Συνεργάστηκε η Κλειώ Δημητριάδου, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Χαροκοπείου, Msc στη συμβουλευτική ψυχολογία, Life Coaching Καποδιστριακό πανεπιστήμιο, www.coachmydiet.wordpress.com
Ημικρανίες, κρυολογήματα, μυϊκά άλγη, αυχενικό και διάφοροι άλλοι πόνοι μας ταλαιπωρούν και συχνά καταστρέφουν την καθημερινότητά μας. Πώς θα αντιμετωπίσεις τους πόνους σου; Ανακάλυψε εδώ τα φυσικά αναλγητικά αποτελέσματα που θα σου προσφέρουν 10 τροφές και δοκίμασέ τες προτού καταφύγεις στα παυσίπονα.
Πώς θα αντιμετωπίσεις τους πόνους σου; 10 τροφές που είναι φυσικά αναλγητικά
Τζίντζερ
- Κάνει καλό σε: μυϊκούς πόνους και πόνους στις αρθρώσεις
- Δοσολογία: 1/4 κ.γ. καθημερινά.
Αν έχεις συνδέσει το τζίντζερ με την ανακούφιση από τις στομαχικές διαταραχές και τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος, απλά το υποτιμάς! Στην πραγματικότητα, είναι πλούσιο σε στοιχεία που καταπολεμούν τη φλεγμονή, τα οποία μπορούν να μειώσουν τους πόνους της οστεοαρθρίτιδας και να καταπραΰνουν τους μυϊκούς πόνους. Σε πρόσφατη μελέτη στην ηλεκτρονική επιθεώρηση pubmed.gov αναφέρεται ότι οι άνθρωποι που πήραν κάψουλες τζίντζερ καθημερινά για 11 ημέρες ανέφεραν κατά 25% λιγότερους μυϊκούς πόνους όταν εκτελούσαν ασκήσεις σχεδιασμένες να τεντώνουν τους μυς (σε σύγκριση με την ομάδα που λάμβανε κάψουλες placebo). Το τζίντζερ μπορεί, επίσης, να βοηθήσει στην καταπράυνση του πόνου και των συμπτωμάτων σε άλλους τύπους αρθρίτιδας, όπως της ψωριασικής αρθρίτιδας. Ένας απλός τρόπος για να το καταναλώνεις είναι να ετοιμάσεις ένα ρόφημα τζίντζερ αφήνοντας λεπτές φέτες από αποφλοιωμένη ρίζα τζίντζερ σε βρασμένο νερό για 15 λεπτά. Ακόμα, μπορείς να φτιάξεις λεμονάδα ρίχνοντας σε ένα ποτήρι παγωμένο νερό τριμμένο τζίντζερ, χυμό λεμονιού και λιωμένο μέλι.
Λιπαρά ψάρια
- Κάνουν καλό σε: φλεγμονές των αρθρώσεων και στομαχικά προβλήματα
- Δοσολογία: Δύο με τρεις φορές την εβδομάδα.
Ο σολομός, η ρέγγα και η σαρδέλα είναι ψάρια πλούσια σε Ω3 λιπαρά, που μειώνουν τις φλεγμονές και καταπραΰνουν τους πόνους, ιδίως σε αυχένα και ωμοπλάτη. Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι τα Ω3 λιπαρά μπορεί να βοηθήσουν στην εξουδετέρωση των πόνων γενικά, αλλά και των πόνων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Μια άλλη ιδιότητά τους είναι ότι μπορούν να κατευνάσουν τις στομαχικές ενοχλήσεις (ειδικά όταν προέρχονται από άγχος), σύμφωνα με σκανδιναβική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Nutrition.
Καφές
- Κάνει καλό σε: πονοκεφάλους και ημικρανίες
- Δοσολογία: 1-2 φλιτζάνια την ημέρα.
Έχει αποδειχτεί πλέον επιστημονικά ότι 2 φλιτζάνια καφέ την ημέρα προσφέρουν ανακούφιση από πονοκεφάλους, συμπεριλαμβανομένων των ημικρανιών. Εάν, όμως, δε θέλεις να καταναλώνεις καθημερινά καφέ ή είσαι σε φάση που θέλεις να τον κόψεις, καλό είναι να ξέρεις ότι και σε αυτή την περίπτωση, τον πρώτο καιρό τουλάχιστον, θα υποφέρεις από πονοκεφάλους εξαιτίας της έλλειψης της καφεΐνης από τον οργανισμό σου.
Κεράσι
- Κάνει καλό σε: αρθρίτιδες, μυϊκούς πόνους.
- Δοσολογία: 45 ημερησίως.
Οι ανθοκυανίνες που περιέχει το κεράσι –πρόκειται για τα ίδια φυτοθρεπτικά συστατικά που δίνουν στο φρούτο την πλούσια ρουμπινί απόχρωσή του–είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά που λειτουργούν με δύο τρόπους για να μειώσουν τον πόνο. "Αναστέλλουν τη φλεγμονή και μπλοκάρουν τα ένζυμα του πόνου δρώντας με τρόπο όπως η ασπιρίνη, η ναπροξένη και άλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη" εξηγεί ο Muraleedharan Nair, PhD, χημικός φυσικών προϊόντων στο Τμήμα Γεωργικών και Φυσικών Πόρων του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. Μελέτη στο περιοδικό Journal of Nutrition έδειξε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν ένα μπολ με κεράσια για πρωινό μείωσαν τους δείκτες της φλεγμονής κατά περίπου 25%. Άλλοι ερευνητές βρήκαν λιγότερους μυϊκούς πόνους σε δρομείς που έπιναν 1 φλιτζάνι χυμό κερασιού δύο φορές την ημέρα για 7 ημέρες πριν από έναν αγώνα δρόμου μεγάλων αποστάσεων. Τέλος, τα κεράσια μειώνουν το ουρικό οξύ, οπότε είναι μια καλή τροφή για όσους πάσχουν από ουρική αρθρίτιδα.
Χυμός κράνμπερι
- Κάνει καλό σε: έλκη
- Δοσολογία: 1 μικρό ποτήρι καθημερινά.
Τα έλκη είναι το αποτέλεσμα ενός παθογόνου που ονομάζεται ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, το οποίο προσβάλλει το στομάχι ή το λεπτό έντερο. Τα αντιβιοτικά είναι η συνήθης θεραπεία, αλλά μπορείς να προλάβεις την εμφάνισή του πίνοντας χυμό κράνμπερι, καθώς εμποδίζει το βακτήριο του πυλωρού να προσκολληθεί στο εσωτερικό του στομάχου. Σε μελέτη που αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική επιθεώρηση pubmed.gov επισημαίνεται ότι μόλις 1/2 φλιτζάνι την ημέρα για 3 εβδομάδες μπορεί να εξαλείψει σχεδόν το 20% όλων των περιπτώσεων μόλυνσης από Η. Pylori, χωρίς φάρμακα. Πρόσεξε μόνο, γιατί ο χυμός γίνεται φλεγμονώδης όταν περιέχει ζάχαρη, οπότε, πριν το πάρεις, διάβασε καλά τα συστατικά. Εάν είναι πολύ πικρός, πρόσθεσε νερό ή φυσικό γλυκαντικό, όπως στέβια.
Κουρκουμάς
- Κάνει καλό σε: αρθρώσεις, κολίτιδες (φλεγμονές του παχέος εντέρου)
- Δοσολογία: 1 κ.σ. ημερησίως.
Ο κουρκουμάς αποτελεί βασικό καρύκευμα στη μαγειρική, ενώ χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια στην αγιουβερδική ιατρική για να ανακουφίσει από τον πόνο και να επιταχύνει την πέψη. Στους ερευνητές αρέσει και για έναν ακόμα λόγο: για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της πολύτιμης ουσίας που ονομάζεται κουρκουμίνη. Ο κουρκουμάς μπορεί να προστατεύσει το σώμα από την καταστροφή των ιστών και τη φλεγμονή των αρθρώσεων και επίσης να διατηρήσει την καλή λειτουργία των νευρικών κυττάρων. Πασπάλισε κουρκουμά σε σάλτσες σαλάτας, σούπες, μαγειρεμένους σπόρους και λαχανικά. Μπορείς, ακόμα, να πάρεις μια πιο ισχυρή δόση του λαμβάνοντας ένα συμπλήρωμα διατροφής (μόνο βεβαιώσου ότι στην ετικέτα αναγράφεται ότι περιέχει 95% κουρκουμινοειδή), πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σου. Σημείωσε το εξής: Όταν μαγειρεύεις με κουρκουμά, χρησιμοποίησέ τον μαζί με μαύρο πιπέρι, καθώς ένα συστατικό του απελευθερώνει έξτρα κουρκουμίνη.
Γιαούρτι
- Κάνει καλό σε: Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
- Δοσολογία: 1-2 κεσεδάκια την ημέρα.
Για πολλούς ανθρώπους που υποφέρουν από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ο πόνος στο στομάχι είναι δεδομένος. Η βοήθεια, όμως, σε αυτή την περίπτωση μπορεί να έρθει από εκεί που δεν το περιμένεις: από δισεκατομμύρια μικρά καλά βακτήρια. Αρκετά βακτηριακά στελέχη που βρίσκονται στο γιαούρτι, τα γνωστά προβιοτικά (και κυρίως τα B. infantis και L. acidophilus) μειώνουν τον πόνο, τη φλεγμονή και τη φούσκωμα.
Μέντα
- Κάνει καλό σε: σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, πονοκεφάλους
- Δοσολογία: 1 φλιτζάνι ημερησίως.
Μασώντας μέντα, μπορεί να φρεσκάρεις την αναπνοή σου, υπάρχει, όμως, και ένας άλλος λόγος που πρέπει να δοκιμάσεις το βότανο. Η μενθόλη που βρίσκεται στη μέντα βοηθά στην πρόληψη μυϊκών σπασμών, ένας από τους λόγους για τους οποίους το έλαιο μέντας θεραπεύει αποτελεσματικά το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Το λάδι είναι επίσης χρήσιμο για την ανακούφιση από τους πονοκεφάλους. Τρίψε μερικά φυλλαράκια μέντας στον καρπό σου και ανάπνευσε το άρωμά τους. Αμέσως θα νιώσεις καλύτερα. Ο βοτανολόγος James A. Duke, PhD, συγγραφέας του βιβλίου The Green Pharmacy Guide, συνιστά την κατανάλωση ενός φλιτζανιού μέντας καθημερινά για οποιονδήποτε τύπο πόνου. Απλά ρίξε βρασμένο νερό πάνω από τα φύλλα μέντας και άφησέ τα έως ότου το ρόφημα είναι τόσο δυνατό όσο θέλεις (όχι πάνω από 5 λεπτά ωστόσο). Αν, μάλιστα, προσθέσεις στο ρόφημά σου λίγα φύλλα του αρωματικού βοτάνου με την ονομασία "wintergreen" (θα το βρεις στα φαρμακεία ή στα καταστήματα με βότανα), θα "καταφέρεις" μια δυνατή επίθεση στα ένζυμα που προκαλούν τη φλεγμονή και τον πόνο. Θα μπορούσες κάλλιστα να το ονομάσεις "βοτανική" ασπιρίνη, ιδίως αν ρίξεις και μερικές σταγόνες λεμονιού, που θα βοηθήσουν να εξαχθoύν από το μείγμα όσο το δυνατόν περισσότερες χημικές ουσίες που μειώνουν τον πόνο.
Φασόλια σόγιας
- Κάνουν καλό σε: αρθρίτιδα
- Δοσολογία: 1/4 φλιτζάνι ημερησίως.
Σε ό,τι αφορά τις τροφές που μειώνουν τον πόνο, η οστεοαρθρίτιδα αποτελεί πρόκληση. Η φθορά των αρθρώσεων σε αυτή την περίπτωση δεν είναι αναστρέψιμη. Παρ’ όλ’ αυτά, ακόμη υπάρχει ελπίδα για ανακούφιση. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμας έδωσαν στους μισούς συμμετέχοντες σε μελέτη τους 40 γρ. πρωτεΐνη σόγιας (περίπου 1/4 του φλιτζανιού φασόλια) και στους άλλους μισούς πρωτεΐνη με βάση το γάλα για 3 μήνες. Στο τέλος της μελέτης οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο πόνος μειώθηκε σε όσους κατανάλωσαν φασόλια, αλλά όχι σε όσους ήταν στην ομάδα κατανάλωσης πρωτεΐνης γάλακτος. Αρκετές έρευνες έχουν δείξει ότι οι ισοφλαβόνες που περιέχονται στη σόγια μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων φλεγμονής στις γυναίκες, ενώ μπορεί να συμβάλλουν και στη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων της φλεγμονής στα οστά. Ωστόσο, να αποφεύγεις την επεξεργασμένη σόγια, αφού δεν περιέχει τα ίδια οφέλη και συνήθως συνδυάζεται με πρόσθετα και συντηρητικά. Αντί γι’ αυτήν, προσπάθησε να λαμβάνεις περισσότερο γάλα σόγιας και τόφου από τη διατροφή σου.
Καυτερή πιπεριά
- Κάνει καλό σε: αρθρίτιδα
- Δοσολογία: Αν την πάρεις σε σκόνη, 1/2 κ.γ. ημερησίως, διαφορετικά 1-2 πιπεριές.
Ναι, οι ίδιες πιπεριές που σου φέρνουν δάκρυα στα μάτια, όταν ακουμπήσουν τη γλώσσα σου, μπορούν κιόλας να σου πάρουν τον πόνο. Ένα συστατικό στις καυτερές πιπεριές που ονομάζεται καψαϊκίνη κάνει τη διαφορά διεγείροντας τις νευρικές απολήξεις και μπλοκάροντας τη χημική ουσία που μεταφέρει τα μηνύματα του πόνου. Μπορείς να προμηθευτείς κρέμες που περιέχουν καψαϊκίνη στα περισσότερα φαρμακεία, για να ανακουφιστείς από τον πόνο της αρθρίτιδας. Βέβαια, παρόλο που η τοπική ανακούφιση είναι πιο άμεση για την αρθρίτιδα, η κατανάλωση καυτερών πιπεριών έχει επίσης οφέλη στην καταπολέμηση του πόνου. Μπορείς να προσθέσεις ψιλοκομμένες πιπεριές σε σούπες ή να πασπαλίσεις σάλτσα τσίλι στο φαγητό σου. Όσο πιο καυτερές είναι οι πιπεριές τόσο περισσότερη καψαϊκίνη περιέχουν. Πρόσεξε μόνο να πλύνεις καλά τα χέρια σου αμέσως μόλις αφήσεις τις καυτερές πιπεριές.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr