα, και τα ψήνουμε για 45΄ μέχρι να ροδίσουν.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr