· Κείμενα: Odette Williams · Απόδοση: Βέρα Ζαχαρού, Διαιτολόγος -Διατροφολόγος (@JUST2EAT_ ) · Φωτογραφίες: Greg Dupree
Νόστιμο κέικ λεμονιού με γιαούρτι
ΣΥΝΟΛΙΚΌΣ ΧΡΌΝΟΣ: 1 ΏΡΑ ΚΑΙ 5 ΛΕΠΤΆ
Υλικά
- Ανάλατο βούτυρο για τη φόρμα
- 2¼ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 3 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- 2 αβγά σε θερμοκρασία δωματίου
- 3/4 λάδι από κουκούτσια σταφυλιού ή οποιοδήποτε λάδι
- 1 φλ. πλήρες στραγγιστό γιαούρτι
- Ξύσμα από 1 λεμόνι ακέρωτο
- 1/3 φρέσκος χυμός λεμονιού
- 1 φλ. ζάχαρη
- 2 κ.σ. παπαρουνόσπορος
- Μαρμελάδα (δες τη συνταγή παρακάτω)
- Κρέμα γιαουρτιού (δες τη συνταγή παρακάτω)
Εκτέλεση
1. Προθέρμανε το φούρνο στους 180ºC. Άλειψε μια στρογγυλή φόρμα 22 εκ. με βούτυρο και στρώσε ένα φύλλο λαδόκολλα στον πάτο και στα τοιχώματα. 2. Κοσκίνισε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ. 3. Σε άλλο μεγάλο μπολ χτύπησε τα αβγά μαζί με το λάδι, το γιαούρτι, το ξύσμα λεμονιού, το χυμό λεμονιού και τη ζάχαρη. 4. Ανάμειξε απαλά τα δύο μείγματα και ανακάτευε μέχρι να μην υπάρχουν σβόλοι. Στη συνέχεια πρόσθεσε στο μείγμα τον παπαρουνόσπορο. 5. Μετάφερε το μείγμα στο ταψί. Ψήσε για περίπου 40-45 λεπτά. Εάν δεις να αλλάζει χρώμα πολύ γρήγορα, τοποθέτησε από πάνω ένα φύλλο αντικολλητικό χαρτί μετά τα 30 λεπτά ή χαμήλωσε τη θερμοκρασία. 6. Βγάλε το ταψί από το φούρνο και άσ’ το να κρυώσει για 10 λεπτά. Ξεφόρμαρε το κέικ και άφησέ το να κρυώσει πριν το κόψεις. 7. Κόψε προσεκτικά το κέικ εγκάρσια και πρόσθεσε τη μαρμελάδα και την κρέμα γιαουρτιού.
Για τη μαρμελάδα
ΣΥΝΟΛΙΚΌΣ ΧΡΌΝΟΣ: 15 λεπτά · Σε μια κατσαρόλα βάλε 11/3 φλ. μύρτιλλα, 11/3 φλ. σμέουρα, 11/3 φλ. μούρα μαζί με 2 κ.σ. φρέσκο χυμόμλεμονιού ή πορτοκαλιού και 1 κ.σ. ξύσμα από λεμόνι ή πορτοκάλι. Βράσε το μείγμα σε χαμηλή φωτιά για 10-15 λεπτά, μέχρι να πήξει. · Εάν θέλεις, μπορείς να γλυκάνεις περισσότερο τη μαρμελάδα με λίγο σιρόπι αγαύης ή λίγο μέλι. Σέρβιρέ την είτε ζεστή είτε κρύα.
Για την κρέμα γιαουρτιού
ΣΥΝΟΛΙΚΌΣ ΧΡΌΝΟΣ: 10 λεπτά · Βάλε σε μεγάλο ανοξείδωτο μπολ 1/2 φλ. παγωμένη κρέμα γάλακτος, 1/2 φλ. πλήρες γιαούρτι και 1 κ.σ ζάχαρη. · Χτύπησε το μείγμα έως ότου διπλασιαστεί ο όγκος του. · Πρόσθεσε λίγο ξύσμα λεμονιού και, αν θέλεις, πασπάλισε με λίγο παπαρουνόσπορο. Θρεπτικό κέικ χωρίς αλεύρι και ζάχαρη από τη διατροφολόγο Έφη Κολοβέρου Εύκολο κέικ με αλεύρι ζέας και κραμπλ κανέλας
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr