
Η διαλειμματική νηστεία είναι η τάση που έχει κατακτήσει τον κόσμο του fitness τα τελευταία χρόνια. Με τη συγκεκριμένη μέθοδο, περιορίζεις τις ώρες κατανάλωσης τροφής, κάτι που συνδέεται με οφέλη όπως η απώλεια βάρους, η βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας και η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Όμως, για κάποιους από εμάς, αντί να χάνουμε βάρος, η διαλειμματική νηστεία μπορεί να φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα: να παίρνουμε κιλά. Γιατί συμβαίνει αυτό; Δες παρακάτω 7 πιθανούς λόγους που σε εμποδίζουν να πετύχεις τους στόχους σου με αυτήν τη διατροφή.
Τρεις τρόποι για να πετύχει σίγουρα η διαλειμματική δίαιτα
Διαλειμματική νηστεία: Γιατί δε λειτουργεί; 7 λόγοι
1. Επιτρέπει η κατανάλωση θερμίδων κατά τη διάρκεια των ωρών νηστείας
Η διαλειμματική νηστεία δεν σημαίνει μόνο ότι τρως λιγότερες ώρες, αλλά και ότι αποφεύγεις εντελώς τις θερμίδες κατά τη διάρκεια της νηστείας. Για παράδειγμα, ένα γλυκαντικό στον καφέ ή λίγη κρέμα μπορεί να είναι αρκετό για να "σπάσει" τη νηστεία σου. Όπως εξηγεί ο διατροφολόγος Dr. Jason Fung, ακόμη και μικρές ποσότητες θερμίδων μπορούν να επηρεάσουν τη διαδικασία της νηστείας, κάνοντάς τη λιγότερο αποτελεσματική.
2. Το υπερβολικό φαγητό μετά τη νηστεία
Η διαλειμματική νηστεία συχνά σε βοηθά να μειώσεις την ποσότητα φαγητού που καταναλώνεις, χωρίς να χρειάζεται να μετράς θερμίδες. Όμως, όταν σπάσεις τη νηστεία, μπορεί να σε παρασύρει η πείνα και να φας περισσότερο από όσο πρέπει. Μερικοί άνθρωποι, αντί να φάνε με μέτρο, καταναλώνουν πολύ μεγάλα γεύματα, κάτι που αντιστρέφει τα οφέλη της νηστείας. Οι άνθρωποι που ακολουθούν εναλλασσόμενη νηστεία (όπως το πρόγραμμα 16:8) δεν τείνουν να τρώνε υπερβολικά κατά τις ώρες κατανάλωσης τροφής, κάτι που οδηγεί σε σταδιακή απώλεια βάρους. Ωστόσο, αν τρως υπερβολικά, δεν θα δεις τα αποτελέσματα που περιμένεις.
Γιατί η διαλειμματική νηστεία δεν κάνει για όλους: Ποιοι πρέπει να την αποφύγουν
3. Δεν κρατάς ημερολόγιο
Η καταγραφή της τροφής σου και των ωρών που τρως μπορεί να σε βοηθήσει να εντοπίσεις τυχόν λάθη ή παραλείψεις στη διατροφή σου. Όπως αναφέρεται σε άρθρο του MindBodyGreen, το να παρακολουθείς τα γεύματά σου και άλλες παραμέτρους όπως η φυσική σου δραστηριότητα ή η διάθεση σου, μπορεί να σου δείξει που ίσως χρειάζεται να βελτιώσεις τη στρατηγική σου.
4. Εξαρτάσαι υπερβολικά από την καφεΐνη
Το να πίνεις καφέ κατά τη διάρκεια της νηστείας για να διατηρείς την ενέργειά σου ή να καταπολεμάς την πείνα είναι κάτι που γίνεται από πολλούς. Ωστόσο, η καφεΐνη μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες αν την καταναλώνεις σε υπερβολικές ποσότητες.
Έρευνες δείχνουν ότι η υπερβολική καφεΐνη μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και να παρατείνει αυτήν την αύξηση, κάνοντάς σε πιο ευαίσθητο στην αποθήκευση λίπους. Όπως επισημαίνει η Δρ. Sarah Ballantyne, η υπερβολική καφεΐνη μπορεί να επηρεάσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, κάτι που καθιστά πιο δύσκολο να χάσεις βάρος.
5. Τρως τα λάθος τρόφιμα
Όσο σημαντικό είναι το πότε τρως, τόσο είναι και το τι τρως. Μερικοί πιστεύουν ότι αρκεί να περιορίσουν το φαγητό για κάποιες ώρες, αλλά δεν αρκεί να καταναλώνουν ανθυγιεινές τροφές κατά τις ώρες που επιτρέπεται να φάνε.
Καλό είναι να αποφεύγεις φαγητά που προκαλούν γρήγορες αυξήσεις και πτώσεις στη γλυκόζη του αίματος, όπως γλυκά και επεξεργασμένα τρόφιμα. Αντ' αυτού, προσπάθησε να καταναλώνεις τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και καλά λιπαρά. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, η σωστή ποιότητα των τροφών παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο με την ποσότητα.
6. Προχωράς πολύ γρήγορα με τη νηστεία
Η διαλειμματική νηστεία δεν είναι κάτι που μπορείς να ξεκινήσεις απότομα και με μεγάλες περιόδους. Αν προσπαθήσεις να κάνεις νηστεία για 24 ώρες αμέσως, θα είναι πολύ δύσκολο και, σίγουρα, απογοητευτικό. Οι ειδικοί προτείνουν να ξεκινήσεις με μικρότερες περιόδους και να τις αυξήσεις σταδιακά. Το πρόγραμμα 16:8 (16 ώρες νηστεία και 8 ώρες κατανάλωση φαγητού) φαίνεται να είναι μια από τις πιο βιώσιμες επιλογές για πολλούς.
7. Δεν διατηρείς καλές συνήθειες ζωής
Η διατροφή δεν είναι το μόνο πράγμα που χρειάζεται να προσέξεις. Για να πετύχεις με τη διαλειμματική νηστεία, πρέπει να φροντίζεις και τον υπόλοιπο τρόπο ζωής σου. Η καλή ποιότητα ύπνου (τουλάχιστον 8 ώρες κάθε βράδυ), η σωστή διαχείριση του άγχους και η διατήρηση της κοινωνικής ζωής είναι εξίσου σημαντικά για να κάνεις τη νηστεία πιο αποτελεσματική.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr