Ντομάτες
Ο λάθος τρόπος: Ωμές, μέσα στη σαλάτα με αλάτι και ξύδι μπαλσάμικο. Ο σωστός τρόπος: Μαγείρεψε τες! Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου Harvard, η θερμότητα και το λάδι θα κάνουν ευκολότερη τη διαδικασία απορρόφησης του λυκοπενίου. Άλλη έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2011 στην American Journal of Lifestyle Medicine υπέδειξε το λυκοπένιο ως συστατικό που προλαμβάνει το εγκεφαλικό, συγκεκριμένα είδη καρκίνου και ασθένειες που σχετίζονται με την καρδιά.
Καρότα
Ο λάθος τρόπος: Τα τρως ωμά, είτε σε χυμό είτε σε σαλάτα. Ο σωστός τρόπος: Έρευνα του πανεπιστημίου Columbia που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention ανακάλυψε πως μαγειρεύοντας τα καρότα, αυξάνεται η βιοδιαθεσιμότητα των καροτενοειδών - τα οποία ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και την υγεία της καρδιάς, μειώνοντας τις πιθανότητες για συγκεκριμένα είδη καρκίνου -, κι έτσι το σώμα σου μπορεί να απορροφήσει αυτά τα θρεπτικά συστατικά.
Τσάι
Ο λάθος τρόπος: Συνδυάζεις το τσάι με γάλα ή προσθέτεις ζάχαρη στο πράσινο τσάι. Ο σωστός τρόπος: Παράλειψε το γάλα. Μία μελέτη που έγινε το 2013 στη European Journal of Clinical Nutrition κατέληξε στο γεγονός πως το γάλα καταστρέφει τα καρδιαγγειακά οφέλη που προσφέρει το τσάι. Όσον αφορά το πράσινο τσάι, ξέχνα τη ζάχαρη! Μπορεί να ακουστεί αλλόκοτο, αλλά αν θες να το γλυκάνεις λίγο μπορείς να προσθέσεις χυμό πορτοκαλιού. Σύμφωνα με έρευνα στο πανεπιστήμιο Purdue, η βιταμίνη C που περιέχει ο χυμός θα κάνει τα θρεπτικά συστατικά του πράσινου τσαγιού να απορροφηθούν πιο εύκολα.
Σκόρδο
Ο λάθος τρόπος: Σωταρισμένο ή πασπαλισμένο σε γεύματα. Ο σωστός τρόπος: Πρώτα το συνθλίβεις κι έπειτα το αφήνεις να «κάτσει» για 10'. Γιατί; Σύμφωνα με έρευνα της Journal of Agricultural and Food Chemistry ο χρόνος αυτός επιτρέπει την απελευθέρωση της Αλλισίνης – ένζυμο που βοηθά στη βελτίωση της ροής του αίματος.
Το dressing της σαλάτας
Ο λάθος τρόπος: Στην προσπάθεια σου να μειώσεις τις θερμίδες, επιλέγεις κάποιο dressing με χαμηλά λιπαρά. Ο σωστός τρόπος: Προτίμησε ένα κανονικό dressing, το οποίο σύμφωνα με αυστριακή έρευνα που διεξήχθη το 2013 θα σε κρατήσει χορτασμένη για περισσότερη ώρα.
Πατάτες
Ο λάθος τρόπος: Επιλέγεις λευκές πατάτες τις οποίες είτε ψήνεις, είτε τηγανίζεις. Ο σωστός τρόπος: Προτίμησε... μοβ πατάτες! Σύμφωνα με μία έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2012 στο Journal of Agricultural and Food Chemistry, οι μοβ πατάτες μειώνουν την πίεση του αίματος και μειώνουν την πιθανότητα καρκίνου. Πάντως, όποιο είδος πατάτας κι αν προτιμήσεις κράτα τη φλούδα μιας και εκεί βρίσκονται όλες οι ίνες.
Κολοκύθια
Ο λάθος τρόπος: Συνήθως τα ξεφλουδίζεις και δεν προσέχεις πως στην πραγματικότητα η φλούδα τρώγεται. Ο σωστός τρόπος: Ψητά ή σε μείγμα με τη φλούδα, προτείνει η διαιτολόγος Lisa Young, συγγραφέας του βιβλίου The Portion Teller Plan.
Μπρόκολο
Ο λάθος τρόπος: Το μαγειρεύεις μέσα σε μία κατσαρόλα με νερό. Ο σωστός τρόπος: Mαγείρεψε το στον ατμό, διότι έτσι θα διατηρήσει τη βιταμίνη C λέει η διαιτολόγος Lisa Young. Γιατί; Η βιταμίνη C είναι πολύ ευαίσθητη στο να καταστραφεί ή να οξειδωθεί από τον αέρα, το νερό ή το μαγείρεμα. Είναι, ωστόσο, πιο ανθεκτική στον ατμό.
Πορτοκάλια
Ο λάθος τρόπος: Τα κόβεις σε φέτες και τα αφήνεις σε ένα μπολ μέσα στο ψυγείο. Ο σωστός τρόπος: Mην ξεχνάς ποτέ να καλύπτεις τις φέτες σου είτε βρίσκονται σε τάπερ είτε σε κονσέρβα. Περιορίζοντας την έκθεση τους στον αέρα και το φως εξασφαλίζεις πως θα χαθεί λιγότερη βιταμίνη C, λέει η Young.
Βρώμη
Ο λάθος τρόπος: Οι πιθανότητες λένε πως συνδυάζεις τη βρώμη με νερό και μαύρη ζάχαρη. Ο σωστός τρόπος: Προτίμησε γάλα αντί για νερό, λέει ο διαιτολόγος Keri Gans και συγγραφέας του βιβλίου The Small Change Diet. Όσο για τη ζάχαρη, αυτή αντικατάστησέ την με μούρα και αμύγδαλα.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr