Από τη Βαλεντίνη Ρίζου, κλινική διαιτολόγο, MSc, απόφοιτη Χαροκοπείου Πανεπιστημίου (nutricare4health).
Crunchy σνακ με ρόδι και φιστίκι, αστεράκια τορτίγιας με σολομό και δεντράκια με τυρί γίνονται τα ιδανικά θρεπτικά αλλά και πεντανόστιμα σνακ για τσιμπολόγημα στις γιορτές!
Χριστούγεννα 2024: Τρεις συνταγές για υγιεινά αλλά γιορτινά σνακ
Crunchy σνακ με ρόδι και φιστίκι
Το σνακ με ρόδι και φιστίκι είναι ιδανικό για να συνοδεύσει το ποτό των καλεσμένων σου μέχρι να σερβιριστεί το φαγητό. Επίσης, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά από τη σοκολάτα αλλά και το ρόδι, ενώ περιέχει "καλά" λιπαρά από το φιστίκι Αιγίνης.
Υλικά για 10 σνακ
- 250 γρ. κουβερτούρα
- 1 κ.γ. λάδι καρύδας
- 2 κ.σ. ρούμι με μπαχαρικά
- ½ κ.γ. κανέλα Κεϋλάνης
- ¼ κ.γ. σκόνη τζίντζερ
- 140 γρ. σπόροι ροδιού
- 100 γρ. ανάλατα αποφλοιωμένα φιστίκια Αιγίνης, χοντροκομμένα
1. Λιώνεις την κουβερτούρα σε μπεν μαρί μαζί με το λάδι καρύδας και το ρούμι.
2. Όταν ομογενοποιηθεί το μείγμα, αποσύρεις από τη φωτιά και προσθέτεις τα μπαχαρικά.
3. Ανακατεύεις πολύ καλά και απλώνεις σε ταψάκι στο οποίο έχεις ήδη στρώσει μεμβράνη.
4. Τοποθετείς στο ψυγείο για 1-1,5 ώρα και αφαιρείς από το ψυγείο όσο είναι ακόμη εύπλαστη.
5. Απλώνεις πάνω από τη σοκολάτα ομοιόμορφα τους σπόρους ροδιού και τα φιστίκια.
6. Διατηρείς στο ψυγείο για ακόμα 4-6 ώρες.
7. Αφαιρείς από το ψυγείο και σπας τη σοκολάτα σε 10 ισομεγέθη κομμάτια.
Αστεράκια τορτίγιας με σολομό
Κάθε αστεράκι συνδυάζει την τριάδα των θρεπτικών συστατικών – υδατάνθρακες, λιπαρά, πρωτεΐνες– και, φυσικά, περιέχει και λαχανικά, με αποτέλεσμα να είναι πολύ θρεπτικό finger food! Συγκεκριμένα, η τορτίγια δίνει τους υδατάνθρακες, το τυρί κρέμα τα λιπαρά και ο καπνιστός σολομός τις πρωτεΐνες.
Υλικά για 12 αστεράκια
- 3 μεσαίες τορτίγιες χωρίς φοινικέλαιο
- 180 γρ. τυρί κρέμα light
- Ξύσμα και χυμός από ½ λάιμ
- Άνηθος ψιλοκομμένος
- Πιπέρι
- ½ κ.γ. σκόνη τζίντζερ
- 1 μεσαίο αγγουράκι
- 200 γρ. καπνιστός σολομός
- 2-3 κ.γ. ανθός κάππαρης
1. Με κουπ πατ σχήματος αστεριού κόβεις από κάθε τορτίγια 4 αστεράκια.
2. Ψήνεις τα αστεράκια σε ταψάκι στο οποίο έχεις στρώσει αντικολλητικό χαρτί για 10 λεπτά στους 180ºC στον αέρα.
3. Σε μπολ ανακατεύεις το τυρί κρέμα, τον χυμό και το ξύσμα από λάιμ, τον άνηθο και τα μπαχαρικά.
4. Στρώνεις ομοιόμορφα το μείγμα πάνω από τα 12 αστεράκια.
5. Ξεφλουδίζεις και κόβεις το αγγουράκι σε 12 ισομεγέθεις ροδέλες, τις οποίες τοποθετείς πάνω από το μείγμα.
6. Στη συνέχεια κόβεις τον σολομό σε 12 ισομεγέθεις λωρίδες, τις κάνεις ρολάκι και τις τοποθετείς πάνω από το αγγουράκι.
7. Τέλος, πάνω από κάθε ρολάκι σολομού τοποθετείς ανθό κάππαρης.
Χριστουγεννιάτικα δεντράκια με τυρί
Η τέλεια διακόσμηση του σνακ και τα χριστουγεννιάτικα χρώματά του θα βοηθήσουν μικρούς και μεγάλους να πειραματιστούν πιο εύκολα με νέες γεύσεις και να αυξήσουν την ποικιλία στη διατροφή τους.
Υλικά για 16 δεντράκια 16 τριγωνάκια τυριού light
8 κριτσίνια χωρίς ζάχαρη με δεντρολίβανο 50 γρ. αμύγδαλα ψιλοκομμένα 50 γρ. φουντούκια ψιλοκομμένα 80 γρ. αποξηραμένα cranberries Φυλλαράκια δεντρολίβανου Αλάτι, πιπέρι
1. Σε δύο ταψάκια φούρνου απλώνεις αντικολλητικό χαρτί.
2. Στο πρώτο ταψάκι απλώνεις τους ξηρούς καρπούς, τα cranberries, το αλάτι, το πιπέρι και τα φύλλα.
3. Ανακατεύεις πολύ καλά και απλώνεις ομοιόμορφα.
4. Ξετυλίγεις τα τριγωνάκια τυριού και απλώνεις στο δεύτερο ταψάκι.
5. Σπας στη μέση τα κριτσίνια και τα τοποθετείς στην κοίλη πλευρά από κάθε τριγωνάκι.
6. Προσεκτικά παίρνεις κάθε τριγωνάκι και το μεταφέρεις στο ταψάκι με τους ξηρούς καρπούς.
7. Το γυρίζεις και από τις δύο πλευρές και το επιστρέφεις στο δεύτερο ταψάκι.
8. Πασπαλίζεις με φύλλα δεντρολίβανου και διατηρείς στο ψυγείο μέχρι να τα απολαύσεις!
Διάβασε επίσης:
Πέντε χριστουγεννιάτικες γεύσεις στο πρωινό σου oatmeal - δες τις συνταγές
Δύο απολαυστικά χριστουγεννιάτικα σνακ για περισσότερη ενέργεια
Βασιλόπιτα φτιαγμένη αποκλειστικά με φυσικά συστατικά (φρούτα, ξηρούς καρπούς και σπόρους)
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr