
Αυτό που αναφέρεται ως "υγιεινό" μπορεί στην πραγματικότητα να είναι πολύ ανθυγιεινό με βάση τα συστατικά, το μέγεθος της μερίδας και τον τρόπο παρασκευής του. Οι διατροφολόγοι αναφέρουν τους λόγους που πρέπει να αποφεύγεις τα "υγιεινά" γεύματα απέξω, και να ξεκινήσεις να φτιάχνεις τα δικά σου.
Το απόλυτο meal prep για τεμπέληδες: 3 απλά βήματα για να έχεις πάντα φαγητό έτοιμο
6 λόγοι για μην αγοράζεις "υγιεινά" γεύματα
1. Δε ξέρεις τι περιέχουν
Όταν αγοράζεις φαγητό έξω, δεν ξέρεις ακριβώς ποια συστατικά έχουν μπει στο πιάτο σου. Και ίσως προς έκπληξή σου, τα εστιατόρια δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν λίπος, βούτυρο και αλάτι, σύμφωνα με την Carol Aguirre MS, RD/LDN στη Nutrition Connections.
Θέλουν το φαγητό τους να έχει καλή γεύση, γι' αυτό και συνήθως προσθέτουν μεγαλύτερες ποσότητες συστατικών από αυτές που θα χρησιμοποιούσες εσύ στο σπίτι, όπως λέει και η Laura Burak, MS, RD, CDN, από το Laura Burak Nutrition. Αυτό ισχύει ακόμα και για τις "υγιεινές" επιλογές, αναφέρουν στο businessinsider.com.
"Ακόμα και αν κάποια εστιατόρια μπορεί να διαφημίζουν υγιεινές επιλογές που φαίνονται απλώς με πρωτεΐνες και λαχανικά, δεν έχεις ιδέα πόσο επιπλέον λάδι, αλάτι και σάλτσες μπορούν να περιέχουν", εξηγεί η Burak.
"Οι υπερβολικές μερίδες φαγητού, αλατιού και ζάχαρης δεν είναι καλές για κανέναν και μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους, υψηλότερη αρτηριακή πίεση και υψηλά επίπεδα χοληστερόλης", προσθέτει η Burak.
2. Δε μπορείς να ελέγξεις τις μερίδες
Είτε προσπαθείς να χάσεις βάρος είτε να το διατηρήσεις, το μέγεθος της μερίδας έχει τεράστια σημασία. Τα εστιατόρια συνήθως είναι υπερβολικά γενναιόδωρα με τις μερίδες τους, όπως αναφέρει η Dr. Donna Sergi, Nutrition Response Practitioner και Ιδρύτρια του HealthierU.
"Είναι εκπληκτικό πόσο μεγάλες είναι κάποιες από τις σαλάτες. Και ενώ φαίνονται υγιεινές, συχνά είναι 50% μεγαλύτερες από αυτές που θα έφτιαχνες στο σπίτι", λέει η Brooke Alpert, RD, συγγραφέας του "The Diet Detox". Επιπλέον, πολλές φορές προσθέτουν συστατικά που εσύ δεν θα χρησιμοποιούσες αν προσπαθούσες να φτιάξεις ένα πιο υγιεινό γεύμα.
3. Δεν ξέρεις πώς παρασκευάζονται
Ένα ακόμα πιθανό ζήτημα με τα "υγιεινά" γεύματα είναι ότι δεν ξέρεις πώς έχει παρασκευαστεί το φαγητό σου, σύμφωνα με τον Sergi.
"Ένα κομμάτι ψητό κοτόπουλο που έχει σοταριστεί σε ανθυγιεινό λάδι διαφέρει πολύ από ένα κομμάτι που έχει παρασκευαστεί με υγιεινά λάδια, όπως το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο", εξηγεί ο Sergi. Τα υγιεινά λάδια, όμως, είναι πιο ακριβά, γι' αυτό τα εστιατόρια επιλέγουν συχνά φθηνότερες εναλλακτικές, με αποτέλεσμα το τελικό προϊόν να φαίνεται ίδιο, αλλά στην πραγματικότητα να μην είναι τόσο υγιεινό όσο νομίζεις.
4. Δεν επιλέγουν βιολογικά συστατικά
Αν δεν επιλέξεις ένα εστιατόριο που είναι πιστοποιημένο ως βιολογικό, δεν μπορείς να ξέρεις πώς έχουν καλλιεργηθεί και επεξεργαστεί τα συστατικά που χρησιμοποιούν, όπως αναφέρει ο Burak.
Φτιάχνοντας το δικό σου φαγητό, έχεις τον πλήρη έλεγχο των συστατικών, επιλέγοντας βιολογικά προϊόντα και πρωτεΐνες. Έτσι, γνωρίζεις την προέλευση των τροφίμων σου και μειώνεις την κατανάλωση φυτοφαρμάκων και άλλων επιβλαβών χημικών.
5. Δε μπορείς να ελέγξεις τη διατροφική ετικέτα
Ένα μεγάλο μειονέκτημα όταν αγοράζεις μεσημεριανό γεύμα έξω είναι ότι δεν γνωρίζεις ακριβώς τι περιέχει το πιάτο σου. Χάνεις την ευκαιρία να ελέγξεις τη διατροφική αξία και τα επίπεδα νατρίου, λιπαρών, θερμίδων, και άλλων στοιχείων.
Junk food το βράδυ: Οι πιθανοί λόγοι που έχεις αυτή την επιθυμία
6. Δεν ταιριάζουν όλα στη διατροφή σου και στις γευστικές σου προτιμήσεις
Ένα από τα πλεονεκτήματα του να προετοιμάζεις το δικό σου μεσημεριανό γεύμα είναι ότι μπορείς να το προσαρμόσεις ακριβώς στις προτιμήσεις σου, αντί να περιορίζεσαι σε ένα συγκεκριμένο μενού. Όταν φτιάχνεις το φαγητό σου, δεν υπάρχουν όρια στις επιλογές και δεν θα αναγκαστείς να επιλέξεις κάτι που κανονικά δεν θα διάλεγες, απλώς επειδή είναι η μόνη διαθέσιμη επιλογή, όπως λέει η Alpert.
Επίσης, αν ακολουθείς κάποια ειδική δίαιτα, όπως είναι ο βιγκανισμός, η χορτοφαγία, ή μια δίαιτα χωρίς γλουτένη, έχεις μεγαλύτερο έλεγχο στο τι τρως, αποφεύγοντας πιθανές ευαισθησίες ή αλλεργιογόνες ουσίες.
"Όταν παραγγέλνεις φαγητό ή τρως έξω, μπορεί να υπάρχουν κρυφά συστατικά που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας. Για παράδειγμα, πολλές σάλτσες και ντρέσινγκ μπορεί να περιέχουν γλουτένη, η οποία αν έχεις δυσανεξία να σου δημιουργήσει πρόβλημα", εξηγεί ο Burak.
Διάβασε επίσης:
Πώς ένας διατροφολόγος μείωσε τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα; Δες 3 έξυπνες τακτικές που ακολούθησε
Σοτάρισμα, τηγάνισμα ή air fryer: Ποιο μολύνει περισσότερο τον αέρα του σπιτιού;
Γιατί είμαι φουσκωμένη; Μερικές αιτίες που πρέπει να γνωρίζεις
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr