Από τον food blogger Γαβριήλ Νικολαΐδη (coolartisan.gr)
Τα λαζάνια μπορούν να είναι και vegan και ευκολάκια στην προετοιμασία τους! Στη συνταγή που ακολουθεί, τα φύλλα του αγαπημένου ζυμαρικού εναλλάσσονται με στρώσεις από μια ευκολότατη και πεντανόστιμη κρέμα κολοκύθας και σοταρισμένα μανιτάρια.
Διάβασε επίσης: Συνταγή για μακαρόνια με κεφτεδάκια vegan και μη γαλακτοκομικό «τυρί»
Vegan λαζάνια με κρέμα κολοκύθας και μανιτάρια
Υλικά
- 15 φύλλα λαζάνια
Για τα μανιτάρια
- 500 γρ. μανιτάρια
- ½ κρεμμύδι κομμένο σε κύβους
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 20 ml ελαιόλαδο
- ½ ποτήρι κρασί
- ½ κ.γ. πάπρικα
- ½ κ.γ. φρέσκο θυμάρι (μόνο τα φύλλα)
- Αλάτι
- Πιπέρι
Για την κρέμα κολοκύθας
- 700 γρ. κολοκύθα καθαρισμένη
- ½ κρεμμύδι
- 1 πράσο
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 200 ml ζωμό λαχανικών
- 20 ml ελαιόλαδο
- ½ κ.γ. πάπρικα
- Αλάτι
- Πιπέρι
Εκτέλεση
Για τα μανιτάρια
- Κόβουμε το κρεμμύδι σε κύβους.
- Βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει σε ένα φαρδύ αντικολλητικό τηγάνι.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο και σοτάρουμε.
- Μαγειρεύουμε μέχρι το κρεμμύδι να γίνει διάφανο.
- Σβήνουμε με το κρασί.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε τα μανιτάρια και τα υπόλοιπα υλικά.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε μέχρι τα μανιτάρια να χάσουν τα υγρά τους.
Για την κρέμα κολοκύθας
- Κόβουμε την κολοκύθα σε κύβους και τους βράζουμε ή -αν έχουμε ατμομάγειρα- τους μαγειρεύουμε στον ατμό.
- Κόβουμε το κρεμμύδι σε κύβους και το πράσο σε λεπτές φέτες.
- Σε ένα φαρδύ, αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πράσο με το σκόρδο.
- Προσθέτουμε την πάπρικα, το αλάτι και το πιπέρι.
- Στη συνέχεια, προσθέτουμε τη μαγειρεμένη κολοκύθα και το ζωμό.
- Χρησιμοποιώντας ένα ραβδομπλέντερ ομογενοποιούμε τα υλικά.
- Σιγοβράζουμε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να δέσει η κρέμα σαν σφιχτή μπεσαμέλ.
Για το στήσιμο του ταψιού
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
- Παίρνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος και το λαδώνουμε με λίγο ελαιόλαδο.
- Βάζουμε στη βάση όσα φύλλα λαζάνια πάρει, σπάμε ένα φύλλο και καλύπτουμε τα τυχόν κενά.
- Βάζουμε από πάνω τη μισή κρέμα κολοκύθας και στη συνέχεια καλύπτουμε με φύλλα λαζάνια.
- Συνεχίζουμε βάζοντας όλα τα μανιτάρια από πάνω και βάζοντας ακόμα μια στρώση λαζάνια.
- Τέλος, βάζουμε την υπόλοιπη κρέμα κολοκύθας.
- Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 30 λεπτά στους 180°C.
- Έπειτα αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά.
Διάβασε επίσης: Συνταγή για σπαγγέτι μπολονέζ vegan με καρύδια
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr