Έψαχνα συνταγές για να αξιοποιήσω το φαγόπυρο που είχα στο ντουλάπι. Η συγκεκριμένη έχει εξαιρετικά αρώματα από τους ξηρούς καρπούς, το αλεύρι και τη σάλτσα. Η σάλτσα romesco είναι καταλανικής καταγωγής, γλυκιά και ελαφρώς πικάντικη, αλλά μπορείς να την αντικαταστήσεις με σάλτσα ντομάτας
Δες επίσης: Πώς θα φτιάξεις ψωμί από κινόα (και ένα τέλειο spread με αβοκάντο!)
Για 12 κρέπες
Συνολικός χρόνος: 2 ώρες και 25 λεπτά
Κρέπες από φαγόπυρο με σοταρισμένα λαχανικά και σάλτσα romesco - Υλικά:
- 3/4 φλ. αλεύρι φαγόπυρου
- 2 μεγάλα αβγά
- 1 φλ. πλήρες γάλα (μπορεί να χρειαστείς λίγο παραπάνω)
- 1½ κ.γ. θαλασσινό αλάτι συν επιπλέον για το τέλος
- 7 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κόκκινη πιπεριά τουρσί
- 1/4 φλ. φουντούκια, ψημένα και χοντροκομμένα
- 1/4 φλ. αμύγδαλα, ψημένα και χοντροκομμένα
- 1 σκελίδα σκόρδο ξεφλουδισμένη
- 1 κ.σ. ξίδι από λικέρ
- 1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
- 1 κ.γ. ανάλατο βούτυρο
- 1 μάτσο πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Εκτέλεση:
- Βάλε το αλεύρι, τα αβγά, το γάλα, 1/2 κ.γ. αλάτι και 1 κ.σ. ελαιόλαδο σε ένα μπλέντερ και πολτοποίησέ τα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Σκέπασε το μείγμα και άφησέ το στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες και έως 5 ημέρες.
- Φτιάξε τη σάλτσα romesco: Χτύπησε την πιπεριά, τα φουντούκια, τα αμύγδαλα και το σκόρδο στο μπλέντερ μέχρι να ενωθούν, αλλά όχι να γίνουν πουρές. Πρόσθεσε 5 κ.σ. ελαιόλαδο, ξίδι, πάπρικα και την υπόλοιπη 1 κ.γ. αλάτι και χτύπησε μέχρι να ενσωματωθούν.
- Ανακάτεψε το μείγμα και πρόσθεσε λίγο ακόμα γάλα, αν χρειάζεται, μέχρι να έχει πυκνότητα παχιάς κρέμας γάλακτος.
- Ζέστανε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Βάλε το βούτυρο και στριφογύρισέ το να πάει παντού. Πρόσθεσε 3 κ.σ. από το μείγμα και γείρε το τηγάνι για να απλωθεί ομοιόμορφα. Ψήσ’ το μέχρι να πάρει ελαφρύ καστανό χρώμα το κάτω μέρος, περίπου για 1 λεπτό. Γύρισέ το και ψήσε για άλλα 30 δευτερόλεπτα. Μετάφερε σε πιάτο και επανάλαβε με το υπόλοιπο μείγμα.
- Ζέστανε στο τηγάνι την τελευταία κουταλιά ελαιόλαδο. Πρόσθεσε τα λαχανικά, ανακάτεψέ τα για να «μαραθούν», περίπου για 3 λεπτά και αλάτισέ τα.
- Γέμισε κάθε κρέπα με τα λαχανικά, περίχυσε με τη σάλτσα και σέρβιρε.
Δες επίσης: Κράκερ βρώμης με αλεύρι φαγόπυρου, ρίγανη και λιαστή ντομάτα από τη Δρ Μαρία Ψωμά
Διατροφική αξία ανά κρέπα: 166 θερμίδες, 13 γρ. λιπαρά (2,1 γρ. κορεσμένα), 10 γρ. υδατάνθρακες, 5 γρ. πρωτεΐνη, 2 γρ. φυτικές ίνες, 311 mg νάτριο
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr