Τα 3 λάθη που κάνεις στις μακαρονάδες και πώς να τα διορθώσεις

Με μικρές αλλαγές, οι μακαρονάδες σου μπορούν να γίνουν πιο ελαφριές, θρεπτικές και εξίσου λαχταριστές.

Μακαρονάδες pexels

Οι μακαρονάδες είναι αναμφίβολα το απόλυτο comfort food που μας έχει σώσει άπειρες φορές όταν θέλουμε κάτι γρήγορο, χορταστικό και φυσικά γευστικό. Αλλά μήπως κάνεις κάποια λάθη που κάνουν το πιάτο σου είτε λίγο πιο βαρύ, είτε λίγο πιο άχρωμο απ’ ό,τι θα έπρεπε; Παρακάτω θα βρεις τα 3 πιο κοινά λάθη που γίνονται στις μακαρονάδες και πώς να τα διορθώσεις για να φτιάχνεις πιάτα που είναι πιο ελαφριά αλλά εξίσου (αν όχι περισσότερο) γευστικά.

"Γεύμα σε ιταλικό; Δεν μπορώ, κάνω δίαιτα": Απαντάμε στους δημοφιλέστερους μύθους για τα ζυμαρικά

Μακαρονάδες: Τα 3 λάθη που κάνεις και πώς να τα διορθώσεις

1. Χρησιμοποιείς υπερβολικό βούτυρο ή κρέμα γάλακτος

Το βούτυρο και η κρέμα γάλακτος κάνουν τις μακαρονάδες απίστευτα πλούσιες και κρεμώδεις. Όμως, η υπερβολική χρήση τους θα κάνει το πιάτο σου βαρύ, θα καλύψει άλλες γεύσεις και φυσικά να προσθέσει πολλές περιττές θερμίδες.

Η λύση: Αντικατάστησε το βούτυρο με ελαιόλαδο. Είναι πιο υγιεινό και προσφέρει εξίσου νόστιμη γεύση. Για την κρέμα γάλακτος, δοκίμασε εναλλακτικές όπως γάλα χαμηλών λιπαρών ή φυτική κρέμα (π.χ. από αμύγδαλο ή καρύδα). Εναλλακτικά, χρησιμοποίησε γιαούρτι στραγγιστό, που θα δώσει κρεμώδη υφή χωρίς να "βαραίνει" το πιάτο. Δοκίμασε, για παράδειγμα, μια ελαφριά καρμπονάρα με γιαούρτι και λίγο ελαιόλαδο αντί για κρέμα γάλακτος. 

Αντί για κρέμα γάλακτος: Οι καλύτερες εναλλακτικές για ελαφρύτερες επιλογές

2. Τα λαχανικά είναι ανύπαρκτα

Εκτός από τα ζυμαρικά και τη σάλτσα, οι μακαρονάδες είναι η τέλεια ευκαιρία να γεμίσεις το πιάτο σου με χρώμα, γεύση και βιταμίνες, αλλά δυστυχώς τα λαχανικά τις περισσότερες φορές λείπουν. Έτσι, καταλήγεις με ένα πιάτο που σου δίνει μόνο υδατάνθρακες και λίγα λιπαρά.

Η λύση: Πρόσθεσε λαχανικά σε κάθε μακαρονάδα που φτιάχνεις. Αν φτιάχνεις σάλτσα ντομάτας, ρίξε μέσα ψιλοκομμένο καρότο, πιπεριές ή ακόμα και κολοκυθάκια. Αν σου αρέσει η κρέμα γάλακτος, συνδύασέ τη με μπρόκολο, σπαράγγια ή μανιτάρια. Μπορείς ακόμα να φτιάξεις μακαρονάδες που έχουν τα λαχανικά ως βασικό υλικό, όπως μια σάλτσα πέστο με σπανάκι και αβοκάντο ή σπαγγέτι με ντοματίνια, σκόρδο και φρέσκο βασιλικό.

Extra tip: Για μια πιο "ελαφριά" μακαρονάδα, μπορείς να αντικαταστήσεις μέρος των ζυμαρικών με λαχανικά σε μορφή noodles (π.χ. κολοκυθάκια ή καρότα). Έτσι, έχεις ένα πιάτο γευστικό, αλλά και πιο θρεπτικό.

Πώς οι Ιταλοί τρώνε (συνέχεια) ζυμαρικά και δεν παχαίνουν; Με αυτά τα tips

3. Βράζεις τα ζυμαρικά σου λάθος

Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, το πώς βράζεις τα μακαρόνια σου μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο τη γεύση, αλλά και τη συνολική αίσθηση του πιάτου. Αν τα βράσεις παραπάνω από όσο πρέπει, γίνονται μαλακά και άγευστα. Αν πάλι πετάξεις όλο το νερό της κατσαρόλας, χάνεις ένα βασικό συστατικό για τη σάλτσα σου.

Η λύση: Πρώτον, βράσε τα μακαρόνια σου al dente. Όχι μόνο είναι πιο γευστικά, αλλά και πιο εύπεπτα. Δεύτερον, πριν στραγγίξεις τα μακαρόνια, κράτα μισό φλιτζάνι από το νερό τους. Αυτό το νερό περιέχει άμυλο, που βοηθά τη σάλτσα να "δέσει" και να κολλήσει στα ζυμαρικά. 

Extra tip: Εκτός από τα παραπάνω, δοκίμασε φρέσκα μυρωδικά όπως βασιλικό, μαϊντανό ή θυμάρι αντί για αποξηραμένα. Πρόσθεσε ξηρούς καρπούς, όπως καβουρδισμένο κουκουνάρι ή αμύγδαλα, για έξτρα υφή. Και φυσικά, μην ξεχνάς το τυρί, αλλά με μέτρο. Αντί για μεγάλες ποσότητες, χρησιμοποίησε λίγη τριμμένη παρμεζάνα ή πεκορίνο. 

Βοηθούν τα κρύα μακαρόνια στο αδυνάτισμα; Περιέχουν λιγότερες θερμίδες;

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i