Το μέλι, εκτός από τη θρεπτική του αξία, έχει σημαντική αντιβακτηριδιακή και αντιοξειδωτική δράση. Στη συγκεκριμένη μελέτη, που παρουσιάστηκε στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επαγγελματικής Μελισσοκομίας στην Αλεξανδρούπολη το 2015, εξετάστηκε η αντιοξειδωτική δράση και οι ολικές φαινόλες που περιέχονται σε εννέα κατηγορίες ελληνικών αμιγώς μελιών: πευκόμελο, πορτοκαλιάς, βελανιδιάς, ελάτου, βαμβακιού, ερείκης, καστανιάς, θυμαριού και παλιουριού. Για τις ανάγκες της μελέτης συλλέχθηκαν 48 δείγματα των παραπάνω κατηγοριών μελιού. Στη συλλογή αυτή προστέθηκαν 6 δείγματα manuka από την ευρωπαϊκή αγορά.
Manuka ή ελληνικό μέλι;
Στην ίδια έρευνα συγκρίθηκε η δράση των ελληνικών μελιών με την αντιοξειδωτική δράση του μελιού manuka που παράγεται στη Νέα Ζηλανδία, το οποίο και είναι πολυδιαφημισμένο για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Θέλεις να μάθεις ποιο αποδείχτηκε πιο αποτελεσματικό και ποιο είναι το μέλι με τα περισσότερα αντιοξειδωτικά;
Διάβασε επίσης: Μέλι ή ζάχαρη; Τι να προτιμήσω;
Ποιο είναι το μέλι με τα περισσότερα αντιοξειδωτικά;
Τα συμπεράσματα: Το μέλι με την υψηλότερη αντιοξειδωτική δράση είναι αυτό που παράγεται από τα μελιτώματα βελανιδιάς. Άλλα μέλια με υψηλή δράση ήταν τα μέλια καστανιάς, ελάτου, ερείκης και πεύκου, ενώ ενδιάμεσες τιμές παρουσίασαν τα μέλια manuka, παλιουριού, θυμαριού και βαμβακιού. Χαρακτηριστικά, η αντιοξειδωτική δράση του μελιού βελανιδιάς βρέθηκε τρεις φορές μεγαλύτερη από εκείνη του θυμαρίσιου μελιού και εννέα φορές υψηλότερη από αυτήν του μελιού πορτοκαλιάς. Παρόμοια ήταν τα αποτελέσματα των μελιών που μελετήθηκαν αναφορικά με τις ολικές φαινόλες (ένα από τα ισχυρά αντιοξειδωτικά συστα- τικά), με τα υψηλότερα επίπεδα να βρίσκονται και πάλι στο μέλι βελανιδιάς. Άλλα μέλια με υψηλή περιεκτικότητα σε ολικές φαινόλες ήταν το manuka και το μέλι καστανιάς. Διάβασε επίσης: Ποιο είναι το καλύτερο μέλι; Ποιο να διαλέξω;
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr